Kössük fel a farsang farkát!
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

A farsangról legtöbbünknek a jelmezbál, a karnevál, az álarc készítése, a finom szalagos fánk jut eszünkbe. A vízkereszttől húshagyókeddig tartó időszak a nagy bulik, evés-ivás ideje. A húshagyókedd előtti hétvégét nevezik a farsang farkának, amikor a nagyböjt előtti utolsó mulatságokat tartják. 2024-ben ez február 11–13. között van.

Vigadozás, télbúcsúztatás, párválasztás

Ez a három nap régebben az önfeledt szórakozásról szólt. Az emberek igyekeztek kihasználni a böjti időszak előtti utolsó hétvégét, amikor még ehettek-ihattak. Húshagyókedd után már esküvői mulatságokat sem lehetett tartani, ezért a lányok gyorsan kiválasztották jövendőbelijüket. Virágcsokrot adtak a kiszemelt legénynek, aki a kalapjára tűzte a bokrétát. Ezután jöhetett az eljegyzés. Zajos mulatságokat rendeztek, hiszen el kellett űzni a halált, az ártó erőket, a hideget. Igyekeztek elkergetni a gonosz szellemeket, akik le akarták gyengíteni a Napot. Ekkor búcsúztatták a telet is. Magyarországon a leghíresebb esemény a mohácsi busójárás. A résztvevők ijesztő jelmezekben, bundában, bocskorban, faragott faálarcokban vonulnak végig az utcákon. Kolompolással és hangos csörömpöléssel próbálják elriasztani a rontó szellemeket és a hideget. Végül a koporsó elégetésével eltemetik a telet.

Farsangi étkek

A téli időszakban az emberek bőségesen fogyasztottak hagyományos paraszti ételeket: sonkát, kolbászt, töltött káposztát, kelt tésztát, pogácsát. Persze házi pálinka és bor is került az asztalra. Talán nincs is olyan, aki nem szereti a tipikus farsangi süteményt, a szalagos fánkot. De azt már biztos nem tudja mindenki, hogy ez a finomság pampuska néven is ismert. Régen még mágikus erőt is tulajdonítottak neki: amelyik házban fánkot sütöttek, annak a tetejét nem vitte le a vihar.

A farsang farka zárja a mulatozást

Mindhárom naphoz más-más néphagyomány kapcsolódik. Farsangvasárnap finomabbnál finomabbakat ettek, hogy kibírják a hosszú böjtöt. Tipikus ételek a tyúkhúsleves és a töltött káposzta. Csonthagyó és sonkahagyó vasárnapként is emlegették ezt a napot. A hétfőt húshagyó-, valamint böjtelőhétfőnek is nevezték. Ez az asszonyfarsang napja volt, amikor a nők férfiruhába öltözve mulathattak, sőt a borospincében ihattak is kedvükre. Este macskabált rendeztek, ahova férfiak nem tehették be a lábukat. A farsang utolsó napja a húshagyókedd, amit madzaghagyó keddként is ismernek, mert ekkor kell elfogyasztani a madzagon lógó sonkákat, kolbászokat. Bár hamvazószerdán már kezdődött a nagyböjt, de hamar felfüggesztették, hogy megehessék a farsangról megmaradt ételeket. A tobzódó-, zabáló- vagy ismertebben torkos csütörtök az utolsó lehetőség a dőzsölésre. Innen ered a mondás: „Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon!”

Élvezzük a farsangi időszak utolsó napjait is, mulassunk jól a bulikban, de arra vigyázzunk, hogy a pocakunk ki ne durranjon!

Laczkó Zsuzsa írása


A Tisza újjáéledése
Budapest felszabadulása

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ