Az osztály szakácsművésze
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Első fiúosztályom híre már szeptemberben eljutott az igazgatóig. Májusra pedig, amikor első osztálykirándulásunkra készültünk, rekordot döntöttünk az egy főre jutó szaktanári intők számában.

– Nem muszáj ottalvósra menni, Blanka – jegyezte meg óvatosan a főnököm –, nehogy baj legyen. Elvonatoznak egyet pénteken valami múzeumba, másnap elmennek moziba, az is épp elég.

De a párhuzamos osztály ottalvóst tervezett! Holmi alibivonatozgatás nem jöhetett szóba. Ritkán lakott területre vonulunk el: Vértes, hosszú gyalogtúra és fapados szállás, a civilizációtól messze.

– De tanárnő! Mit fogunk enni?

– Ez az! Ott még egy nyamvadt Meki sem lesz.

– Majd lövünk mókust!

– Hülyék vagytok! Természetesen bográcsozni fogunk! – zárta rövidre a dilemmát Andris, akit ekkor hallottam először megnyilatkozni közérdekű kérdésben. – Csak bízza rám, tanárnő! Majd én megveszek és elkészítek mindent, a Peti és a Zoli segítségével.

Némi szorongással egyeztem bele a dologba, mert Andris eddig nem bizonyult motiváltnak semmiféle iskolai ügy iránt.

Önkéntes szakácsom hatalmas gurulós bőrönddel érkezett a Déli pályaudvarra. Titokzatos mosollyal simította végig időnként a pakkot, míg elzötyögtünk a MÁV helyközi járataival úti célunkhoz.

– Lábnap, gyúrósok! – rikkantotta jókedvűen, míg osztálytársai fanyalgással tekintettek az előttünk tornyosuló hegyre.

Az esti szabadprogrammal eljött Andrisék ideje. Hamar felszeletelték a hagymát, hullt a porpaprika bőséggel, és a kondérban sercegni kezdett a dunabogdányi hentes híres szalonnája. Andris kimért mozdulatokkal kevergette a zsíron piruló zöldségeket.

– Jöhet a hús! – adta ki a vezényszót, és hamarosan olyan illatok szálltak a tábor felett, hogy még az életunt emósok is előjöttek a faházakból. Jöttek a rapperek, a rockerek, a focisták, a deszkások, majd a már említett gyúrósok is. Leült a tűz köré az osztály. A lángok pirosra festették az arcunkat, és mindenkinek egyszerre indult el a nyálelválasztása, amint Andris tányérba szedte az első adag marhapörköltet.

– Csirke-rizs diéta off! – nevettek a kuktáink, de nem vették rossz néven a testépítők. A kesernyés füstszagba békésen simult bele a vacsora fenséges illata, mi pedig talán először éreztük úgy, hogy egy csapat vagyunk.

Sulyok Blanka

Borderline személyiségzavar
Életünk sója

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ