Nem egyformának kell lenni, egyforma esélyt kell kapni!
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Az ENSZ gyermekjogokra vonatkozó egyezményében négy alapelvet határozott meg: (I) a jogok minden gyermekre, mindenhol, megkülönböztetés, előítélet és kivételezés nélkül érvényesek; (II) minden, a gyermekeket érintő döntésben az ő érdekeiket kell szem előtt tartani; (III) az élethez, életben maradáshoz és az egészséges fejlődéshez minden gyermeknek joga van; (IV) továbbá, hogy mindig figyelembe kellene vennünk a gyermekek véleményét. Az őket érintő megbeszélésekhez joguk van hozzászólni.

November 20-a a gyermekek jogainak világnapja.

Egyenlőség vagy méltányosság

Az egyenlőség és a méltányosság között tudnunk kell különbséget tenni: az nem mindig igazságos, ha mindenki ugyanazzal rendelkezik. Vegyük a kerékpár példáját! Ha ugyanolyan méretűt és alapfelszereltségűt kap a kisgyermek, a kisgyermeket vagy nagy csomagot szállító felnőtt és a kerekesszékes személy, lesz ugyan biciklijük, de nem fogják tudni használni.

Az a méltányos, ha azzal rendelkezik mindenki, amire szüksége van. Minden gazdag, szegény vagy fogyatékos gyermek esélyt érdemel a fejlődésre, bármi is a lakóhelyük, nyelvük, nemük, vallásuk és kultúrájuk. A lehetőségeket nem határozhatják meg olyan tényezők, amelyeket nem tudnak irányítani.

Az igazságosság felé

A hátrányos helyzetű gyermekek számára a világ még mindig nagyon igazságtalan hely. Évente minden második 2–17 éves fiatal erőszaktól szenved, ötből egy iskolás lemorzsolódik, az 5 éves kor előtt elhunytak felének halálát alultápláltság okozza; 22,7 millió gyermek nincs beoltva halálos betegségek ellen, és a Covid is okozott nehézségeket.

A helyzet javulhat, hiszen az elmúlt évtizedekben felére csökkent a gyermekhalandóság, a gyermekek 90%-a jár általános iskolába, és 2,6 milliárddal több ember jut biztonságos ivóvízhez.

Összefogásban

A felnőttek és a gyerekek együtt dolgozó szövetségesek. Az előbbiek nem hősök, utóbbiak nem feltétlenül áldozatok. Nem a mi dolgunk megmenteni minden gyereket, és nem is feltétlenül mi fogunk jövőt kínálni nekik: együttműködésben kell cselekvő szerepet vállalniuk saját életük alakításában.

A mi feladatunk a gyermekjogok megvédése és előmozdítása, a gyerekek és közösségeik támogatása és erősítése, hogy a cselekvés terére léphessenek. A gyerekek életéhez tartozó érték és méltóság elismerése fejeződjön ki abban, ahogyan szólunk hozzájuk, ahogyan a lehetőségeik szerint meghatározzuk őket. A rászorulók csak addig azonosak a nehézségeikkel, amíg eszköztelenek!

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: unicef.org

Művészet és örömforrás
A költő, aki mindkét végén égette a gyertyát

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Nap vagy nap?

– Jött a suliba egy angol srác! – újságolta lelkesen Zsófi. – És azon akadt…

KAPCSOLÓDÓ