Kaland és csapatsportok a nyári táborban
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

A kockázatos nem jelenti azt, hogy veszélyes. Az izgalmat kiváltó, értelmes, kalandos játék, legyen az ugróiskola, mocsárjárás téglákkal vagy erdei akadályverseny, összefüggésben van a mentális jóllét javulásával. A játék társas tevékenység. A mai gyerekeken nagy a nyomás, sok a programjuk, és képernyőfüggők. Hasznos felállítani kütyüik mellől őket, és társaikkal való, akár szervezetlen tevékenységeket végeztetni velük.

Sok gyerek azt gondolja, hogy az erdő veszélyes, tele van mérgező növényekkel. Ha hetente egy-egy órát eltöltenek ott, rájönnek, hogy nem kell félni tőle. Minden érzékszervüket használhatják a természetben, ami az ADHD-s, figyelemhiányos gyerekeknek is jót tesz. Régebben csővázas hátizsákokkal jártuk az erdőket a vándortáborokban, ma fákat ölelgetünk erdőfürdőn, majd wellness-szállóban éjszakázunk. Magasban azonban a levegő ózondús, ha nem betonozott úton sétálunk a zöldben, és nem látunk épületeket, jó helyen járunk.

Rámpa, hinta, korlát helyett nincs szükség Ninja Warrior, magasban felállított, vizesárkokkal ellátott pályára, hiszen természetes anyagokat felhasználva is végeztethetünk izgalmas térjátékokat: egy fatörzsön remekül lehet egyensúlyozni, és szuper érzés beleugrani egy kupac falevélbe. Először néhány gyerek megijed, de aztán egymást ösztökélik, és egyre bátrabbak lesznek, kilépnek a komfortzónájukból, magabiztosabbá válnak.

A labdajátékok a rendszeres edzések miatt a kamaszok állóképességét javítják, a társaikkal való rendszeres együttlét pedig mentális egészségük szempontjából előnyös. A csapatsportok csökkentik a visszahúzódásra, szorongásra, depresszióra való hajlamot. A testmozgás serkenti az agyi vérkeringést és új neuronok kialakulását az agy bizonyos területein, javítja az alvást, fokozza az önbizalmat és önbecsülést, csökkenti a stresszhormonokat, az elhízás és bizonyos krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

Míg a társas készségeket fejlesztő csapatsportokat elsősorban a szórakozás kedvéért űzzük, addig az egyéni sportoknál az elsődleges cél a teljesítmény, a győzelem kivívása, ezért utóbbiak nem feltétlenül hatnak pozitívan a mentális egészségre, hiányzik belőlük a bajtársiasság és a valahova tartozás érzése, a sportolókra túl nagy nyomás nehezedik, szégyent vagy bűntudatot érezhetnek, ha veszítenek.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: verywellmind.com

Életünk sója
Inklúzió

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ