Kaland és csapatsportok a nyári táborban
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

A kockázatos nem jelenti azt, hogy veszélyes. Az izgalmat kiváltó, értelmes, kalandos játék, legyen az ugróiskola, mocsárjárás téglákkal vagy erdei akadályverseny, összefüggésben van a mentális jóllét javulásával. A játék társas tevékenység. A mai gyerekeken nagy a nyomás, sok a programjuk, és képernyőfüggők. Hasznos felállítani kütyüik mellől őket, és társaikkal való, akár szervezetlen tevékenységeket végeztetni velük.

Sok gyerek azt gondolja, hogy az erdő veszélyes, tele van mérgező növényekkel. Ha hetente egy-egy órát eltöltenek ott, rájönnek, hogy nem kell félni tőle. Minden érzékszervüket használhatják a természetben, ami az ADHD-s, figyelemhiányos gyerekeknek is jót tesz. Régebben csővázas hátizsákokkal jártuk az erdőket a vándortáborokban, ma fákat ölelgetünk erdőfürdőn, majd wellness-szállóban éjszakázunk. Magasban azonban a levegő ózondús, ha nem betonozott úton sétálunk a zöldben, és nem látunk épületeket, jó helyen járunk.

Rámpa, hinta, korlát helyett nincs szükség Ninja Warrior, magasban felállított, vizesárkokkal ellátott pályára, hiszen természetes anyagokat felhasználva is végeztethetünk izgalmas térjátékokat: egy fatörzsön remekül lehet egyensúlyozni, és szuper érzés beleugrani egy kupac falevélbe. Először néhány gyerek megijed, de aztán egymást ösztökélik, és egyre bátrabbak lesznek, kilépnek a komfortzónájukból, magabiztosabbá válnak.

A labdajátékok a rendszeres edzések miatt a kamaszok állóképességét javítják, a társaikkal való rendszeres együttlét pedig mentális egészségük szempontjából előnyös. A csapatsportok csökkentik a visszahúzódásra, szorongásra, depresszióra való hajlamot. A testmozgás serkenti az agyi vérkeringést és új neuronok kialakulását az agy bizonyos területein, javítja az alvást, fokozza az önbizalmat és önbecsülést, csökkenti a stresszhormonokat, az elhízás és bizonyos krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

Míg a társas készségeket fejlesztő csapatsportokat elsősorban a szórakozás kedvéért űzzük, addig az egyéni sportoknál az elsődleges cél a teljesítmény, a győzelem kivívása, ezért utóbbiak nem feltétlenül hatnak pozitívan a mentális egészségre, hiányzik belőlük a bajtársiasság és a valahova tartozás érzése, a sportolókra túl nagy nyomás nehezedik, szégyent vagy bűntudatot érezhetnek, ha veszítenek.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: verywellmind.com

Életünk sója
Inklúzió

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyéb

Matyi iskolás lesz

– Zsófi, te szeretsz iskolába járni? – kérdezte nővérét a nagycsoportos óvodás Matyi. – Hmmm……

KAPCSOLÓDÓ