A magyar festészet napja
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Október 18. Eszedbe jut valami erről a napról? Ha nem, akkor segítek! Ez a dátum a magyar festészet napját jelöli, amelyet 2002-ben ünnepeltek először az országban. Civil kezdeményezés indította útjára, a célja pedig az, hogy ráirányítsa a figyelmet a vizuális kultúra fontosságára.

Valójában egy hét

A magyar festészet napja igazából egy héten át tartó művészeti kiállítás, ahol a kortárs magyar művészek megmutathatják az alkotásaikat. A szervezők mégsem teljesen elégedettek az eredménnyel, mert bár a rendezvény országos szintű, mégis azt a következtetést vonják le évről évre, hogy a festészet nem kap megfelelő helyet bizonyos területeken, például az oktatásban.

Hogy miért?

Nem adottak a feltételek, kevés iskolás jut el festészeti kiállításra, illetve a tanórákon nem látnak a diákok festményeket közvetlen közelről, csak online felületeken – a művészeti profilú iskolák természetesen kivételt képeznek. Részben megoldást jelentene, ha készülnének olyan papír alapú füzetek, gyűjtemények, amelyek a legfontosabb külföldi és hazai festők alkotásainak másolatát korszakokba rendezve tartalmaznák. Az ötlet támogatói biztosak abban, hogy közelebbé, megfoghatóbbá tenné a művészetet. Ezt az online tér nem megfelelő módon adja vissza.

Evangélium és ecset

Lukács nevét ismerheted a hittan- vagy az irodalomórákról. A négy evangélista egyike. Eredeti szakmája szerint orvos, megírta Jézus életét. De hogyan kapcsolódik ő a festészethez? Orvosi és irodalmi tevékenysége mellett elismert festőként is számontartották, s erre bizonyíték az is, hogy sokszor ábrázolják őt a képeken ecsettel. Október 18-a Lukácsok névnapja.

Csodák márpedig lehetnek

Lukács alkotásai közé tartozik a római Santa Maria Maggiore-bazilikában látható Mária-festmény, amit a nagy pestisjárvány idején készített valamikor a VI. században. Amikor a mű felkerült az oltárra, a járvány elmúlt. Ettől kezdve a különböző művészeti ágakban tevékenykedők védőszentjükként emlegették a festőt, és a művészettel kapcsolatos céheket Lukács-céheknek nevezték, tisztelegve az emléke előtt.

Remélem, kedvet kaptál egy kiállítás megtekintéséhez! Ünnepeljük a festészetet!

Kropokné Kiss Éva

Még furcsább dolgok
Kiszakadt az esernyőd?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

A titkos hódoló

Amikor Zsófi felkelt reggel, meglepődve látta, hogy a kerítésük elé valaki egy májusfát állított. Szép…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…

KAPCSOLÓDÓ