A leghosszabb éjszaka
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Decemberben mindannyian érzékelhetjük, hogy egyre korábban sötétedik, rövidülnek a nappalok, megnyúlnak az éjszakák. Közeledik a téli napforduló, amikor az év legrövidebb nappala és leghosszabb éjszakája köszönt ránk. A jó hír az, hogy innentől kezdve viszont változik a helyzet.

Egy kis csillagászat

A napforduló csillagászati kifejezés, akárcsak a napéjegyenlőség. Ez utóbbi a tavaszhoz és őszhöz kapcsolódik, a napforduló viszont a télhez és a nyárhoz. A napforduló a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezi ki, valójában az év két pillanatát jelöli: a Nap legmagasabb pozícióját a Baktérítőn, illetve északi pozícióját a Ráktérítőn. A téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Általában december 21-én van, de 2023-ban december 22-én, péntek hajnalban lesz.

Vándorló napok?

Hogy lehet az, hogy változik a dátuma? A jelenlegi naptárrendszerünk a Föld Nap körüli éves keringéséhez igazodik, ezért a szoláris év hossza 365 nap, 5 óra, 48 perc és 46 másodperc. Ennek eredménye a négyévenkénti szökőnap, amikor a február 29 napos. Ezért fordulhat elő, hogy a napfordulók eltolódhatnak a naptárhoz képest, és nem minden évben ugyanakkorra esnek. Lehet, már december 20-án (2080-ban) vagy akár 23-án, mint 1903-ban.

Ellentétek

A téli és nyári napforduló ellentétes a Föld északi és déli felén. Mivel Magyarország az északi féltekén van, mi a decemberit nevezzük télinek, a júniusit nyárinak. A déli féltekén, például Argentínában vagy Ausztráliában éppen fordított a helyzet és az elnevezés is. Ott most a summer solstice (nyári napforduló) közeleg, majd júniusban lesz a winter solstice. Ha már az ellentéteket vizsgáljuk, meg kell jegyezni, hogy a nyári napfordulótól a téliig a Nap látszólag északról déli irányba halad, utána pedig délről észak felé.

És hamarosan a sötétség…

El tudjátok azt képzelni, hogy a téli napfordulókor az Északi-sarkon milyen sötét lehet? Ez az év egyetlen napja, amikor a Nap egyáltalán nem kel fel sem itt, sem az északi sarkkörön. A déli sarkkörön viszont nem nyugszik le, 27 órát van fent: aznap egész nap és előtte-utána másfél-másfél órát. A nyári fehér éjszakákról már biztosan hallottatok. Finnországban hihetetlen élmény volt számomra, amikor éjféltájban még világosban sétálgattunk az utcán.

Napkultusz, fény és tűz

A téli napfordulóhoz a legtöbb kultúrában számos népszokás kapcsolódik. A gyökerei az ősi napkultuszhoz vezetnek, amikor a Napot istenségként tisztelték. Az, hogy a fény, a világosság legyőzi a sötétséget, egyfajta szimbólum volt: az élet folyamatos és végtelen. A fény születését, a növekvő Napot örömtüzekkel ünnepelték.

Laczkó Zsuzsa írása

Zokni, kesztyű, drágakő
A leghosszabb éjszaka

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ