Hogyan csökkentsük az élelmiszer-pazarlást?
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Míg egyesek szükséget szenvednek, sok háztartásban rengeteg élelmiszert dobnak ki. A szerves hulladék a lerakóban romlásnak indul, metángázt bocsát ki, ami a szén-dioxidnál erősebb gáz. Az emberek által előidézett üvegházhatásúgáz-kibocsátás 10 százalékát az élelmiszer-hulladék okozza.

A környezetbarát elektromos autókat nem mindenki engedheti meg magának, napkollektorokat sem tud minden magánember telepíttetni, de az élelmiszer-pazarlást mindannyian csökkenthetjük.

Nagybevásárlás előtt gondoljuk végig, mire van szükségünk az adott héten, írjunk listát, és tartsuk magunkat hozzá! Kíváncsiságból sokszor bedobunk egy-egy új terméket a bevásárlókocsiba, ami aztán hetekig a hűtőben maradhat. Ha megromlik valamelyik élelmiszer, leltározzunk: miből vásárolunk túl sokat, mit dobunk ki mindig? Ez segíthet tudatosabb fogyasztónak lennünk a következő bevásárlókörúton.

Mielőtt a kissé átázott spenótot és fonnyadt répát kidobnánk, gondoljuk át, tudunk-e készíteni belőlük valami új fogást. Nem kell bonyolult recepteket követnünk, legyünk kreatívak! A fonnyadozó zöldségeket pároljuk meg hagymával, fokhagymával és kedvenc fűszereinkkel, vagy főzzük azokat bele valamilyen levesbe, mártásba. A közepesen fonnyadt zöldségek jeges vízben magukhoz térnek. A brokkoli szára ugyanúgy tápanyagokat tartalmaz és ízletes, mint a rózsái, ne dobjuk ki, süssük át köretnek, vagy tegyük salátába. Sárgarépa zöldjéből készíthetünk nagyszerű pesztót. A főzés tudatosan megélt pillanatai ellazítják az elménket.

A fagyasztó a barátunk: ha valamit nem tudunk felhasználni, tegyük oda! Kenyeret, gabonafélét éppúgy fagyaszthatunk, mint zöldségeket, gyümölcsöket, tejet. A nyári piknikről megmaradt eper fagyasztva is ízletes marad. Zacskózzuk be, és írjunk rá dátumot, fogunk még sóvárogni utána. Alapléhez való maradékokat is fagyaszthatunk.

Ha egy sajt csomagolásán olvasható lejárati dátum elérkezett, ne dobjuk ki azonnal: ez tájékoztatás a gyártó részéről, hogy mikor a legfrissebb a termékük, a minőségre vonatkoznak, nem az élelmiszer-biztonságra. Ha kétségünk van kamratakarítás közben, végezzük el a szaglástesztet!

Az ételmaradékok újrahasznosításának egyszerű módja a komposztálás. A szerves hulladék lebomlik, tápanyagban gazdag termőtalajjá válik, a metánkibocsátás megelőzhető, a kertészkedés pedig – a testi mellett – a lelki egészségnek is jót tesz.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: npr.org


Gáspár, Menyhért, Boldizsár
Vízöntő, a forradalmár

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

A titkos hódoló

Amikor Zsófi felkelt reggel, meglepődve látta, hogy a kerítésük elé valaki egy májusfát állított. Szép…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…

KAPCSOLÓDÓ