Kivételes vendégek!
Egyéb
Kivételes vendégek!

Nem egy izgalmas, élménydús, felejthetetlen tábor létezik országszerte, ahol a szervezők mindent bedobnak annak érdekében, hogy szájról szájra terjedjen a jó hírük. A 30 éve működő PEOPLE TEAM (PT) közel 500 gyereket táboroztat nyaranta, tapasztalat van bőven. Ennek ellenére úgy gondolják, nem árt színesíteni az meghívottak táborát, ezért évről évre érdekes embereket, csapatokat és civil szervezeteket invitálnak meg a legkülönfélébb témákban, hogy még különlegesebbé tegyék a gyerekek számára a náluk eltöltött egy vagy akár több hetet. Naponta átlagosan 3-4 vendég érkezik a több mint 20 különböző tematikájú szekciók valamelyikébe.

Akiket a kreatív írás világa vonz, találkozhattak, beszélgethettek és tanácsokat kérhettek az elmúlt években a tollforgatás trükkjeiről többek között Szabó T. Annától, Böszörményi Gyulától, Mészöly Ágitól, Borda Rékától, a Kovács ikrektől, Nemes Z. Máriótól, Deres Kornéliától, Ungvári Sárától, Heves Judittól vagy Fini Petrától. Ha véletlenül valaki írásra adná a fejét, és ezek a nyári találkozások kínálják számára a végső lökést, azon nem fogunk csodálkozni.

A PEOPLE TEAM-ben az is jó, hogy nem kell lecövekelni a kiszemelt tábor mellett, szabad az átjárás a témák között. Ha például egy táborozó a sporttáborba jelentkezett, mert úgy kell neki a mozgás, mint halnak a víz, de menet közben rájön, hogy szívesen eszmét cserélne Szabó T. Annával a versekről és a szavak ritmusáról, akkor a délutáni workshopra nyugodtan átruccanhat az írókhoz.

A színészetet választók számára sem unalmas az élet, magas színvonalú színházi előadásokat visznek színre. A szervezők olyannyira komolyan hódolnak Tháliának, hogy a színészek minimum két hetet töltenek a táborban, hiszen a minőségi munkához és a sok próbához idő kell. Természetesen nekik kedvezmény is jár, ha már ilyen alapos munkára adták a fejüket. A PT-nél az egyhetes bentlakásos táborozás 75 000 Ft-ba kerül (bejárósoknak a felébe, 37 500 Ft-ba), de a „színészek” 2 x 50 000-et fizetnek a két hét teljes ellátásért és a foglalkozásokért.

A nívós előadásokat (mert nem csak egyetlen előadás valósul meg!) a többi táborozónak adják elő, de vendégek hozzájuk is érkeznek évről évre. Találkozhattak már  Csupó Gáborral Hollywoodból, Csányi Sándorral vagy Fenyő Ivánnal a magyar filmekből és a színpadról, a szakma idősebb nagyjai közül pedig Molnár Piroskával, Pogány Judittal, Lázár Katival és Zsámbéki Gáborral is, akiktől nem csak mesterségbeli tanácsokat kaptak, de bármiről beszélgethettek is velük.

Ötvös András (Egy csemegepultos naplója, Isteni műszak) és Bányai Miklós (Csörgess meg, Szabadság, szerelem) találták ki a Képzelet Rehabilitációs Intézetét (KÉPREHINT), amelynek a PEOPLE TEAM-ben a kreativitás és az alkotókedv kibontakoztatása a küldetése színházi eszközökkel 2010 óta. Ezt a missziót segítik a filmes és a színházi világ nem mindennapi  képviselői, a vendégek is: tavaly Hartai Petra és Bánfalvi Eszter színművészek, valamint Gigor Attila rendező, illetve Bánky Sára bábművész látogattak a 13–17 éves színházcsinálókhoz. Sára például megtanította őket zacskókkal bábozni…

2020-tól az SZFE négy növendéke, Tóth Balázs, Kádár Kinga, Pásztor Dániel és Ujvári Bors veszik át a stafétát, és váltják meg a világot a lelkes jelentkezőkkel.

Természetesen nem kell ismert személyiségnek lenni ahhoz, hogy valaki elvarázsolja a srácokat. Szabó Norton Olivér alig múlt 18 éves, de a csillagászatban olyan világokat nyit meg a táborozóknak, hogy garantáltan életre szóló élményt kapnak. A szervezők infrastruktúra terén is kellően felkészültek: olyan távcsöveket is beszereztek, amelyekkel akár a Napot is vizsgálhatják a srácok, akik emellett néha persze a fél éjszakát is a szabadban töltik az eget pásztázva.

A sportolókhoz nem hírességek érkeznek. Ehelyett különleges mozgásformákkal és csapatjátékokkal ismertetik meg a gyerekeket, az amerikai foci, a krikett, a frizbi és a különböző önvédelmi sportok lesznek terítéken.

Amellett, hogy minden témának megvannak a maga pluszkülönlegességei, olyan meghívottak is érkeznek, akik az egész tábor számára érdekesek, tanulságosak. Zacher Gábor toxikológus tartott már előadásokat a drogokról, és rendszeresen meghívják az Autisták Országos Szövetségét is, hogy tartsanak érzékenyítő foglalkozásokat. Ezt a néhány autista táborozó különösen élvezi – hisz ők egytől egyig különlegesek.

A PT-nél szerzett élmények életre szólnak, nem csoda, hogy rengeteg a visszajáró gyerek, akiknek olyan ez a nyári tábor, mintha sok-sok hosszú hónap után családegyesítésben vennének részt.

, , , , , , , , ,
Céges tábor: elégedett dolgozó, boldog gyerek
Engedd csak el!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és…

KAPCSOLÓDÓ