Most már sokkal könnyebben barátkozom
Interjú
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

A táborozás sosem felesleges, mert általa egy gyerek olyan területeken is fejlődést tapasztalhat, amelyek a mindennapokban és a későbbiekben is hasznosnak bizonyulhatnak. A következő interjúban megismerhetitek Dávidnak, a PEOPLE TEAM (PT) táboroztatójának a véleményét.

Miért fontos a táborozás?

Sok gyermek akkor találkozik életében először olyan más csoportokkal, amelyek iskolán kívüliek, ismeretlen terep számukra, és ez idővel jól jön; új barátokra tesz szert, a csoportmunka és a kapcsolatteremtés is könnyebben fog neki menni a jövőben bármilyen téren, legyen akár az a munka világában, egy új iskolában vagy akár a magánéletben is.

Milyen volt az első táboros élményed?

Az első táboros élményem Szegeden a Szivárvány játszóházban volt (talán ez volt a neve), még sok-sok évvel ezelőtt, 10 éves lehettem. Egy repülőmodellező tábor volt, Gyula bácsi tartotta, aki a szegedi reptéren dolgozott, többször ki is vitt oda minket, a toronyba is felmehettünk. Ebbe a táborba több évig is jártam, és van olyan barátom onnan, akit mai napig ismerek, és tartom vele a kapcsolatot.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Ne izguljon amiatt, hogy új környezetbe kerül! Egy tábor az új lehetőség megismerni másokat, kipróbálni és tanulni olyan dolgokat, amelyek érdeklik őt. Első nap beszélgessen a többiekkel, ne szegjen szabályt, és ha teheti, vegyen aktívan részt a táborban. Ha lenne egy jelmondat, az talán a „Take it easy” lenne.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Ne féltsék táborozni engedni a gyermekeket több napra! Ez jót tesz nekik, és olyanok vigyáznak rájuk a táborban, akik tudják, mit kell tenni bizonyos helyzetekben. Nem lesz semmi baj. Beszéljenek a gyerekekkel, de ne minden percben, hagyják őket kibontakozni, játszani, élvezni a tábor adta örömöket.

Volt honvágyad táborlakóként? Ha igen, hogyan kezelted?

Táborlakóként nem, osztálykiránduláson volt. Felhívtam a szüleimet, hogy mi újság velük, elmondtam, hogy vagyok, és ez segített a helyzeten.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Azt ajánlanám neki, hogy hívja fel a szüleit, beszéljen velük néhány percet. Ha ez megvolt, mindenképp beszélnék vele, invitálnám a programra, ami vagy akkor tart, vagy következik, lényeg, hogy a táborlakó figyelmét elvonjuk a honvágyról.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Sikerült, igen. Emellett abban is segített, hogy a későbbiekben sokkal könnyebben kössek barátságokat. Volt Balatonkenesén egy tábor még 2014-ben, onnan például több barátom is lett, van, aki most évfolyamtársam egyetemen, van, aki elköltözött Győrbe a középiskola miatt, most pedig Szegedre jár egyetemre, így a kapcsolat újra felerősödött.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

Biztosan fejlődni fog a „táboroztatóképességem”, a kommunikációm és a magatartásom a táborlakók felé, és talán a helyzetmegoldó képességem is javulni fog.

Mi a kedvenc helyed a táborban?

A közösségi tér, amikor valamilyen zenés esemény van, vagy akár csak csapatmunka, látni, hogy megy a nyüzsgés, a pörgés a táborlakók között.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Hogy szuper csapattal szuper lesz a táboroztatás és a táborozás is.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Sok jó tapasztalatot, barátokat és megannyi élményt, amelyhez a táborlakók nélkülözhetetlenek. Azt várom, hogy megfelelő tájékoztatással és csapattal lehet olyan dolgokat alkotni, amelyek jól jönnek a jövőben a gyermekek számára.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Beszélek vele, hogy mi a problémám, megpróbálunk megoldást keresni rá. Ha nem megy, akkor szólok egy táborvezetőnek, hogy mit tudunk tenni ezzel kapcsolatban.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

1. Jó csapatjátékok
2. Jó társaság
3. Figyelmes táborvezetők
4. Figyelmesség egymás felé
5. Finom ételek
6. Jó zene
7. Barátságok, amelyek ott alakulnak ki
8. Színes programok
9. Mindenki bevonása a programokba
10. Felejthetetlen emlékek

Mikor nevettél legnagyobbat a táborban?

Amikor megérkeztünk Balatonkenesére, pont bepakoltunk a szobáinkba, és elkezdett zuhogni az eső. Ott valami miatt az vicces volt, az eső is úgy akarta, hogy jó táborunk legyen, így megvárta, míg bepakolunk.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Amikor középiskolában tudtam a gyerekeket segíteni azzal, hogy egy versenyen támogattam őket a tudásommal, amin én is többször szerepeltem. Azon a versenyen az országos döntőbe is bejutottam, és ha jól tudom, a srác is bejutott oda, akit segítettem.

Tartasz valamitől?

Tartok attól, hogy néha lustulok, bár ez, úgy érzem, hogy a jó környezet, társaság között nem lesz fellelhető.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Hogyan tudok táboroztatni, és milyen a tábor szervezői, segítői felén lenni, nem pedig táborozónak.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Hogy igenis az, amit csinálok és mesteri szintre emelek, a jövőben érni fog valamit, és büszke leszek magamra; megéri a sok befektetett idő.

Max. pontszám helyett 0
Nem harapnak a táboroztatók

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyéb

Matyi iskolás lesz

– Zsófi, te szeretsz iskolába járni? – kérdezte nővérét a nagycsoportos óvodás Matyi. – Hmmm……

KAPCSOLÓDÓ