Nőnek lenni
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Gabi néni a híres hazai sztár, Szabó Annabella kíséretében érkezett meg a 8/a osztályfőnöki órájára. Az egész osztály tátott szájjal figyelte, ahogy a sztár mosolyogva lép a terembe.

– Sziasztok! – köszöntötte az osztályt.

A még mindig csodálkozó csapattól egy-egy „Jó napot!” és néhány „Szia!” hallatszott. Annabella megkérte az osztályt, hogy húzzák félre a padokat, és a székekből csináljanak egy kört, mert most beszélgetni fognak.

– Miről fogunk beszélgetni? – érdeklődött Emi, aki közismerten odavolt a sztárokért.

– Biztos sminkekről és ruhákról – kiabálta be Zoli, és az osztály erre nevetésben tört ki.

– Igen, ezekről is fogunk beszélni, de egy kicsit másképp – magyarázta Annabella.

Az osztály leült a körben, majd Annabella is helyet foglalt, és így folytatta:

November 25-e van. Nektek még talán nem sokat mond ez a nap, de a világon rengeteg embernek fontos. A mai nap a nők elleni erőszak megszüntetéséért küzdő világnap. Hogy ez pontosan mit is jelent? Egy kicsit szeretnék veletek erről beszélni. Hamarosan bekerültök középiskolába, gimnáziumba, onnan akár továbbtanultok, akár nem, ki fogtok kerülni az úgynevezett nagybetűs életbe. Fontos, hogy felkészültek legyetek, amennyire csak lehet. És ha már említettétek a sminket és a ruhát, erről is beszélek egy kicsit. Azok a nők, akik erőszak áldozatai, sokszor viselnek erőteljes sminket, hogy eltakarják a testi sérüléseiket, vagy akár bő ruhákat, hogy a testüket egyáltalán ne lehessen látni. Erre érdemes odafigyelnetek.

Lili óvatosan jelentkezett. Annabella szót adott neki.

– Én már hallottam erről a napról. A napokban olvastam egy cikket, ami éppen erről szólt. Minden 3. nőt érint az erőszak vagy a bántalmazás. Nagyon sok híres ember állt a világnapi program mellé. Ha jól tudom, az a cél, hogy megvédjük a nőket. Itt lehet szó testi vagy akár lelki bántalmazásról is.

– Így van, Lili. Köszönöm szépen, hogy röviden összefoglaltad, miről is van szó. Valóban az a lényeg, hogy a világban rengeteg olyan nő él, akit valamilyen formában bántanak. Ez lehet szóbeli vagy testi bántalmazás, vagy akár lelki megfélemlítés is. Nagyon összetett a dolog, és rengeteget lehetne róla beszélni. Fontos, hogy amikor láttok valamit, vagy ti magatok kerültök ilyen helyzetbe, azonnal segítséget kell kérni. Jogotok van ahhoz, hogy megvédjenek benneteket! Ezen a napon sokkal többet megtudhattok a nőket érintő erőszakkal kapcsolatban. Láthattok plakátokat, képeket vagy akár videókat is. Kérlek, hogy ezeket a szüleitekkel vagy más felnőttel együtt nézzétek, hiszen ők tudják, hogy mi az, ami nektek már nézhető. A problémáról tudnotok kell, de bizonyos mélységekig még nem kell lemennetek. Legyetek körültekintőek, és figyeljetek egymásra! Ne hagyjatok senkit magára, mindig törődjetek egymással! Köszönöm, hogy ezt elmondhattam nektek. Kérdezzetek bátran, ha tudok, válaszolok.

Az osztálynak rengeteg kérdése volt Annabella felé. Egészen kicsöngetésig beszélgettek a nőkről és a helyzetükről nem csak Magyarországon, hanem az egész világban.

Kovács Dalma

Ki mit tud?
Ifjúkor Afrikában

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

A titkos hódoló

Amikor Zsófi felkelt reggel, meglepődve látta, hogy a kerítésük elé valaki egy májusfát állított. Szép…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…

KAPCSOLÓDÓ