Te, én, mi, kapcsolat
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

November 30-a a hozzájárulás világnapja. Ezt a jeles dátumot 2018-ban hozta létre Jenny Wilson (Irregular Arts). A beleegyezés több szimpla igennél vagy nemnél; a beleegyezés szimbolizálja, ahogyan egymáshoz, önmagunkhoz és a körülöttünk lévő világhoz kötődünk. Minden egy összejövetellel kezdődött egy színházban Bradfordban (Egyesült Királyság), aztán Wilson a következő években úgy döntött, hogy megrendezi a Hozzájárulás Fesztivált Leedsben, majd online, Kitty Strykerrel, a consentculture.com alapítójával összefogva. Elindult az IDoConsent Podcast, amelyben tucatnyi beszélgetést hallgathatunk meg a beleegyezési kultúráról.

Az emberek…

…közötti kapcsolódás, valamint az egyén önmagához és a környezetéhez való viszonya alapvetően meghatározza társadalmunk működését. Ezek a kötelékek összetett dinamikákon alapulnak, amelyeknek az empátia, az együttérzés, a tisztelet és a kommunikáció az alappillérei. A megfelelő kapcsolódás magában foglalja a kölcsönösséget, az érzelmek és szándékok nyílt megosztását, valamint a másik fél határainak elismerését és tiszteletét. Ez a fajta kölcsönhatás nemcsak a viszonyainkban, de minden tekintetben kulcsfontosságú.

A beleegyezési kultúra a társadalmi interakciók aspektusaira épít

Ez azt jelenti, hogy minden érintett fél önként adja hozzájárulását bármilyen interakcióhoz vagy tevékenységhez. Ez a koncepció kiterjed a szexuális kapcsolatokra, az információk megosztására, a személyes térre, és még ennél is sokkal többre. A beleegyezési kultúra elismeri, hogy a beleegyezés folyamat, amely aktív kommunikációt és érzékenységet feltételez.

Érteni, együtt megélni, respektálni

A beleegyezési kultúra gyakorlása hozzájárul egy megértőbb társadalom kialakításához, értve és elfogadva embertársaink autonómiáját és határait. Az oktatás és a tudatosítás ezen a területen is sarkalatos kérdés: segít felismerni a beleegyezés jelentőségét, fejleszti a kapcsolatokat; társadalmi elvárás – egészséges és pozitív kölcsönhatásokkal.

Nem csupán egy divatos kifejezés millió másik között

Alapvető etikai norma, amely egymás mélyebb megértését támogatja minden szociális interakcióban. A beleegyezés következésképpen nem pusztán személyes döntés vagy cselekedet; a beleegyezési kultúrát magas szinten elsajátítani olyan társadalmi érték, amely alapvetően jobbá teszi mindannyiunk életét.

Forrás: internationaldays.co

Összeállította: Igás N. Iba

Az a webes kék sapi
Jó szerencsét!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…
PEOPLE TEAM tábor
Mi az?

Mi az a PT-idegenvezetés?

A PEOPLE TEAM táboraiban turnusonként 500 gyerek nyaral. A táborozók jó része tapasztalt, visszatérő PT-s.…

KAPCSOLÓDÓ