Angyali férfinév
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Mielőtt találgatásba kezdenétek, hogy melyik névről lehet szó, elárulom: Gábor. Biztos mindannyiótoknak van legalább egy ilyen nevű barátja, rokona vagy ismerőse. A tavasz kezdetén, március 24-én Gábor-napot jelez a naptár, őket köszöntjük ekkor.

Eredete, jelentése

Héber eredetű, a Gabriel magyar változata. Jelentése: Isten embere, Isten bajnoka. Gabriel alakban hazánkban a 12–13. században jelent meg. A Gábor formát 1514-ben jegyezték fel először, de csak a 17. századtól terjedt el. A 16–18. században az úri családok adták ezt a nevet fiú utódaiknak. A 19. század végétől a 20. század közepéig a 11. legnépszerűbb névnek számított. Népszerűsége alig kopott meg az idők során. A 80-as években ez volt az egyik leggyakoribb férfinév, de még 2020-ban is a 6. helyen állt.

Története

Gábriel arkangyal neve nem csak a vallásos emberek előtt ismert. A keresztény hagyomány szerint ő a hét főangyal egyike, és az a legfontosabb feladata, hogy Isten hírvivőjeként kinyilatkoztatásokat közöljön az emberekkel. A Biblia szerint Gábriel arkangyal az Úr hírnökeként megjelent Názáretben Máriánál, aki tőle értesült gyermeke, Jézus szeplőtelen fogantatásáról. Gábriel arkangyal azért kereste fel Máriát, hogy átadja neki az angyali üdvözletet, vagyis az örömhírt, hogy ő lesz a Megváltó édesanyja. Március 24. az örömhír ünnepeként került be a hivatalos római katolikus naptárba 1921-ben.

Híres Gáborok, becenevek

Hosszú lenne felsorolni azokat a híres embereket a régmúlttól napjainkig, akik ezt a keresztnevet viselték, viselik. Csak néhányat említek közülük: Báthory, Bethlen – erdélyi fejedelmek; Presser – zeneszerző, énekes; Agárdi, Reviczky, Koncz – színészek; Gundel Takács, Bochkor – műsorvezetők; Kucsera, Talmácsi – sportolók; Krausz – séf.

Becenevekben sincs hiány. A név viselőit leggyakrabban a Gabi becenévvel illetik, ami egybeesik a Gábor női párjának, a Gabriellának a becézett alakjával. Akárcsak a többi forma, lányokra, fiúkra, nőkre, férfiakra egyaránt használható: Gabika, Gabica, Gabcsi, Gabó, Gabóca, Gabuci, Gabus, Gabesz.

Magvetés és más népi hagyományok

A Gábor-naphoz számos népszokás és időjárási regula is kötődik. A magvetés napjaként is emlegetik, mert azt tartják, hogy a március 24-én vetett zöldségeknek nem árt sem a hideg, sem a meleg. Ekkor kell elvetni a káposztaféléket is, de vigyázni kell, hogy a távolabbra eső földekre menet a vető ne találkozzon kakassal útközben. Ha véletlenül mégis az útjába kerülne, akkor repce nőne a káposzta helyett.

Tudtad, hogy időjárásjóslásra a békákat és a borzokat kell megfigyelni? Ha a jeles napon kuruttyolnak a békák, még negyven napig hideg idő lesz. Viszont ha a borzok ekkor előbújnak a vackukból, az azt jelenti, hogy már nem félnek a hidegtől, jön a jó idő.

Legyünk minél többet a szabadban, és figyeljünk a természet jelzéseire akkor is, ha nem hiszünk ezekben a népi jóslásokban!

Laczkó Zsuzsa írása


Mutassunk példát együtt!
Gyümölcsoltó Boldogasszony

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…

KAPCSOLÓDÓ