Disznóságok
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

November 30-ára disznóölésre hívtak meg a vidéki rokonaink. Régen a hagyomány szerint ekkor, András-napon kezdődtek meg a disznóölések. Én reggel, amikor levágták a disznót, bebújtam az ágy alá, és még a fülemet is befogtam, hogy ne halljam a visítását. Aztán persze jött a disznótor, és jót ettem a finom kolbászból meg hurkából. Az András-napon született kismalacot egyébként András-malacnak hívták, és úgy vélték, jó hízó válik belőle. Én is simogattam egy cuki malackát.

Ezen a napon szokás volt a köszöntés és adománygyűjtés

A fiatalok arcukat bekormozták, maskarába öltöztek, például cigánynak, medvének, kéményseprőnek vagy menyasszonynak (egy legény) és vőlegénynek (egy leány). A „cigány” viccesen jósolt, a „medve” mókásan táncolt. A csapat körbejárt a faluban, tepsikkel, fazekak fedőivel, botokkal csaptak zajt, és énekeltek. Így kéregettek a disznótorosból: „Fülét, farkát papoknak, hurkáját a diákoknak!” „Kell nekem rétes, az is legyen mézes, hosszú nagy szál kolbász, vastag sült hurka, jó darab szalonna.” „Itt ma disznót sütnek, jól érzem szagát, talán nekem adják a hátulsó combját.” A háziaknak jókívánságokat mondtak: „Ahány falatot ad, annyi disznót vágjon.”

Ha kaptak adományt, így köszönték meg

„Áldja meg az isten e háznak gazdáját, töltse meg az isten mind csűrét, kamráját.” Volt, hogy be se mentek a házba, csak bedugtak egy nyársat az ablakon, és a gazda erre szúrta fel a finom falatokat. Máshol pedig viccesen elcsenték az ennivalót a háziaktól.

Szent András apostol ünnepe

November 30. Szent András Keresztelő Szent János tanítványa és Jézus követője volt. A Fekete-tenger vidékén és Szkítiában tevékenykedett hittérítőként. Ezért a tevékenységéért börtönbe vetették, majd X formájú keresztre feszítették. Állítólag saját kérésére, mert nem érezte méltónak a Krisztuséval azonos formájú keresztet. Ilyen X alakú kereszteket látni a vasúti átjáróknál, illetve az ácsok, asztalosok használják az andrásolást merevítésként. Ő lett Skócia és Románia védőszentje, ezekben a városokban ez a nap munkaszüneti nap. Egész novembert róla nevezték el: Szent András havának.

„Aki böjtöl András napján…”

Katalinhoz hasonlóan András napján is tartottak férjjóslásokat, például pogácsából, gombócból vagy ólomöntéssel, szalmakoszorú-dobálással. A leggyakoribb az volt, hogy a lányok böjtölés után a párnájuk vagy a fejük alá egy férfi gatyáját tették. „Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján.” Megrázták a zsúpfedeles, azaz szalmából készült tetejű ház ereszét, és azt figyelték, milyen mag hullik a kötényükbe. Ha búza, akkor jómódú, ha rozs, akkor szegény lesz a férjük, ha pedig valamilyen féreg, akkor következő évben már gyermekük is születik. Felálltak a szemétdombra, és azt figyelték, melyik irányból ugatnak a kutyák; úgy vélték, onnan érkezik majd a jövendőbelijük. Még a disznót is összekötötték a férjjóslással! Megrugdosták az ólat, és ahányat röfögött vissza a disznó, az jelezte, mennyi év múlva mennek férjhez. Disznóöléskor én is belerúgtam egy jó nagyot az ólba, erre akkora röfögést csaptak a disznók, hogy egész biztosan sok évem van még hátra az esküvőmig.

Hó vagy eső?

András napja az igazi hideg idő beköszöntét jelezte; mi is nagyon fáztunk vidéken kora reggel, jól be kellett öltöznünk. Ha András napján esik az eső vagy a hó, negyven napig mindig esik. Időjóslásra hagymakalendáriumot is készítettek. Fogtak tizenkettő fokhagymagerezdet, mindegyik egy-egy hónapot jelképezett. Megsózták, úgy tartották, amelyiken újévre elolvadt a só, az a hónap esős lesz, amelyiken nem, az száraz.

A mulatozás vége

Egyes helyeken Katalin-, másutt András-napkor fejeződött be a mulatságok időszaka. Úgy mondták: „András zárja a hegedűt.” Ezután beköszöntött a csend ideje, hiszen ekkor kezdődött az advent. Mindig az András-naphoz legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja, idén ez december 3-ára esik majd.

Szerző: Tóth Réka

A tudományok és a béke ünnepe
Az a webes kék sapi

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ