Borderline személyiségzavar
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

A felnőttkorba való átmenet a bizonytalanság, a változó kapcsolatok és a heves érzelmek időszaka. Vannak emberek, akiknél ez a hevesség soha nem enyhül. A társas kapcsolatokban megmutatkozó túlérzékenység állandó érzelmi kitörésekhez, bizonytalan kapcsolatokhoz és ártalmas viselkedéshez, súlyos esetben önromboláshoz vezet. Utóbbiak mind a borderline personality disorder (BPD) tizenéveseknél megjelenő tünetei. A felismerés és a korai beavatkozás megváltoztathatja a betegség lefolyását.

A személyiségzavar elnevezés félrevezető vagy megbélyegző lehet, mert az ezzel diagnosztizált személy nem gyenge és alkalmatlan, hanem merev, egészségtelen gondolkodásmintát alkalmaz a társas és környezeti stresszorokra (stresszválaszt létrehozó külső körülményekre) adott válaszakor. Ha ez a válasz rendszeres és rugalmatlan, és a személy érzelmileg ingatag, az a napi normális működést is megzavarja. A BPD-t régebben a hallucinációval, érzékcsalódással is összefüggésbe hozták.

Kialakulásában a genetika szerepet játszik, a zavarra való hajlam öröklődik. Az okok között szerepel az is, hogy az érzelmek szabályozásáért felelős agyi rész másként működik, vagy a személy gyermekkorában traumát élt át, nyomasztó emléke van. Szülőkkel, testvérekkel, barátokkal összefüggő kapcsolati problémák, konfliktusok is hozzájárulhatnak kialakulásához.

A zavarral küszködők kétségbeesett erőfeszítéssel próbálják elkerülni a vélt vagy valós elhagyatottságot, kapcsolataik ugyanakkor illékonyak. Hirtelen váltanak eszményítés és leértékelés között. Megfontolás nélküli ártalmas magatartást tanúsítanak (pl. költekezés, falásrohamok, szerhasználat), értelmetlen kockázatot vállalnak. Szomorúság, szorongás, ürességérzet, dühkitörések, paranoiás fogalomalkotás, azaz téveszmék jellemzik őket. Fehéren-feketén látják a dolgokat (vagy mindenki jó, vagy mindenki rossz), hajlamosak más emberek érzelmeit félreértelmezni, összekeverik saját gondolataikat, félelmeiket, vágyaikat másokéival, saját érzéseikről rendkívül nehezen beszélnek. Hangulatuk szélsőségesen ingadozó, esetükben a kritika öngyűlöletet vagy másokra irányuló dühöt vált ki.

Ha van a családban BPD-s kamasz, igyekezzünk nyugodt, stresszmentes környezetet kialakítani, kis lépésekben, lassan haladjunk, rövid távú célokat határozzunk meg, segítsünk a nehéz érzések kezelésében, mondjuk ki: „Igazán nehéz lehet azt érezned, hogy nem szeretlek téged. Beszélj erről!”

Terápia során az érzelmek tudatosítása, stresszkezelési és érzelemszabályozási technikák tanítása, személyközi hatékonyság fejlesztése zajlik.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: newportacademy.com

A kreativitás életforma
Az osztály szakácsművésze

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és…

KAPCSOLÓDÓ