Az a webes kék sapi
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

A kék kötött sapka napját (Blue Beanie Day) 2007 óta november 30-án tartják. Ez egyrészt a webes szabványok napja – egy sor technikai specifikációé, amelyeket site-okhoz és webalkalmazásokhoz használnak –, másrészt a webes hozzáférhetőség népszerűsítésére szolgáló dátum, figyelemfelkeltés annak érdekében, hogy az internet legyen mindenki számára hozzáférhető. Úgy a fizikai korlátozással élők, ahogy az egyelőre csupán korlátozott sávszélességgel rendelkezők számára is.

Kék sapkában szelfizni

Az ötlet Douglas Vos fejéből pattant ki, de Jeffrey Zeldman, a Designing with Web Standards című könyv szerzője tette igazán népszerűvé. Ezen a napon a webfejlesztők kék sapkában készült szelfiket osztanak meg a közösségi médiában.

A digitális szakemberek vállalása

A webes hozzáférhetőség biztosítása azt jelenti, hogy a weboldalakat és az alkalmazásokat úgy tervezik és konstruálják, hogy azok elérhetőek és használhatóak legyenek a lehető legszélesebb felhasználói kör számára, beleértve a vakokat vagy látássérülteket, a siketeket vagy hallássérülteket, a mozgáskorlátozottak vagy más fizikai, illetve kognitív korlátozásokkal élőket is.

Fejlesztői küldetés, társadalmi elvárás

Az alapcsomagban található – sok egyéb mellett – a megfelelő kontraszt, a szöveg-, illetve hangalapú kommunikáció lehetősége, a képernyőolvasókkal való kompatibilitás és a navigációs eszközök könnyített használata. A webes hozzáférhetőség nem csupán technikai kérdés, de etikai követelmény is, ami az egyenlő lehetőségek elvére épül. A kék kötött sapka napja arra fókuszál, hogy a közösség a digitális világban is viseljen felelősséget a társadalom lehető legtöbb tagja iránt.

A webes akadálymentesítés a társadalom számára előnyös

Egy gördülékenyen működtethető eszköztár a digitális térben elősegíti a társadalmi részvételt, az oktatáshoz és a munkaerőpiachoz való hozzáférést, valamint a szociális integrációt. A kék sapka emlékeztet bennünket: a technológia nem csupán innováció és fejlődés, hanem maga a sárga köves út Smaragdváros felé, alapvetés az egyenlőség előmozdításához is – üzenet egy tökéletesebb világról.

Érzékenyebb jövő

Az internet korában a fogyatékkal élő felhasználók felzárkóztatása társadalmi kötelezettség is. A kliensfelületek tervezésekor a hozzáférhetőség és az inkluzivitás elsődleges irányelv kell legyen. A kék sapkás akciónaphoz hasonló kezdeményezések rávilágítanak: az egyenlő feltételekkel zajló részvétel, bármiről van is szó, és a társadalmi fejlődés kéz a kézben járnak.

Forrás: internationaldays.co

Összeállította: Igás N. Iba

Disznóságok
Te, én, mi, kapcsolat

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

A titkos hódoló

Amikor Zsófi felkelt reggel, meglepődve látta, hogy a kerítésük elé valaki egy májusfát állított. Szép…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…

KAPCSOLÓDÓ