Ez a világnap szinte mindenkit érint
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Talán sokan felkapjátok a fejeteket a címre, majd egy kézlegyintéssel elintézitek, amikor megtudjátok, milyen világnap a mai: október 24. a dadogás elfogadásának nemzetközi világnapja.

Ha azok közé a szerencsés, szépen beszélők közé tartozol, akik folyamatosan képesek kifejezni magukat, akkor is van teendőd. Október 24. üzenete, hogy segítsük dadogó társaink beilleszkedését a közösségbe, küzdjünk a kirekesztettségük ellen. Türelemmel, tapintattal várjuk ki, amíg befejezik a mondandójukat, ne sürgessük, és főleg ne csúfoljuk őket! Higgyétek el, ezzel meg tudjuk könnyíteni az életüket.

Nem kevesen

Ha te is egyike vagy azoknak, akik tudják, mit szeretnének mondani, gondolatban szépen meg is fogalmazod, de a megszólaláskor akadályokba ütközöl, akkor ez a nap a te napod.

Nem vagy egyedül: 1998 óta létezik érted és a többi 70 000 000 emberért, akiknek nehezére esik szóban kommunikálni. Bizony, a teljes emberi népesség 1%-át érinti ez a beszédzavar. A logopédusok szerint ez is egyfajta beszédhiba, akár a hadarás, a selypítés vagy a pöszeség. A pszichológusok lelki problémára vezetik vissza, hiszen előfordul, hogy valaki egy megrázó, negatív élmény hatására kezd el dadogni.

De mit jelent a dadogás?

Sok formája van: néha csak egy-egy hang vagy szótag akad meg, máskor egy egész szót ismételgetünk, amíg végre sikerül kimondani. Előfordul, hogy a levegővétellel van gond, esetleg önkéntelen rángás is kísérheti. Mindegyik kellemetlen, zavarba ejtő. Különösen, ha a neveletlen osztálytársak még ki is gúnyolnak emiatt. Általában 12 éves kor előtt diagnosztizálják, és az a jó hír, hogy kezelhető, gyógyítható. Minél előbb szakemberhez (logopédus, pszichológus, orvos) kell fordulni, és a sikeres terápia és sok gyakorlás hatására a többség serdülőkorára „kinövi” az egészet.

Híresek, okosok, néha kiváló szónokok

Azt is tudnotok kell, hogy a dadogásnak semmi köze az értelmi képességekhez vagy az intelligenciához. Nem is gondolnánk, hogy hány híres ember küzdött ez ellen. Láttátok A király beszéde című filmet? Vagy hallottatok róla, hogy Démoszthenész, a kitűnő ókori szónok a nyelve alá tett kaviccsal gyakorolt? A bibliai Mózest is „nehéz ajkú és nehéz nyelvű” emberként említik. A fizikus Newton, sőt a híres brit miniszterelnök, Winston Churchill is a dadogók táborához tartozott. Ez utóbbi mégis kiváló szónokká vált. Van remény!

Még színészek is

Érdekes, hogy az ismert színészek közül is néhányan civilben ezzel a nehézséggel küzdöttek, küzdenek. Hitted volna, hogy Marilyn Monroe, Anthony Hopkins, Bruce Willis, Julia Roberts és Nicole Kidman is?

A mai nap az ő napjuk is, és valamennyiünké, hogy figyeljünk érintett társainkra.

Laczkó Zsuzsa írása

Forrás: Életigenlők – Rákellenes életmód magazin

Megírták a csillagokban?
Levél Lucának

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…

KAPCSOLÓDÓ