10 ötlet nyárhoz és gyerekekhez
Egyéb
10 ötlet nyárhoz és gyerekekhez

Megérkezett a napsütés, és erről beugrottak a tavalyi blamák? Már csicseregnek a madarak, ám még messze a vakáció. Ha idén szeretnél a rögtönzések elébe menni, kapsz tőlünk néhány ötletet a nyárhoz arra az esetre, amikor a gyerekek azzal szekálnak, hogy „anya, unatkozunk” vagy „apa, soha nem történik semmi”.

Vértezd fel magad előre, tartalékold a kreatív muníciót, hogy a gézengúzok úgy érezzék, a szüleik kiapadhatatlan ötlettárral rendelkeznek. Nem is annyira az ötletgazdagság, sokkal inkább a kedves határozottság, a lelkesedés és a „megragadni a pillanatot” hozzáállás nyom legtöbbet a latba. Tervezzétek meg együtt a napot, hogy akkor is jusson időtök egymásra, ha neked közben a bokros teendőidet kell intézned. Megfelelő szervezéssel észre sem fogják venni a srácok, hogy nem te szórakoztatod őket, hanem a te közreműködéseddel, ám lényegében önállóan érzik kitűnően magukat.

Listák

Lehet, hogy te mindent fejben intézel, és a fotografikus memóriád a lakás összes polcának mindenkori állapotát tárolja és kezeli, de a segítség érkezhet onnan és akkor is, ahonnan és amikor a legkevésbé számítanál rá. Mielőtt bevásárolni indulsz, bízd meg a gyerekeket listakészítéssel, a háztartás szükségleteinek teljes feltérképezésével! Az egyes témákhoz (élelmiszer, tisztítószerek, szórakozás stb.) megállapodhattok időlimitben, vagy „versenyezhetnek” is egymással a srácok: ki tudja összeírni a legtöbb valóban hasznos beszerzendőt? A kapott listákat kiértékelhetitek közösen, a „nyerteseknek” pedig járhat jutalom, de soha ne feledkezz meg a második vagy harmadik helyezettekről sem! Előfordulhat, hogy így derül fény valamire, amiben már hetek óta hiányt szenvedtek.

Üveggolyók

Túl sok műanyag és rögzített tulajdonsággal felruházott játék uralkodik az ember gyerekén. Pedig a játszó ember, a Homo Ludens elméje éppen hogy nem ezekkel működik: a legérdekesebb játékokat a fantázia szüli, és nem is engedi el egészen addig, amíg legalább ketten önfeledten átadják magukat az újra és újra visszapörgethető, örömteli pillanatnak. Adj neki egy kavicsot, és ő majd kitalálja, milyen képességekkel és történetekkel ajándékozza meg. Az üveggolyók szépek, gurulnak, lehetnek csupán néhányan vagy rengetegen, és a már menőbbek is kevesebbe kerülnek egy százasnál. Építhetünk nekik pályát a kertben vízzel és szárítással megkeményített agyagos homokból, pöckölhetjük őket sima betonfelületen, görgethetjük őket szőnyegen a királygolyót célozva, illetve parkettán akadályok között.

Sárkányok

A kezdéshez szélre sincs szükségünk. Az első próbálkozásokhoz elég néhány hurkapálca vagy vékony bot, ragasztó, sütőpapír vagy finomabb műanyag fólia, egy kis zsineg meg krepp-papír, és már benne is vagyunk a játékban: készítsünk papírsárkányokat! A gyerekek felskiccelhetnek tervrajzokat, mielőtt belefognak a nyiszálásba és a vagdosásba, aztán a terveket átbeszélve és kiértékelve kiválaszthatjátok a leginkább megvalósíthatónak tűnőt. A színeket, a díszítést és általában az arculat kialakítását bízzátok a szárnyaló fantáziára. A méretek egyeztetése, valamint a megfelelő erősségű csomók, rögzítések és lezárások ellenőrzése a szülő vagy egy nagyobb testvér közreműködését igényelheti. Lehet, hogy nem sikerül elsőre, ám a papírsárkányok dísznek sem utolsók. Ha meg mégis, jöhet a szél!

Felhők

Képzeljük el magunkat a réten vagy az udvari pázsiton hanyatt fekve, frissen tépett fűszállal a szánkban, összekulcsolt karral a fejünk alatt… Idilli, már-már giccses jelenet, de kit érdekel? A felhők nézegetése nem igényel eszközöket, bárhol művelhetjük, megnyugtat és gyönyörködtet. Nem utolsósorban pedig – mint a legjobb játékok kivétel nélkül! – észrevétlenül rábírja a képzeletünket, hogy vidám tótágast álljon. Az égboltot szemlélve a legkülönfélébb felhőformákat fedezhetjük fel, állati alakzatokat vagy emberi arcokat azonosíthatunk, és ha akarjuk, a móka soha nem ér véget: a gomolyfelhők jönnek-mennek, s ha belemelegedünk a játékba, még történeteket is kanyaríthatunk a látottakhoz. Az agilis szülők gyorstalpalót is tarthatnak, és nyithatnak rövid bevezetővel a cirrusról, a cumulonimbus incusról és társaikról.

Szavak

„A legfontosabb dolgokat legnehezebb elmondani. Ha ezekről beszélsz, nevetségesnek érzed magad, hiszen szavakba öntve összezsugorodnak – amíg a fejedben vannak, határtalannak tűnnek, de kimondva jelentéktelenné válnak.” Egyet kell értenünk Stephen Kinggel, a gondolatok és szavak nagymesterével, bár neki – az életművét tekintve – tuti receptjei lehetnek hasonló helyzetekre. Így vagy úgy, mindenki szereti a kalandokat, és ha első próbálkozásra nem is érzi magát mesegurunak, kis gyakorlással bárki belejön a történetszövésbe – főleg társak támogatásával. Meséljetek! A szabályokat kedvetek szerint alakíthatjátok (három mondat után a következő folytatja; minden második új karaktert, minden negyedik konfliktust kanyarít a sztoriba, és így tovább). Kijelölhettek írnokot is, aki papírra veti az elhangzottakat.

Tízesek

Kinevezhetünk „gazdasági hétfőket” vagy „kincstári szerdákat” akár minden hétre. Az ezekhez a napokhoz kapcsolódó küldetés lényege az, hogy a srácok „beáraznak” minden olyan tevékenységet, amelyben ők maguk is szerepet vállalnak azon a napon, illetve amelyekhez szorosan kapcsolódik a személyük. Ezzel – tízforintosokat vagy húszasokat használva – elkezdheted megismertetni a gyerekeket a hétköznapi pénzügyekkel és az előrelátó gazdálkodást érintő fogalmakkal. Tudatosítanod kell bennük, hogy mindez játék, nehogy rossz irányt vegyen a dolog, és az együttműködés helyett versengésbe csapjon át a buli. A ravasz feladatok és a körültekintő árképzés lehet a kulcs: az építőkockákból megépített kastélynak lehet akár tíz, a tervezésnek egy egység az ára, míg a fagyizás értelemszerűen apasztja a kasszát.

Hinták

A hintázás fejleszti a testtudatot és a ritmusérzéket, elősegíti az izomfejlődést, valamint a szem-kéz koordináció tökéletesedését, illetve a figyelemzavaros gyerekek koncentrációs képességeit is javítja. És ez csak néhány abból a számtalan pozitívumból, amellyel egy megfelelően kiválasztott faág, egyetlen kötél és a végén rögzített ülőfelület segítségével megajándékozhatod a gyerekeidet és a barátaikat. A lakásban is felszerelhetőek a kisebb hinták, ám ha van saját udvarotok, vétek kihagyni ezt a lehetőséget. Egy-egy kirándulás alkalmával is magatokkal vihettek kötelet és fenék alá valót, ha előre sejthető, mondjuk, hogy egy erdőszélen órákat fogtok eltölteni. Kutassátok fel a megfelelő vízszintes ágat, vessétek át rajta a kötelet, és már kezdődhet is a buli! Figyelem: a természetvédelem soha nem lehet másodlagos a szórakozással szemben sem!

Vízcseppek

A tomboló kánikulában víz kell. A gyerekeknek édes mindegy, hideg vagy langyos. Ha ezen kezdenél lamentálni, azonnal lépj tovább, és keríts néhány vödröt vagy teknőt vagy akármit, csak ne várd meg, amíg megérkezik a napi aktuális augusztusi égiháború vagy lemegy a nap: a sikongatás nem azt jelenti majd, hogy fáznak a srácok, hanem hogy jól érzik magukat. A legegyszerűbb megoldások is százszázalékosak, hidd el: egy vagy két méretes lavór néhány újratölthető flakonnal vagy vízipisztolyokkal; szabályozható nyomású kerti locsolócső vagy egy öt-hat méteres, vastagabb műanyag fólia, illetve linóleum meg egy kis habfürdő felejthetetlen délutánokat szerez kicsiknek és nagyoknak.

Táborok

Nem kell mindenáron ahhoz ragaszkodni, hogy együtt legyetek. Lehet a nyár a családé, de akkor is szüksége van mindenkinek néhány saját napra, amikor feltöltődhet egy nem megszokott környezetben, illetve újdonságokkal és friss arcokkal találkozik. Már a nyolc-kilenc évesek közül is sokan, de a tizenkét évesek közül a legtöbben már vágynak kipróbálni az önállóságot. Ez először szervezett és ellenőrizhető körülmények között kell történjen. Mi sem alkalmasabb erre, mint egy kitűnő nyári tábor! A srácok a barátaikkal jól érzik magukat, új cimborákat szereznek, szabadságot és függetlenséget kapnak, a korosztályuk képviselőivel játékokban és versenyekben vehetnek részt, néha pedig kedvükre lazulhatnak vagy gondtalanul mókázhatnak napestig.

Csillagok

Alkonyat után nemcsak a tábortűz, a júniusi szentjánosbogarak megfigyelése, a denevérek számolgatása vagy egy kalandregény jelenthet pompás levezetést a kimerítő és eseménydús nap végén, de ha sikerül megvárnunk a tizenegy órát vagy akár az éjfélt, és szerencsénk van a felhőkkel, pazar élményeket gyűjthetünk be a csillagokat pásztázva. Ajánlatos előzetesen tájékozódni és felkészülni néhány csillagképből, hogy könnyebben találjunk magunknak feladatokat a végtelen égbolton. Ehhez a szórakozáshoz sem kellenek különleges eszközök, ám kétségtelen, hogy már egy harminc-negyvenezer forintos távcső is meghatványozhatja az élményt. Fontoljátok meg… Figyelembe véve, hogy a vásárlás nem egy alkalmat szolgál, hamar kiderülhet, hogy született csillagászok is akadnak a családban.

Ugye tudod, hogy millió ötlet segítheti a gyerekek és felnőttek szórakozását? Mi csupán néhány tippet ragadtunk ki a végtelenből. Légy nyitott, kreatív és lelkes! Ha így teszel, ez átragad a gyerekeidre is, és jövőre talán már ők bombáznak olyan javaslatokkal, amelyek óráról órára feldobják a nyári napokat.

, , , , , , , , , , ,
Mozgás és mentális gyakorlatok a bezártság és a rossz közérzet ellen
Gyerekek és természet – 5 ok, amiért egészségesebb a szabadban

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Nap vagy nap?

– Jött a suliba egy angol srác! – újságolta lelkesen Zsófi. – És azon akadt…

KAPCSOLÓDÓ