Mutassunk példát együtt!
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Idén a húsvéti ünnepek miatt március 23-án lesz a Föld órája. Ez a változó jeles nap általában március utolsó szombatja, amikor 20.30 és 21.30 között világszerte lekapcsolják egy órára a nélkülözhető világítást, és áramtalanítják az elektromos készülékeket.

Adjunk egy órát a Földnek!

Pihenésre mindenkinek szüksége van, még a bolygónknak is. Világméretű összefogással, együtt tudunk tenni a túlfogyasztás és az éghajlatváltozás ellen. A Föld órája akció az ausztrál WWF kezdeményezésére indult 2006-ban. Akkor még csak Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy felhívják ezzel a figyelmet a klímaváltozásra. Hazánk 2008-ban csatlakozott. Azóta a világ legnagyobb önkéntes civil akciójával több száz országban sok millióan fejezik ki elkötelezettségüket bolygónk iránt.

A szimbolikus 60 perc

2007 óta minden márciusban egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában. Csatlakozz, és kapcsolj le te is! Természetesen ez a szimbolikus egyetlen óra nem oldja meg a helyzetet. Figyelemfelkeltő, és arra ösztönöz mindenkit, hogy az év minden napján éljünk fenntartható életet. 2011-ben jelent meg az a másik felhívás, hogy tegyünk fogyasztáscsökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a természet és bolygónk megóvásáért!

Mottók és egyéni vállalások

Az évek során nemcsak az akcióban részt vevők létszáma nőtt, hanem a célok is kibővültek. 2018 óta megújult a Föld órája üzenete: a „Kapcsolódj a Földhöz!” mottóval bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése került fókuszba. A téma már nem csupán az esti lekapcsolás, hanem minden olyan környezetbarát vállalás – faültetés, víztisztítás, komposztálás, húsmentes nap, autómentesség –, amely hozzájárul ahhoz, hogy egy élhetőbb világot adjunk tovább utódainknak. Az interneten számos programot, egyéni vállalást, kihívást találunk, amelyhez várják a csatlakozásunkat.

Bebizonyíthatod, hogy a fenntartható életmód is lehet izgalmas, és nem kell minden jóról lemondanod. Csak néhány a jól hangzó mottók közül: „Kulinárisan a Földért!” – Készíts finom ételeket maradékból vagy a saját zöldségeidből! „Kreatívan a Földért!” – Alkoss, használd fel újra az anyagokat! „Mozgással a Földért!” – Sétálj, túrázz, sportolj! „Társaságban a Földért!” – Tölts minőségi időt a szeretteiddel!

Egy neked való tábor

Ha érdekel a bolygónk sorsa, az állandóan változó környezetünk, és tudni szeretnéd, hogy a világunk milyen, milyen volt és milyen lesz, a PEOPLE TEAM nyári táborait neked találták ki. Minden 7–17 évest várnak Kecskeméten, több turnusban, érdekes tématáborokban, változatos programokkal. A tudóstáborban találkozhatsz hasonló érdeklődésű fiatalokkal, és megpróbálhattok együtt változtatni a környezetünkön.

De addig is mindennap mutassunk együtt példát! Minden apró lépés fontos lehet a fenntarthatóbb életvitelhez. Vigyázzunk egymásra és közös otthonunkra, a Földre!

2024. március 23-án 20:30-tól az otthonodban te is oltsd le a világítást, és kapcsolj ki minden elektronikus berendezést egy órára, ezzel is kifejezve támogatásodat közös természeti értékeink megóvásáért.

Laczkó Zsuzsa írása


A Föld tüdeje
Angyali férfinév

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…

KAPCSOLÓDÓ