Az a webes kék sapi
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

A kék kötött sapka napját (Blue Beanie Day) 2007 óta november 30-án tartják. Ez egyrészt a webes szabványok napja – egy sor technikai specifikációé, amelyeket site-okhoz és webalkalmazásokhoz használnak –, másrészt a webes hozzáférhetőség népszerűsítésére szolgáló dátum, figyelemfelkeltés annak érdekében, hogy az internet legyen mindenki számára hozzáférhető. Úgy a fizikai korlátozással élők, ahogy az egyelőre csupán korlátozott sávszélességgel rendelkezők számára is.

Kék sapkában szelfizni

Az ötlet Douglas Vos fejéből pattant ki, de Jeffrey Zeldman, a Designing with Web Standards című könyv szerzője tette igazán népszerűvé. Ezen a napon a webfejlesztők kék sapkában készült szelfiket osztanak meg a közösségi médiában.

A digitális szakemberek vállalása

A webes hozzáférhetőség biztosítása azt jelenti, hogy a weboldalakat és az alkalmazásokat úgy tervezik és konstruálják, hogy azok elérhetőek és használhatóak legyenek a lehető legszélesebb felhasználói kör számára, beleértve a vakokat vagy látássérülteket, a siketeket vagy hallássérülteket, a mozgáskorlátozottak vagy más fizikai, illetve kognitív korlátozásokkal élőket is.

Fejlesztői küldetés, társadalmi elvárás

Az alapcsomagban található – sok egyéb mellett – a megfelelő kontraszt, a szöveg-, illetve hangalapú kommunikáció lehetősége, a képernyőolvasókkal való kompatibilitás és a navigációs eszközök könnyített használata. A webes hozzáférhetőség nem csupán technikai kérdés, de etikai követelmény is, ami az egyenlő lehetőségek elvére épül. A kék kötött sapka napja arra fókuszál, hogy a közösség a digitális világban is viseljen felelősséget a társadalom lehető legtöbb tagja iránt.

A webes akadálymentesítés a társadalom számára előnyös

Egy gördülékenyen működtethető eszköztár a digitális térben elősegíti a társadalmi részvételt, az oktatáshoz és a munkaerőpiachoz való hozzáférést, valamint a szociális integrációt. A kék sapka emlékeztet bennünket: a technológia nem csupán innováció és fejlődés, hanem maga a sárga köves út Smaragdváros felé, alapvetés az egyenlőség előmozdításához is – üzenet egy tökéletesebb világról.

Érzékenyebb jövő

Az internet korában a fogyatékkal élő felhasználók felzárkóztatása társadalmi kötelezettség is. A kliensfelületek tervezésekor a hozzáférhetőség és az inkluzivitás elsődleges irányelv kell legyen. A kék sapkás akciónaphoz hasonló kezdeményezések rávilágítanak: az egyenlő feltételekkel zajló részvétel, bármiről van is szó, és a társadalmi fejlődés kéz a kézben járnak.

Forrás: internationaldays.co

Összeállította: Igás N. Iba

Disznóságok
Te, én, mi, kapcsolat

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ