Az élet forrása
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

A talaj ásványi anyagok, élettelen és élő szerves anyagok, levegő és víz keveréke. Ezek az összetevők hatással vannak egymásra, bolygónk legfontosabb természeti erőforrását alkotják. A mérnökök építőanyagként, a diplomaták nemzeti területként tekintenek rá. Korlátozott erőforrás, azonban – mivel nagyon lassan bár, de folyamatosan alakul – megújulóként határozhatjuk meg. A szerves anyagok mellett homokból, iszapból és agyagból tevődik össze, pórusos szerkezetű. A szemcsés, termékeny fekete talaj élelmet és élőhelyet biztosít.

Talaj és víz

Bolygónk túlélése a talaj és a víz kapcsolatán is múlik. Élelmiszereink 95 százaléka ezekből az alapvető forrásokból származik. A növények felszívják az éltető vizet a talajból: ez a szimbiózis, szoros együttélés a mezőgazdasági rendszerek alapja. A víz összeköti az ökoszisztémát, az élőlényeket és az élettelen környezetet. A klímaváltozás küszöbén és az emberi tevékenység következtében azonban a talajt alábecsüljük, vízforrásainkat pedig túlzottan igénybe vesszük. A víz és a jég pusztítja a felszínt, ez az erózió megbontja a természetes egyensúlyt: csökkenti az életadó víz talajba szivárgását és hozzáférhetőségét.

Fenntarthatóság

A fenntartható talajkezelési gyakorlatok, mint a kevesebb szántóföld, a vetésforgó, szerves anyagok hozzáadása, takarónövények alkalmazása, javítják a talaj egészségét, termékenységét, csökkentik az eróziót és a szennyezést, növelik a víz beszivárgását és elraktározását, fenntartják a talaj biológiai sokféleségét, és hozzájárulnak a szénmegkötéshez. Utóbbi elengedhetetlen szerepet játszik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A talaj világnapját, a World Soil Dayt 2002 óta december 5-én ünnepeljük, hogy figyelmünk a talaj egészségének javítására irányuljon, továbbá hogy támogassuk a fenntartható talajgazdálkodást.

A Föld veséje

Az emberi tevékenységek következtében szándékosan vagy véletlenül ártalmas anyagok kerülnek a talajba. Nagy mennyiségű rovarölő szer arzént, gázolaj ólmot juttat a talajba. Nagyvárosokban, volt ipari területeken radon, azbeszt, kromát, karbolsav szennyezheti a talajt. Biztos láttál már fényes, olajos pocsolyát a parkoló autótok alatt. Ha esik az eső, bemossa a petróleumszármazékot a talajba. Embereknek, növényeknek mérgezőek a fenti anyagok, melyeket az egészséges talaj kiszűr.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: soils.org, un.org és soilsmatter.wordpress.com

,
Jó szerencsét!
Láncos Miklós

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

A titkos hódoló

Amikor Zsófi felkelt reggel, meglepődve látta, hogy a kerítésük elé valaki egy májusfát állított. Szép…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…

KAPCSOLÓDÓ