Nyelvtanfolyam vagy angoltábor?
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

A nyelvtanulás ára akár a tavalyi duplájára is emelkedhet. Mit válasszunk gyermekünknek, ha angolból nyelvvizsgázna?

Közeledik a nyári szünet, és természetes, ha szeretnénk, hogy a gyermekünk hasznosan töltse el az iskolán kívüli időszakot. Itt az ideje felkészülni a nyelvvizsgákra, magántanárt fogadni, esetleg kiszemelni egy jó nyári tábort. De melyik éri meg igazán?

Az infláció a nyelvtanulásra is kihat

Nincsenek egyszerű helyzetben azok, akik most fejlesztenék a nyelvtudásukat, hiszen az infláció az élet minden területére, így a szolgáltatásokra is hatással van. Akik a családi adó-visszatérítésből félre tudtak tenni, könnyebben szánhatják rá magukat a döntésre, de nekik sem árt felkészülniük arra, hogy mennyivel drágább a nyelvtanulás 2022-ben, mint egy évvel ezelőtt volt. Egy Index-cikk szerint átlagosan 15%-kal emelkedtek a csoportos nyelvi képzések árai, míg a magántanárok akár a korábbi ár kétszeresét is elkérhetik egy-egy óráért: bár nagy különbségek vannak a vidéki és a fővárosi díjak között, óránként 4 és 8 ezer forint közötti összeget kérhetnek el az oktatók. A nyári táborok a becslések alapján átlagosan 8-10%-kal drágultak, ám mivel az infláció nem állt meg, a táboroztatóknak lehetőségük van a korábban meghirdetett áraikat felülvizsgálni – és sokan élnek is ezzel.

Az angoltáborok előnye

A nyári táborok jellemzője, hogy a gyerekek néhány napos intenzív képzésen vesznek részt. Válasszanak akár bentlakásos, akár bejárós tábort, napközben a választott tematikáé a főszerep. Nincs ez másként az angoltáboroknál sem: a PEOPLE TEAM (PT) kecskeméti nyelvtáborában reggeltől kora délutánig folyik intenzív tanulás magyarul nem beszélő oktatók vezetésével, ezért a diákoknak folyamatosan angolul kell kommunikálniuk – ezzel a módszerrel komoly fejlődés érhető el az egyik táborszervező, Palotás Attila tapasztalatai alapján. „Az angoltáborunk a többi választható tematikánkhoz hasonlóan egyhetes, ezalatt mintegy 23-25 iskolai órának megfeleltethető foglalkozáson vesznek részt a gyerekek, a különbség azonban az, hogy itt nem száraz elméletet kapnak a diákok, hanem gyakorlatközpontú, gyakran humoros feladatok által ismerik és szeretik meg az idegen nyelvet. A jelentkezők még a tábor kezdetén szintfelmérőt írnak, de nincs osztályozás, ez az egész arra szolgál, hogy megtudjuk, hogy állnak az angollal, és az eredmények, illetve a korosztály szerint kis csoportokba osztjuk őket, ezáltal mindenki a szintjének megfelelő tempóban halad. A hét végén is van egy felmérés, ez igazolja, hogy mennyit fejlődtek a diákok, na és az sem utolsó szempont, hogy egy turnus után – induljanak akárhonnan – már meg mernek szólalni külföldön.”

Mennyi az annyi?

Habár még a koronavírus-járvány sem befolyásolta, az évek óta változatlan áron táboroztató alapítvány 2022-ben mégis kénytelen volt mintegy 5%-kal emelni a részvételi díjakat. „Ez a gyakorlatban gyerekenként 4000 forintos áremelést jelent egy-egy bentlakásos táborozó esetében, vagyis idén 82 000 forintba kerül egy hét az angoltáborunkban. Ezért az összegért cserébe viszont a gyerekek teljes ellátást, tehát napi többszöri étkezést, kétágyas szobában történő elszállásolást, rengeteg programot és gyakorlatközpontú foglalkozásokat kapnak egy teljes héten át. A világ minden tájáról érkeznek diákok a 17 szekcióra, barátságok szövődnek, amelyek alapja szintén a kommunikáció, így a résztvevők nem csupán nagyjából 1000 órányi képzést kapnak, de rengeteg élménnyel és kapcsolattal gazdagodnak” – mondta el Palotás Attila.

Akciós táborozás? Igen!

Úgy tűnik azonban, le lehet faragni a táborozás költségeiből, a PT szervezője pedig azt is elárulta, hogyan lehetséges ez: „Nagyon sok az ismerős arc, akik évről évre visszajárnak, és a barátaiknak is ajánlják a tábort. Ezzel mindenki jól jár, mert minél többen jönnek, annál alacsonyabb árat kell fizetniük: a testvérek vagy a több turnusra érkezők fejenként 5000 forint kedvezménnyel nyaralhatnak, míg akik egy 30 fős osztály vagy csoport tagjaként érkeznek, akár 27%-kal olcsóbban táborozhatnak.” Az alapítvány honlapján elérhetőek a részletek; a jelentkezés folyamatos.

Egyre drágább a nyári táborozás
Tanácsok táborozáshoz

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyéb

Matyi iskolás lesz

– Zsófi, te szeretsz iskolába járni? – kérdezte nővérét a nagycsoportos óvodás Matyi. – Hmmm……

KAPCSOLÓDÓ