Vigyázzunk jobban az egészségünkre!
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Mindnyájan ismerjük a szinte már közhelynek tartott mondást: Az egészség a legnagyobb kincsünk. Azt azonban kevesen tudják, hogy április 7-én van az egészségügyi világnap, amit sokszor az egészség világnapjaként emlegetnek. Fontos lenne, hogy ne csak ezen az egyetlen napon kerüljön fókuszba ez a mindenki számára életbevágóan fontos téma.

Története, célkitűzései

1948. április 7-én kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (angolul: World Health Organization, rövidítve: WHO), amelyhez a világ 61 országa csatlakozott. A következő évben az egészség nemzetközi világnapjává (World Health Day) nyilvánították április 7-ét. Erre az eseményre emlékezünk világszerte a jeles napon. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása. Lehetőség nyílik rá, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk egyes betegségekre, amelyek megelőzése, kialakulása, gyógyítása jelentősen megkönnyíthető a széles körű, megfelelő tájékoztatással.

Tudtad, hogy számtalan világnap kapcsolódik ide?

Érdekes, hogy jó néhány betegség kapott külön világnapot, pl. az asztma, a csontritkulás, a hepatitis vagy a ritka betegségek. De néhány testrésznek – a szívnek és a vesének – is van jeles napja, akárcsak a betegeknek, az ápolóknak, a véradóknak és a Nemzetközi Vöröskeresztnek. A legismertebbek közé tartozik a rákellenes nap, de létezik európai elhízás elleni nap, sőt dohányzásmentes világnap is. Ezeket az érintettek biztosan számontartják.

Témák, mottók az évek során

Az egészség világnapján a WHO minden évben egy népegészségügyi szempontból fontos témára hívja fel a figyelmet. 2017-ben a szervezők a depresszió elleni küzdelem jelentőségét, egy másik évben az anyaságot állították fókuszba, de előfordult, hogy az egészségügyi dolgozók – ápolók és szülésznők – munkájára világítottak rá. Néhány a legfontosabb mottók közül: „Egészséget mindenkinek”, „Mindenki, mindenhol”, „A mi bolygónk, a mi egészségünk” vagy „Egészségesebb világot mindenkinek”. Az utóbbi évek kampányai az egészségügyi ellátás terén kívánatos esélyegyenlőségre helyezték a hangsúlyt.

Nekünk természetes, hogy betegség esetén orvoshoz fordulunk, de sajnos ez nincs így mindenhol. Becslések szerint a Föld lakosságának 30 százaléka nem fér hozzá az alapvető egészségügyi ellátásokhoz, pedig ez emberi jog.

Hogy vagy? Jól vagy?

Szinte nincs is olyan baráti beszélgetés, amelyikben nem hangzanak el ezek a kérdések. Sokszor sablonos választ adunk rá, pedig az egészségi állapotunk jelentősen meghatározza a közérzetünket, az egész életünket. Még egy fog- vagy fejfájás is elronthatja a napunkat, befolyásolhatja a tanulásunkat, munkavégzésünket. Sokan átéltük, hogy egy gyomorrontás vagy allergiás reakció mennyire megkeseríti a gondtalannak indult nyaralásunkat.

Tegyünk többet mi is az egészségünkért!

Figyelj az étkezésedre: egyél kevesebb zsíros, cukros ételt, több zöldséget, gyümölcsöt! Mozogj, sportolj mindennap! Érezd jól magad a testedben! Feküdj le időben, ne tévézéssel, gépezéssel töltsd az éjszakát, hanem alvással! Kerüld a stresszes helyzeteket, próbáld kezelni a konfliktusokat! Csak mértékkel fogyassz teát, kávét vagy energiaitalokat! Óvakodj a káros szenvedélyektől: dohányzás, alkohol, drogok. Figyelj a környezetedre, vigyázz rá! Keresd azok társaságát, akikkel jól érzed magad! Ha beteg vagy, fordulj orvoshoz!

Laczkó Zsuzsa írása


Bolondok napja
Versek

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Pünkösdhétfő

Pünkösdvasárnap Zsófi nagy örömére részt vehetett a pünkösdikirályné-járáson. Kapott kölcsön egy szép piros szoknyás viseletet,…

KAPCSOLÓDÓ