Mozgás és mentális gyakorlatok a bezártság és a rossz közérzet ellen
Egyéb
Mozgás és mentális gyakorlatok a bezártság és a rossz közérzet ellen

A koronavírus-járvány és az önkéntes karantén idején se feledkezzünk meg a testmozgásról! Seres Viktor, a 11 éves influencer és youtuber szerencsés, mert a tömbház, amelyben lakik, erdő, vízpart, látogatómentes terület mellett található, ahol naponta 1-2 órát eltölthet testvérével önállóan szervezett testneveléssel. Az „önállóan megszervezett” fontos momentum, ugyanis a digitális oktatás napjaiban a testmozgásra jellemzően már csak kevés energia marad.

Viktor videója a témáról:
www.youtube.com/watch?v=xoUQVy2SpvE&t

„Sajnos nem mindenki ilyen szerencsés, mint Viktor, hogy neki szinte lába alatt az erdő és a folyópart. A fizikai aktivitás szükséges – ez az egészség alapja. A bennünk képződő feszültség oldására, testünk épsége érdekében is elengedhetetlen a lelki egyensúly fenntartása és a rendszeres testedzés” – fogalmazza meg Rácz Anett, az egészségfejlesztéssel is foglalkozó Mátrix Közhasznú Alapítvány vezetője.

Ha nincs mód erdőben, emberektől mentes területen mozogni, szolgálunk egypár hasznos tippel (otthoni gerillamódszerrel), amelyek segítenek megőrizni frissességünket és energiánkat:

1. Szoba, ritmus, torna

Tornázz a szoba közepén zenére! Nincs konkrét minimum. Próbáld megmozgatni minden porcikádat, és csináld, amíg jólesik. A sportsérülések elkerülése érdekében azonban kezdd mindig már bevált mozgássorral a napi sportodat! A bemelegítésre kiemelt hangsúlyt fektess, a gyakorlatok végén pedig ne feledkezz meg a levezetésről, a nyújtásról és a légzőgyakorlatokról.

2. Lépcsőház, gyaloglás, futás

Futhatsz vagy végezhetsz intenzív, 5-10 perces gyaloglást/lépcsőzést az udvaron vagy akár a lépcsőházban. Ragadd meg a lehetőségeket… Ha például muszáj bevásárolnod, ha lehetséges, gyalog indulj egy nem túl távoli boltba, hazaérve pedig semmiképpen ne használd a liftet, hanem lépcsőzz akkor is, ha emiatt többet kell fordulnod a szatyrokkal. Mindig tartsd észben: amikor megoldható, gyalogszerrel indulj útnak! Most hosszabbak a napok, több az idő. Ha van udvarotok, nem feltétlenül számít a mérete: egészen apró körökben futással, guggolva járással vagy pókmászásban is terhelheted az izmaidat.

3. Súlyzó, kar, gravitáció

Izomerő növelésére vagy szálkásításra is alkalmas az otthoni súlyzózás. Ha nem állnak rendelkezésedre profi vagy félprofi sporteszközök, ne az orrodat lógasd, hanem találd fel magad: vízzel töltött üvegeket, műanyag flakonokat vagy vaskosabb könyveket is használhatsz nehezéknek. A koncentráció alapvetés: folyamatosan figyelj a hibalehetőségekre, és ne ejtsd a lábadra a nagypapa lexikonját!

4. Megnyugvás, áttekintés, spiritusz

Adj a léleknek is megtisztulást! Jógagyakorlatokkal, meditációval, relaxációval tehetjük ideálisabbá a lelkiállapotunkat. Vershallgatás, online jógaóra, relaxációs háttérzene még főzés közben is – ezek mind támogathatnak az egyensúly megtalálásában. Megszámlálhatatlan variáció létezik, kombinálj szabadon!

5. Betűk, gondolatok, sztorik

Olvass hangosan, akár magadnak, akár a család más tagjainak – mesét, fejezetenként egy egész regényt vagy költeményeket. Az olvasás nemcsak a szókincsedet bővíti, de levezeti a feszültséget a hallgatóban és az előadóban is. Improvizálhattok is: a családtagok kitalálhatnak történeteket, szervezhettek izgalmas félórákat mondókákkal vagy találóskérdésekkel.

6. Bábu, dobókocka, játék

A társasjáték, a kártya vagy a dominó mind közösségépítő, feszültségoldó csapatjáték, minden családtag számára vidám és hasznos elfoglaltság.

7. Fakanál, szalvéta, tányér

Közös főzés, közös mosogatás, közös terítés. Egymást finom ételekkel meglepni felülmúlhatatlan élmény. A mozgásban gazdag nap végére egy finom és egészséges vacsora nagy örömet okoz minden résztvevőnek.

8. Televízió, streaming, film

A fizikai aktivitás után a család megnézheti azokat a filmeket, amelyekre a rohanó hétköznapokban nem sikerült időt szakítani. Osszuk be a néznivalókat, de ne tapadjunk a képernyőre! Tartsuk meg az egészséges egyensúlyt – a filmek, a tévézés csak kontroll és mérték mellett legyenek része a napirendünknek.

9. Idő, élvezet, hobbi

Célkeresztben a kedvenc időtöltéseink: eddig sok mindenre egyszerűen nem jutott elég időnk, ám ez most, a korlátozások heteiben megváltozik. Bátran hódoljunk a hobbinknak! Nem csupán örömöt, de kreatív agytornát is jelent, ha azzal foglalkozunk, amit leginkább élvezünk.

10. Művészet, lazítás, teremtés

Rajzolás, színezés, gyurmázás révén alkothatunk, tárgyakat hozhatunk létre, gondolatokat közvetíthetünk, nem utolsósorban közben feszültséget oldunk.

Rácz Anett még hozzáteszi: „A megváltozott ütemterv negatívan hathat a legkisebbek viselkedésére. Vonjuk be őket a napi feladatokba: a háztartástan (takarítás, mosás), a higiénia, a ruhahajtogatás, a szennyesválogatás, a rendrakás vagy a szőnyegrázás is lehet az alternatív iskolarend része – sok-sok dicséret mellett. Hagyjuk fejlődni a kicsiket az »élet iskolájában«. A kilátástalansággal kapcsolatos ventiláló gondolatokat a szülő hessegesse el, a pozitív hozzáállás és az egyszerű feladatok változatos kombinációja megoldás lehet a helyzet sikeres kezeléséhez.”

A vírusveszélyes időszak hamar elmúlik majd, és – bár semmi nem lesz olyan, mint azelőtt – visszaáll minden a megfelelő kerékvágásba. Hamarosan tervezhetjük a nyári vakációt! Addig pedig a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva, ötletelve, egymásra figyelve felszabadultabban átvészelhetjük a korlátozások vagy akár egy egészségügyi karantén heteit is.

, , , , ,
Táborozás: a gyerek vagy a szülő dönt?
10 ötlet nyárhoz és gyerekekhez

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…

KAPCSOLÓDÓ