Kitartani és fenntartani
Egyéb
Repülő plüssök

A Föld napja alkalmából különféle eseményeket tartanak világszerte, amelyekkel felhívják a figyelmet a környezet megóvására. Magyarországon 1990-ben csatlakoztunk először a mozgalomhoz.

A Google 2013-tól csaknem minden évben egy-egy animált logóval emlékeztet a Föld napjára, amelyhez 2018-ban például egy üzenet is tartozott, amelyen Jane Goodall, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója beszélt. 2018 kiemelt témája a „műanyagmentes világ” volt. Idén a fák kapták a főszerepet az Earth Day 2021 Doodle-ben.

A környezetpusztítást és az emberi kultúra hanyatlását mindennap tapasztaljuk. Már nem szükséges tudományosan megalapozott mérésekkel bizonyítani a környezetszennyezést, elég körülnézni: a probléma globális.

Képzeljünk el egy olyan holnapot, amelyben mindenki harmóniában él a környezetével, nem okoz kárt sem lokálisan, sem globálisan. Igényeit úgy elégíti ki, hogy azzal nem csökkenti az eljövendő generációk esélyeit, akiknek ennek következtében ugyanolyan igényeik és lehetőségeik lehetnek, mint ez előző generációknak.

A fenntartható fejlődés lényegét már a Környezet és Fejlődés Világbizottság 1987-es jelentésében megfogalmazták, csak az elnevezés változott meg. Igaz, ma sincs a Föld minden országában egységesen elfogadott meghatározás. Íme 6 a legközismertebbek közül…

A) Olyan fejlődés, amely úgy elégíti ki a mai generációk igényeit, hogy közben nem befolyásolja károsan a következő generációk ugyanazon igényeinek kielégítését.

B) Tevékenység, amely a mai generációk életminőségének emelését teszi lehetővé anélkül, hogy elvenné a jövő generációitól a lehetőséget legalább ugyanilyen életszínvonal elérésére.

C) A földi környezetünk megszabta a határok között élni.

D) Törődni azzal (a világgal), amit mi soha nem fogunk meglátni.

E) Törődni azzal, mi fog utánunk történni.

F) Nem becsapni gyermekeinket és unokáinkat.

Az országhatárokon átnyúló kezdeményezések is kicsiben, az egyes emberek fejében fogalmazódnak meg legelőször. Ha neked is számít a jövő, terjeszd a barátaid között az ismereteidet és a meggyőződésedet a környezetről és a Földről! A hálózatkutatók szerint 6-8 telefonhívással bárki elérhető vagy megszólítható, tehát nem reménytelen a helyzet. És „csupán” 7,5 milliárd ember él a bolygónkon.

Ha szeretnél tüzetesebben foglalkozni a felsorolt lehetőségekkel, akár azért, mert most kezdesz el ismerkedni a témakörrel, vagy azért, mert évek óta elkötelezett természetvédő vagy, akkor ajánlunk neked egy tuti nyári programot: a PEOPLE TEAM 30 éve megrendezi nyaranta a 7–17 évesek táborfesztiválját, amelyben kiemelt szerepet kapnak az állatok, a természet, a környezetvédelem és a környezettudatosság.

A KUTATÓK + KALANDOROK csoportban mindenekelőtt a zöld táborban (kattints ide a részletekért) lesz a helyed. Workshopok, növények és állatok, antropológia, földrészek, csillagok és bolygók, valamint kitűnő társak várnak. Kerülj közelebb az anyaföldhöz a következő turnusok valamelyikén: július 25–31., augusztus 1–7., augusztus 8–14. A jelentkezési lapot ide kattintva éred el.

Zöld tábor a PT-vel: https://peopleteam.hu/taborok/tudostabor-nyari-tabor/

Április 22-e a Föld napja
Kiskorúak táborozva menthetik meg a jövőt

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és…

KAPCSOLÓDÓ