Advent kezdete
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Advent: ez a szó a latin adventus szóból származik, aminek jelentése eljövetel, az Úr eljövetele. Az adventi várakozás egyre több helyen összekapcsolódik az adventi koszorúval, amin négy gyertya jelképezi a négy vasárnapot, a karácsony előtti időszakot. Ennek az időszaknak a kezdete változó, mindig december 25-éhez, karácsony első napjához kötődik. Ebben az évben december 3-án lesz az első adventi vasárnap, és december 24-én a negyedik. Rendhagyó ez a négy hét, várakozással teli, sokaknak az év legmeghatározóbb időszaka.

Az adventi koszorú

Az első gyertya meggyújtásával belépünk a fényvárás időszakába, mely a keresztény hagyományokhoz kapcsolódóan Jézus születését jelenti. A mai, rohanó világban egyre fontosabb az elcsendesülés, a megnyugvás, a pihenés és az elgondolkodás. Minden vasárnap jelképez egy különleges belső érzelmi világot, az első gyertya meggyújtásakor a hit, a bölcsesség és a bizalom hármas egysége jelenik meg. A második vasárnapot a remény érzése hatja át. A gyertyák fénye a tisztaság mellett reményt is hoz a szívünkbe. A harmadik gyertya gyújtásakor a belső erő, a bátorság és az öröm komplexitása járja át a csodákkal teli adventi időszakot. Az öröm kerül előtérbe, ezért a harmadik gyertya mindig másmilyen színű, általában rózsaszín. Örömünket szimbolizálja az egyre növekvő fényesség láttán. Az utolsó vasárnapon a szeretetet szimbolizáló negyedik gyertyát gyújtjuk meg. A négy gyertya lángja együtt testesíti meg a Jézus születésekor szétáradó világosságot.

Adventi naptár

Nemcsak az üzletekben lehet finom édességekkel teli adventi naptárat vásárolni, hanem az iskolában is készítünk egyet közösen. Az adventi naptár 24 házikóból áll, és december elsején lehet kinyitni az első ablakot, ami mögött meglepetés rejlik. Mindennap egy ablakot, egészen december 24-ig. Mivel a suliban nem tudunk hétvégén ablakokat nyitni, és december 21-én lesz az utolsó tanítási nap, ezért azt találtuk ki, hogy akkor kezdjük az adventi naptár kinyitását, amikor visszafelé számolva mindenkinek jut meglepetés. Kati néni megszámozta a házikókat, mi pedig minden reggel sorsolunk egy nevet, aki az aznapi házikó ablakát kinyithatja. Az osztálylétszámunk 19, tehát idén november 27-én, hétfőn kezdjük a naptár nyitogatását.

Az advent üzenete

Mindig izgalommal tölt el minket a házikókban rejlő meglepetések kinyitása. Az édesség mellett ugyanis mindig kapunk Kati nénitől egy kis idézetet is. Én minden évben elteszem az adventi üzeneteket. Tavaly Teréz anya mondatát kaptam: „A kedves szavak lehet, hogy rövidek, és könnyű kimondani őket, de a visszhangjuk végtelen.”

Szerencsés Melinda írása

Ifjúkor Afrikában
A tudományok és a béke ünnepe

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Mentők napja

Nagy baj történt a családban! Nagypapa elesett, és eltört a lába. Olyan csúnya baleset volt,…

KAPCSOLÓDÓ