Az élet forrása
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

A talaj ásványi anyagok, élettelen és élő szerves anyagok, levegő és víz keveréke. Ezek az összetevők hatással vannak egymásra, bolygónk legfontosabb természeti erőforrását alkotják. A mérnökök építőanyagként, a diplomaták nemzeti területként tekintenek rá. Korlátozott erőforrás, azonban – mivel nagyon lassan bár, de folyamatosan alakul – megújulóként határozhatjuk meg. A szerves anyagok mellett homokból, iszapból és agyagból tevődik össze, pórusos szerkezetű. A szemcsés, termékeny fekete talaj élelmet és élőhelyet biztosít.

Talaj és víz

Bolygónk túlélése a talaj és a víz kapcsolatán is múlik. Élelmiszereink 95 százaléka ezekből az alapvető forrásokból származik. A növények felszívják az éltető vizet a talajból: ez a szimbiózis, szoros együttélés a mezőgazdasági rendszerek alapja. A víz összeköti az ökoszisztémát, az élőlényeket és az élettelen környezetet. A klímaváltozás küszöbén és az emberi tevékenység következtében azonban a talajt alábecsüljük, vízforrásainkat pedig túlzottan igénybe vesszük. A víz és a jég pusztítja a felszínt, ez az erózió megbontja a természetes egyensúlyt: csökkenti az életadó víz talajba szivárgását és hozzáférhetőségét.

Fenntarthatóság

A fenntartható talajkezelési gyakorlatok, mint a kevesebb szántóföld, a vetésforgó, szerves anyagok hozzáadása, takarónövények alkalmazása, javítják a talaj egészségét, termékenységét, csökkentik az eróziót és a szennyezést, növelik a víz beszivárgását és elraktározását, fenntartják a talaj biológiai sokféleségét, és hozzájárulnak a szénmegkötéshez. Utóbbi elengedhetetlen szerepet játszik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A talaj világnapját, a World Soil Dayt 2002 óta december 5-én ünnepeljük, hogy figyelmünk a talaj egészségének javítására irányuljon, továbbá hogy támogassuk a fenntartható talajgazdálkodást.

A Föld veséje

Az emberi tevékenységek következtében szándékosan vagy véletlenül ártalmas anyagok kerülnek a talajba. Nagy mennyiségű rovarölő szer arzént, gázolaj ólmot juttat a talajba. Nagyvárosokban, volt ipari területeken radon, azbeszt, kromát, karbolsav szennyezheti a talajt. Biztos láttál már fényes, olajos pocsolyát a parkoló autótok alatt. Ha esik az eső, bemossa a petróleumszármazékot a talajba. Embereknek, növényeknek mérgezőek a fenti anyagok, melyeket az egészséges talaj kiszűr.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: soils.org, un.org és soilsmatter.wordpress.com

,
Jó szerencsét!
Láncos Miklós

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ