Te, én, mi, kapcsolat
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

November 30-a a hozzájárulás világnapja. Ezt a jeles dátumot 2018-ban hozta létre Jenny Wilson (Irregular Arts). A beleegyezés több szimpla igennél vagy nemnél; a beleegyezés szimbolizálja, ahogyan egymáshoz, önmagunkhoz és a körülöttünk lévő világhoz kötődünk. Minden egy összejövetellel kezdődött egy színházban Bradfordban (Egyesült Királyság), aztán Wilson a következő években úgy döntött, hogy megrendezi a Hozzájárulás Fesztivált Leedsben, majd online, Kitty Strykerrel, a consentculture.com alapítójával összefogva. Elindult az IDoConsent Podcast, amelyben tucatnyi beszélgetést hallgathatunk meg a beleegyezési kultúráról.

Az emberek…

…közötti kapcsolódás, valamint az egyén önmagához és a környezetéhez való viszonya alapvetően meghatározza társadalmunk működését. Ezek a kötelékek összetett dinamikákon alapulnak, amelyeknek az empátia, az együttérzés, a tisztelet és a kommunikáció az alappillérei. A megfelelő kapcsolódás magában foglalja a kölcsönösséget, az érzelmek és szándékok nyílt megosztását, valamint a másik fél határainak elismerését és tiszteletét. Ez a fajta kölcsönhatás nemcsak a viszonyainkban, de minden tekintetben kulcsfontosságú.

A beleegyezési kultúra a társadalmi interakciók aspektusaira épít

Ez azt jelenti, hogy minden érintett fél önként adja hozzájárulását bármilyen interakcióhoz vagy tevékenységhez. Ez a koncepció kiterjed a szexuális kapcsolatokra, az információk megosztására, a személyes térre, és még ennél is sokkal többre. A beleegyezési kultúra elismeri, hogy a beleegyezés folyamat, amely aktív kommunikációt és érzékenységet feltételez.

Érteni, együtt megélni, respektálni

A beleegyezési kultúra gyakorlása hozzájárul egy megértőbb társadalom kialakításához, értve és elfogadva embertársaink autonómiáját és határait. Az oktatás és a tudatosítás ezen a területen is sarkalatos kérdés: segít felismerni a beleegyezés jelentőségét, fejleszti a kapcsolatokat; társadalmi elvárás – egészséges és pozitív kölcsönhatásokkal.

Nem csupán egy divatos kifejezés millió másik között

Alapvető etikai norma, amely egymás mélyebb megértését támogatja minden szociális interakcióban. A beleegyezés következésképpen nem pusztán személyes döntés vagy cselekedet; a beleegyezési kultúrát magas szinten elsajátítani olyan társadalmi érték, amely alapvetően jobbá teszi mindannyiunk életét.

Forrás: internationaldays.co

Összeállította: Igás N. Iba

Az a webes kék sapi
Jó szerencsét!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ