A Föld tüdeje
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Lejla büszkén lépett fel a színpadra a tábor utolsó napján. A hagyomány szerint minden turnus utolsó napján egy védőbeszédet mondanak az írótáboros gyerekek.

Ez idén sem volt másképp. A PEOPLE TEAM táborának már 4 éve visszajáró tagja, Lejla komoly védőbeszéddel készült. Témájának március 21-ét, az erdők világnapját választotta.

Felment a színpadra, és a szöveggel a kezében hangosan, mély érzelmekkel telve olvasott:

A Föld tüdeje

A családommal a Bakonyban, erdő mellett élünk. Ide születtem. Számomra természetes, hogy nap mint nap fákkal vagyok körülvéve. Amikor felkerültem felső tagozatba, az osztálytársaim barlanglakónak kezdtek csúfolni. Azt gondolták, hogy az erdő mélyén lakunk egy boszorkányházban. Ezért úgy döntöttem, hogy elmondom nekik, miért is fontos az erdő.

Ez a társulás nem csupán fák sokaságából tevődik össze. A fák mélyén megbújnak a bokrok, a talajtakaró növények. Az egészet állatok népesítik be. Minden apró kis zugban, minden fűszálon, bokorban egy-egy élőlény bújik meg. Ha kimész az erdőbe, ülj le egy padra vagy egy fatörzsre, csukd be a szemed, és hallgass! Figyeld a koncertet! A levelek hegedülését, az ágak dobolását, a madarak trillázását, az őzek bőgőzését. Csodálatos élményben lesz részed!

Az élvezet mellett a hasznosság is fontos. Az erdők az egyik legfontosabb természeti erőforrásaink. Oxigént termelnek, megkötik a szén-dioxidot. Párologtatással hűtik a Föld felszínét, lassítják a klímaváltozást.

Miért vágják ki mégis? Fára szükség van az építkezésben, a papírgyártásban és még rengeteg más helyen. A szabály, amit mindenkinek be kell tartania: ha kivágsz egyet, ültess helyette kettőt! Facsemetékkel pótolják a hiányt.

Tudjátok, mennyi egy perc? Nem sok, igaz? Ennyi idő alatt egy futballpályányi erdő tűnik el mindennap. Az erdőkkel pedig több száz állat- és növényfaj.

Meg kell védenünk ezt a természeti rendszert. Ha máskor nem is, a tavaszi nap-éj egyenlőség alkalmával menj ki a természetbe, és ültess egy facsemetét! A Föld meg fogja hálálni neked.

Ahhoz, hogy még sokáig élhessünk a bolygón, fontos, hogy vigyázzunk rá. Gondolj arra, hogy milyen jó, amikor nem kell a boltban megvenned a gyümölcsöt, hanem a saját fádról szedheted le. Képzeld el, milyen jó lesz, ha az általad ültetett fenyőfa karácsonykor a családod körében fog díszelegni. Annyira jó lesz, hogy a gyerekként ültetett diófára majd a gyerekeid, esetleg az unokáid is fel tudnak mászni. Árnyékot fognak adni nektek, hintát tudtok rálógatni. Terméséből étel kerül az asztalra.

Az emberi szervezet tüdő nélkül nem jut levegőhöz. Ugyanez a helyzet a Földdel is. Ha a tüdeje megbetegszik, az egész bolygó bajba kerül.

Ne csak magunkra figyeljünk, hanem a környezetünkre is! Ha csak egy négyzetméternyi terület jut mindenkinek, akkor a Föld biztonságban lesz.

Lélegezz, élj, vigyázz!

Lejla meghajolt. A táborosok álló tapssal jutalmazták a védőbeszédet, és a műsor után arról beszélgettek, hogy a következő évben miként fognak a témával foglalkozni.

Lejegyezte: Kovács Dalma


Városi potyautasok
Mutassunk példát együtt!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…

KAPCSOLÓDÓ