A leghosszabb éjszaka
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Decemberben mindannyian érzékelhetjük, hogy egyre korábban sötétedik, rövidülnek a nappalok, megnyúlnak az éjszakák. Közeledik a téli napforduló, amikor az év legrövidebb nappala és leghosszabb éjszakája köszönt ránk. A jó hír az, hogy innentől kezdve viszont változik a helyzet.

Egy kis csillagászat

A napforduló csillagászati kifejezés, akárcsak a napéjegyenlőség. Ez utóbbi a tavaszhoz és őszhöz kapcsolódik, a napforduló viszont a télhez és a nyárhoz. A napforduló a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezi ki, valójában az év két pillanatát jelöli: a Nap legmagasabb pozícióját a Baktérítőn, illetve északi pozícióját a Ráktérítőn. A téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Általában december 21-én van, de 2023-ban december 22-én, péntek hajnalban lesz.

Vándorló napok?

Hogy lehet az, hogy változik a dátuma? A jelenlegi naptárrendszerünk a Föld Nap körüli éves keringéséhez igazodik, ezért a szoláris év hossza 365 nap, 5 óra, 48 perc és 46 másodperc. Ennek eredménye a négyévenkénti szökőnap, amikor a február 29 napos. Ezért fordulhat elő, hogy a napfordulók eltolódhatnak a naptárhoz képest, és nem minden évben ugyanakkorra esnek. Lehet, már december 20-án (2080-ban) vagy akár 23-án, mint 1903-ban.

Ellentétek

A téli és nyári napforduló ellentétes a Föld északi és déli felén. Mivel Magyarország az északi féltekén van, mi a decemberit nevezzük télinek, a júniusit nyárinak. A déli féltekén, például Argentínában vagy Ausztráliában éppen fordított a helyzet és az elnevezés is. Ott most a summer solstice (nyári napforduló) közeleg, majd júniusban lesz a winter solstice. Ha már az ellentéteket vizsgáljuk, meg kell jegyezni, hogy a nyári napfordulótól a téliig a Nap látszólag északról déli irányba halad, utána pedig délről észak felé.

És hamarosan a sötétség…

El tudjátok azt képzelni, hogy a téli napfordulókor az Északi-sarkon milyen sötét lehet? Ez az év egyetlen napja, amikor a Nap egyáltalán nem kel fel sem itt, sem az északi sarkkörön. A déli sarkkörön viszont nem nyugszik le, 27 órát van fent: aznap egész nap és előtte-utána másfél-másfél órát. A nyári fehér éjszakákról már biztosan hallottatok. Finnországban hihetetlen élmény volt számomra, amikor éjféltájban még világosban sétálgattunk az utcán.

Napkultusz, fény és tűz

A téli napfordulóhoz a legtöbb kultúrában számos népszokás kapcsolódik. A gyökerei az ősi napkultuszhoz vezetnek, amikor a Napot istenségként tisztelték. Az, hogy a fény, a világosság legyőzi a sötétséget, egyfajta szimbólum volt: az élet folyamatos és végtelen. A fény születését, a növekvő Napot örömtüzekkel ünnepelték.

Laczkó Zsuzsa írása

Zokni, kesztyű, drágakő
A leghosszabb éjszaka

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

A titkos hódoló

Amikor Zsófi felkelt reggel, meglepődve látta, hogy a kerítésük elé valaki egy májusfát állított. Szép…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…

KAPCSOLÓDÓ