Mentők napja
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Nagy baj történt a családban! Nagypapa elesett, és eltört a lába. Olyan csúnya baleset volt, hogy ki kellett hozzá hívni a mentőket. A gyerekek tátott szájjal nézték, hogyan segítenek nagyapjukon a mentősök. Nagymama róluk mesélt, míg a kórházban várakoztak.

A mentők története

Május 10. a mentők napja. 1887-ben ezen a napon kezdte meg szolgálatát a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére, akinek a nevét ma utca őrzi a XIII. kerületben. Ekkor a mentést társadalmi egyesületek, önkéntesek végezték.

1926-ban hívták életre a Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesületét. 1948-ban szintén ezen a napon alakult meg az egységes, hazánkat teljesen lefedő Országos Mentőszolgálat, ekkortól vált a mentés állami feladattá. Most ünnepeljük fennállásának 76. évfordulóját.

Országos Mentőszolgálat

Az Országos Mentőszolgálat évente körülbelül 1,3 millió esetben nyújt segítséget azoknak, akiket baleset ért, vagy súlyos betegek. Hazánkban 7 regionális mentőszervezet van, 19 mentésirányító csoport, 256 mentőállomás, 785 mentőegység. Az eset-roham és betegszállító mentőkön kívül léteznek gyermekrohamkocsik, mentőmotorok, sőt -robogók is.

Ők irányítják a különböző mentőszervezetek működését, mentéstant oktatnak, szakembereket, mentőtiszteket, orvossegédeket, mentőápolókat képeznek. A mentőknek a riasztást követően 15 percen belül a helyszínre kell érkezniük. A mentők évente kb. 40 millió kilométert tesznek meg az utakon.

Körülbelül 8500 ember dolgozik ebben a segítőszakmában. A mentők napja alkalmából a legkiválóbb életmentő dolgozók elismerésben részesülnek, kitüntetést és pénzjutalmat kapnak. Tavaly a kerek 75. évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Bank különleges érméket bocsátott ki.

A mentőkhöz tartoznak a barlangi mentők, a sürgősségi vérszállítók és a kutyás mentők is. A földi mentésen kívül légi mentés is lehetséges mentőhelikopterekkel. A mentők ezenkívül különböző rendezvényeket is biztosítanak.

Hívjuk a mentőket!

Akkor hívjunk mentőket, ha valaki elájul vagy nagyon vérzik, és életveszély áll fenn; baleset, súlyos sérülés, mérgezés történt; fulladás, bénulás, erős fájdalom esetén; egy kismamánál beindult a szülés.

Ha felhívjuk a mentőket, mindig el kell mondani a pontos helyszínt és annak megközelíthetőségét. Meg kell adni a nevünket, elérhetőségünket. Próbáljuk elmondani, mi történt, hogyan történt. Nagyjából írjuk le, milyen sérülések történtek, mik a panaszok, tünetek, melyik testrész fáj vagy vérzik.

Amíg várunk a mentőkre, elsősegélyt kell adnunk. A mentésirányító telefonon elmondja, hogyan. A beteg állapotának javulásáról vagy rosszabbodásáról értesítjük a mentőket. Nem hagyjuk magára a beteget. A segélyhívás és az elsősegélynyújtás mindenkinek a kötelessége.

Nincs szükség a mentőkre, ha az eset nem súlyos, kisebb jellegű a baleset, a fájdalom. Ilyenkor elég az orvosi ügyeletet vagy a háziorvost hívni. A mentőkkel tilos szórakozni, telefonbetyárkodni, feleslegesen kihívni őket.

112

– Ha baj történik, milyen telefonszámot kell felhívni? – érdeklődött Matyi. Zsófi persze tudta a választ:

– A mentők közvetlen telefonszáma a 104, de ha olyan baleset történik, ahol a rendőrökre és a tűzoltókra is szükség lehet, a legjobb, ha a központi segélyhívót, a 112-t tárcsázzuk.

Szerző: Tóth Réka


A születés hete
Ahonnan elindulunk

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Pünkösdhétfő

Pünkösdvasárnap Zsófi nagy örömére részt vehetett a pünkösdikirályné-járáson. Kapott kölcsön egy szép piros szoknyás viseletet,…

KAPCSOLÓDÓ