A tudományok és a béke ünnepe
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

A Nobel-díjat Alfred Nobel svéd kémikus és feltaláló alapította, aki hatalmas vagyona egy részéről 1895. november 27-én végrendelkezett úgy, hogy a kémia, az irodalom, a fizika, a fiziológia és az orvostudomány területén maradandót alkotók, illetve az emberiség számára fontos dolgot felfedezők, valamint a békéért legnagyobb erőfeszítést tevők munkáját hivatalosan egy ünnepélyes átadón ismerjék el. Nemes gesztus volt tőle előre gondoskodni a jövő tudósairól, és az egyes szakterületek eredményeit ezen a módon megismertetni az emberekkel. November 27. a Nobel-díj alapításának emléknapja.

Ki volt Alfred Nobel?

Stockholmban született, fiatalkorát Svédországban töltötte. Édesapja építész, feltaláló, aki az Orosz Birodalom hadseregének ellátásáért felelt. Olyan sikeres irodát működtetett, hogy a családját is áttelepíttette. A fia kitűnő oktatásban részesült, megtanult svédül, angolul, oroszul, németül és franciául. Emellett érdekelte a költészet, a fizika és a kémia. Az apa a fia költészet iránti rajongásának nem örült annyira, igyekezett fiát a reáltudományok irányába terelni. Sikerült, nem is akármilyen eredménnyel.

Alfred a dinamitot és a robbantáshoz szükséges gyutacsot találta fel

Találmánya ugyanakkor készült el, mint amikor a gyémánt fúrókorona használata is elterjedt. Azért vált sikeressé, mert nagyon nagy mértékben csökkentette az alagutak, a csatornák és egyéb építési munkálatok költségeit (más kérdés, hogy nemcsak erre használták, hanem fegyverként is). A feltaláló tehát rövid idő alatt az egyik leggazdagabb emberré vált, aki a fenti végrendeletében társairól, elismerésükről is gondoskodott.

A díjat minden évben halálának évfordulóján, december 10-én adják át

Stockholmban (a békedíjat Oslóban), a kiválasztottak egy aranyplakettet és jelentős pénzösszeget is kapnak (jelenleg kb. 330 millió forintot). A békedíjat szervezetek is megkaphatják, a többit csak magánszemélyek, akik még élnek, és egy konkrét dolgot fedeztek fel, tehát nem életműért jár. A 2023-as díjazottak között megtalálható a magyar Karikó Katalin (orvosi Nobel-díj) és Krausz Ferenc (fizikai Nobel-díj).

A világ, ahol élünk

A tudósok és a feltalálók munkája nagyon fontos az emberiség jövője szempontjából. Arra is szükséges odafigyelni, hogy ezeket a nagyszerű találmányokat ne az emberiség ellen vessék be, hanem azért, hogy általuk jobb legyen a világ.

Kropokné Kiss Éva

Advent kezdete
Disznóságok

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ