Gyerekek és természet – 5 ok, amiért egészségesebb a szabadban
Egyéb
Gyerekek és természet – 5 ok, amiért egészségesebb a szabadban

Sok gyerek még soha nem látott élőben lovat, tehenet, nem borzolta meg egy kecskegida szakállát, nem tapasztalta meg, milyen, amikor egy fényes hátú bogár komótosan végigsétál az ujjain, soha nem kergetett pillangót. Pedig ezek az élmények nemcsak a gyerekeknek érdekesek, hanem azoknak a felnőtteknek is, akik a kis kalandorokból lesznek: a gyermekkori impulzusok egész életünkben elkísérnek bennünket. A természet szépsége, a szélfútta, hullámzó fűszálak, a madarak éneke, a vadvirágok látványa mind pozitívan hat a személyiségre. Mutatjuk azt az 5 okot, amiért érdemes minél több ponton kapcsolódni az élővilághoz.

1) Jókedvűvé varázsol

A zöld környezet javítja a mentális egészséget. Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akik több időt töltenek a természet lágy ölén, boldogabbak és kevésbé szoronganak, mint azok, akik idejük javarészét a négy fal között élik. A mozgásos játékok egy réten vagy egy erdőben, a séta a mezőn nemcsak a hangulatjavításban kap kitüntetett szerepet, ám a kognitív funkciókat is fejleszti.

2) Felelősségre nevel

A természetet járó gyerekek közül a legtöbben már vittek haza állatot, mondjuk, legalább egy tücsköt, amit később befőttesüvegben neveltek. Ők korábban megismerkednek a növény- és állatvilággal, s ettől hamarabb válnak felelősségteljessé nem csupán az erdőket, a közvetlen vagy a tágabb értelemben vett környezetüket, hanem a háziállataikat illetően is. Egy élőlény nem hobbi, hanem milliószor több annál. A kedvencünk élete a kezünkben van, akár aranyhalról, tengerimalacról vagy kutyáról van szó, akit etetni, sétáltatni, „szórakoztatni” kell – magyarán foglalkozni kell vele. A természetkedvelők környezettudatosabban élnek, hiszen közvetlenebb és élesebb tapasztalatokat gyűjtenek a környezetre gyakorolt negatív emberi hatásokról, de – az állatmentéssel, a körültekintő hulladékkezeléssel és általában az élővilághoz való viszonyulással – a pozitívumokról is.

3) Érzékeket fejleszt

Az erdő, a hegyek, a végtelen puszta stimulál, minden érzékszervünket aktiválja és megdolgoztatja. Az arborétumot, a kirándulóösvény menti fákat vagy a mezőt megtöltik az állathangok, belélegezhetjük az oxigéndús levegőt, kedvünkre legeltethetjük a tekintetünket a legkülönfélébb növényeken, és időnként – kellő türelemmel meg szerencsével – bizonyára az állatokkal való találkozás sem marad el. Miközben a napsugarak és a szellő a mi bőrünket simogatja, a természet sem tagadja meg tőlünk a lehetőséget, hogy egy-egy éticsiga házát, egy bokor érdekes mintázatú leveleit vagy egy fa törzsét szelíden végigsimítsuk. Az érzékszervi tapasztalatok gazdagságára mindannyiunknak, a gyerekeknek pedig különösen szükségük van. Ha te is vágysz ilyen és hasonló élményékre, akkor a PEOPLE TEAM zöld tábora neked való –  rendkívüli növényekkel, vadakkal és háziállatokkal, rendhagyó kísérletekkel, a WWF és más világszervezetek előadóival és workshopjaival, illetve naplemente után távcsövekkel és csillagokkal.

4) Kreativitást formál

A más társakkal történő közös akciók pozitívan hatnak a gyerekek kreativitására. Odakint kicsiknek és nagyoknak is meg kell tornáztatniuk a képzeletüket, hiszen – a ravasz tervezők által összerakott műanyag vagy elektronikus játékokkal telezsúfolt zárt tereknek fityiszt mutatva – maguknak kell megtervezni, megszervezni, elkezdeni és kivitelezni minden cselekedetet, játékot, akár bújócskáról, számháborúról vagy magányos rovarmegfigyelésről beszélünk.

5) Feszültséget old

A szabadtéri játékok hozzájárulnak a fölösleges energiák levezetéséhez és a stresszmentes mindennapokhoz. A rohangáló, fogócskázó, lovagló, kutyát sétáltató, kiránduló, erdőt-mezőt járó srácok nemcsak az iskolában koncentrálnak könnyebben, ám sokkal-sokkal energikusabbak és messze kevésbé fáradékonyabbak a szobában kuksoló társaiknál.

Zöld tábor a PT-vel: https://peopleteam.hu/taborok/tudostabor-nyari-tabor/

, , , , , , , ,
10 ötlet nyárhoz és gyerekekhez
MASZK, VÍRUS, NYÁR, TÁBOR

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és…

KAPCSOLÓDÓ