Életünk sója
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

A stressz mindennapjaink része, általános emberi jelenség. Selye János stresszkutató nevezte az élet sójának. A diákok is szembesülnek vele tanulmányi követelmények teljesítése, iskolaváltás, iskolai konfliktusok során. Az általunk tapasztalt stressz nem feltétlenül káros, enyhe formája ösztönző lehet, erőt adhat. A magas szintű stressz eredményezhet egészségügyi és társas problémákat. A hosszan tartó munkahelyi nyomás, ha nem kezeljük megfelelően, a láthatatlan betegségnek is nevezett stresszhez vezet. Ezt érezzük, ha úgy gondoljuk, elvesztettük az irányítást a dolgok fölött, már nem tudunk mozgósítani személyes erőforrásainkból, mikor a folyamatosan változó környezetben próbálunk a kihívásokkal megbirkózni, a követeléseknek eleget tenni. Testünk-lelkünk elhasználódik, ha a nyomás nagyobb, mint az erőforrás.

Az alvásproblémák, a túlzott szerhasználat, a pihenésre való képtelenség, az állandó aggódás, idegesség és feszültség, a magas vérnyomás, az emésztési problémák, az érzelmi bizonytalanság, a megbirkózási képesség és együttműködés hiánya mind a stressz jellegzetes tünetei.

Ha rossz osztályzatokat kapunk, netán megbukunk egy vizsgán, vagy összeveszünk egy barátunkkal, rossz stresszt élünk át, mely mértéke szerint alap, halmozódó vagy traumás lehet. Testi-lelki erőnk határozza meg, hogy a hétköznapi helyzetekben megélt alapstressz milyen mértékű feszültséget, dühöt, csalódottságot okoz. A beteg, kialvatlan, nyugtalan, gondterhelt személy hevesebben reagál. Múltbeli tapasztalataink, neveltetésünk, életfelfogásunk, korunk és önbecsülésünk is meghatározó. A halmozódó stressz a túl gyakran előforduló, túl hosszan tartó, súlyos feszültség eredménye. Az otthonától, szeretteitől tartósan távol élő személy tapasztalhatja ezt, vagy aki ismeretlen, kellemetlen helyzeteknek, veszélynek van kitéve. Magányosság, kimerültség, szomorúság, bűntudat, fej- és hátfájás, gyomorfekély, közöny, fásultság, a munka kerülése vagy az abba való beletemetkezés, önbecsülés csökkenése, depresszió jelentkezhet. A traumás stressz hirtelen, erőszakos rohamként is megnyilvánulhat erőszakos események szemtanúi, megfélemlítés, támadás, pusztítás, katasztrófák elszenvedői esetében, vagy napokkal, akár évekkel később is.

Az unalom is kiválthatja a stresszt, de ilyen a PEOPLE TEAM-táborban nem történhet. Drónépítés, robotprogramozás, filmes vágószoftver használata, gamer medálszerző szomszédsági bajnokság, humanoid 3D robot nyomtatása, disznószívboncolás – csak néhány az izgalmas programok közül.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: youth4work.com

Az osztály szakácsművésze
Kaland és csapatsportok a nyári táborban

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…

KAPCSOLÓDÓ