Ifjúkor Afrikában
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

A kamaszkor Afrikában a gyermekkor meghosszabbítása, nem az önállóságra felkészülés időszaka. Előfordul, hogy 5 és 12 éves kor között a jobb helyzetben lévő, vagyonosabb rokonokhoz küldik lakni a gyerekeket, ahol munkájukért cserébe olyan lehetőségeket kapnak, melyek otthon nem elérhetőek. A városi nagybácsi esetleg tud jobb iskolát fizetni. Vannak, akik kihasználják a gyermekmunkát.

Ha az ifjú udvarolni kezd, akkor sem tekintik még felnőttnek. A huszonéves fiatalokat nem tartják automatikusan független felnőtteknek. Személyes választási lehetőségeiket korlátozzák. A fiatal férfiaktól és nőktől elvárják, hogy apáikat és anyáikat tekintsék példaképeiknek, szerepeiket és tevékenységeiket tükrözzék, illetve hogy fogadják el a család által nekik kijelölt utat, a számukra választottakat. Egy lányos apa például elrendezheti lánya házasságát: a lánynak egy soha nem látott, gazdag emberhez kell hozzámennie. Számos afrikai kultúrában megszokott, hogy a lányok 15 éves koruk körül mennek férjhez. A férfiak 18 és 30 éves koruk között nősülnek. A házaspárok többnyire a férj szüleinél laknak, gyermekeiket is ott nevelik, nem várják el tőlük, hogy különköltözzenek, saját háztartást vezessenek. Az esküvői szertartások részeként elődeik szellemeit kérik, hogy tanúi legyenek a házasságnak és fogadják el jövendőbeli leszármazottaikat. A beduin anyák újszülötteiket elkülönítik és tisztító szertartást végeznek.

Sok-sok afrikai fiatalra hatással vannak a múltból örökölt hagyományok és szertartások. Bizonyos népcsoportokban mind a fiúk, mind a lányok beavatási szertartásban részesülnek, a maszájoknál 15 és 18 éves koruk között. Kelet-Afrikában egyfajta csonkítás is részét képezheti egy ilyen szertartásnak. Nyugat-Afrikában a fiatalok a beavatás időszakában szüleiktől távol, erdei környezetben élnek egy hónapig. Az elvonulás, majd a közösségbe való visszatérés a változást, az életszakaszok közötti haladást jelképezi. Felnőtté, titkos társaság tagjává, vezetővé avatják ilyenkor őket, titkos tudást, erőt kapnak. A szertartások részét képezik énekek és táncok is, álarcot, jelmezt viselnek a résztvevők, védelmet, szerencsét kérnek őseik szellemeitől.

Napjainkban egyre több afrikai fiatal él városban, tanulnak, saját foglalkozást választanak, és a felnőtté avatási szertartásokat is elhagyják.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: geography.name

Nőnek lenni
Advent kezdete

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ