Engedd csak el!
Egyéb
Engedd csak el!

Pirospozsgás, kacagó, fogatlan babuci. Anyák napi verset szavaló óvodás. Eminens, szakkörökre járó, mosolygós iskolás. Engedelmes és kiegyensúlyozott kamasz. Ha így gondolsz a felnőtté válás folyamatára, akkor nem láttál még közelről gyerkőcöt. Nincs ezzel baj, létezik olyan ember, aki azt hiszi, kézrátétellel meg tud nyugtatni egy síró csecsemőt – aztán anyává/apává válik. Nem kérdés, hogy a gyermek ajándék, egyszerűen csak az a helyzet, hogy nem lehet előre kiszámítani, hogyan változtatja meg életünket, illetve milyenné válik ő maga. Nem gondolunk a dackorszak(ok)ra sem, amikor hisztivel éri el, amit akar.

Örökös harc

A szülő és gyerek közti nézetkülönbség természetes – de meddig? Ha utódod mindig mást akar, mint amit szeretnél, és a dackorszak elmúltával is úgy érzed, hogy Bébi úr veszett el benne, vagy netán a kamaszkor nehézségeit érzed véget nem érő küzdelemnek, érdemes szakemberhez fordulnod. Egy pszichológus, védőnő vagy családsegítő elmondja, mi az, ami a korral jár, mit érdemes gyakorolnod, és mikor kellene lemondanod a szülői kontrollról. Ne Facebook-csoportban kérj tanácsot, mert ott mindenki nagyon okos. Túlságosan is az.

Anyu árnyékában

Iskola vagy program választásakor sem javasolt önkényesen döntened. Gyermekednek is beleszólási jogot kell adni. Ha például a humán tárgyak érdeklik, ne küldd el matematika fakultációra akkor sem, ha tudod, hogy könyvelőként jobban keresne, mint tanárként. Mielőtt elutaztok, tedd lehetővé, hogy két-három hely közül választhasson – ha a városról nem is dönthet, a szállásról igen, persze abban az árkategóriában, amelyet kijelöltél. Amennyiben nyári táborba küldenéd, de hallani sem akar róla, ne kényszerítsd rá, csak mutass neki kedvcsináló videókat. Hidd el, a jó táborokat imádják a fiatalok, és alig várják, hogy jövőre újra elmehessenek. Ha szívesen kipróbálná, csak ódzkodik az ottalvástól, keressetek napközis verziót.

Ő is szavazhat

Válasszon tematikát attól függően, mi érdekli, illetve hová látogatna el szívesen. Van, akit egy isten háta mögötti nomád indiántábor hoz lázba, míg másokat a filmkészítés vagy a régészet vonz. Fontos, hogy ne a te ízlésed döntsön, gyermeked ugyanis nem a kicsinyített másod, még ha külsőre rád is hasonlít. Ha valamiért nem értesz vele egyet, beszéljétek meg nyugodt hangon, érveket felhozva, és jussatok közös nevezőre.

Ne legyél Norma Bates!

Persze az is előfordulhat, hogy te vagy az, aki nem akar hallani a táborozásról. Sok szülő félti a gyermekét, de hidd el, ott minden ellenőrzött körülmények folyik. A PEOPLE TEAM például 30. éve várja a tanulni és kikapcsolódni váró diákokat. Alkalmanként 300 résztvevő tévedhet szerinted? A lényeg: fiad vagy lányod ne érezze rajtad, hogy félsz, mert azzal átragasztod rá az aggodalmad. Menjen, amint lehet. Meglátod, hamarabb hozzászokik az elválás gondolatához, mint te. Egy ilyen esemény kitűnő alkalom az önállósodásra – számodra is.

Tanuld meg elengedni

Nyilvánvalóan neked is vannak feladataid: keress rá a táborokra, olvass róluk értékeléseket, nézz összefoglaló videókat, készítsd össze egyheti csomagját, és betegen ne ereszd útjára csemetédet. Megeshet, hogy miután bepakoltatok, az utolsó pillanatban inába száll a bátorsága, és otthon szeretne maradni. Öleld meg ilyenkor, és mondd el neki, milyen nagyszerű élményben lesz része, amit te nem tudsz biztosítani számára. (Egyébként pedig neked jobban fog hiányozni, mint fordítva.) Csak akkor hívjon fel, ha szeretne, és elég lesz röviden beszámolnia arról, ami történt vele. Be sem fog állni a szája. Fel a fejjel, előre a táborba!

, , , , , ,
Kivételes vendégek!
Ketyeg a Föld órája

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…

KAPCSOLÓDÓ