Kütyük és nyári tábor
Táborban
PEOPLE TEAM tábor

Befolyásolja-e a gyerekek elengedését az okoseszközökön való elérhetőségük megteremtése, és mennyire népszerűek a digitális témák a nyári táborokban?

A vakáció majdnem felét otthon, szervezett program nélkül töltik idén nyáron a gyerekek – derül ki a Yettel és az Explora közös, reprezentatív kutatásából (2022. 05), amelyet 5–11 éves gyerekek körében végeztek. A felmérésből az is kiderült, hogy a mai szülők engedik-e egyedül otthon maradni iskolás gyermeküket a nyári szünetben, illetve milyen arányban döntenek a napközis és az ottalvós táborok esetében.

Öt hét program nélkül

A nyári szünet 11 hetéből átlagosan hat telik el úgy, hogy családi kirándulás, nagyszülőknél töltött idő, táborok vagy egyéb programok színesítik. Öt hetet azonban külön elfoglaltság nélkül töltenek a diákok – az említett felmérés alapján az 5–7 évesek közül csak minden nyolcadiknak engedik meg a szülei, hogy egyedül elmenjen valahová, illetve felügyelet nélkül otthon maradjon, míg a 8–9 évesek már felének, a 10–11 évesek háromnegyedének engedik meg, hogy időnként elmenjenek rövid időre (pl. biciklizni, barátokkal találkozni). Úgy tűnik, vidéken engedékenyebbek a szülők, mivel ott az 5–11 éves gyerekeknek a fele élvez ebben szabadságot, míg a budapestiek közül csak minden harmadik. A kutatás szerint a szülők engedékenyebbek akkor, ha valamilyen eszközön (például telefonon, okosórán) elérhetik a gyermekeiket, és minél idősebb egy gyerek, annál valószínűbb, hogy okoseszközzel rendelkezik.

Így táboroznak ma

A táborozásra is kitért a kutatás: napközis táborokba az 5–11 éves gyerekek közel felét, míg többnapos ottalvós táborokba mindössze 15%-ukat íratják be. A választható tematikák közül a sport- és edzőtáborok a legnépszerűbbek (37%), ezeket követik a kaland- és élménytáborok (29%), a képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig a kreatív táborok állnak. De mi a helyzet a digitális szekciókat előtérbe helyező táborokkal?

Van, ahol ez a legkeresettebb témakör

A felmérés szerint az 5–11 évesek mindössze 7%-át íratják be digitális témával kapcsolatos táborba, ezzel ez a témakör a kevésbé népszerűek között foglal helyet. Előfordul azonban olyan, többféle tematikát kínáló tábor, ahol a legnépszerűbb szekciók pont idetartoznak: ilyenek a PEOPLE TEAM (PT) nyári táborai, amelyek július utolsó hetében és augusztus első felében valósulnak meg, de a gamer- és a dróntáborai egyik turnusára sem lehet már jelentkezni. Sőt, a kecskeméti új generációs táborok első két turnusára ottalvósként egyáltalán nem fogadnak regisztrációt, kizárólag bejárósként jöhetnek a 7–17 éves gyerekek. A 17-féle témával készülő táborok között található a felsoroltakon kívül programozótábor, robotikatábor, illetve egy idei újdonság, a 3D konstruktőrök tábora is, amelyek során minden esetben hasznos és gyakorlatközpontú ismeretekkel látják el a jelentkezőket. Egy ilyen helyen, ahol a kínálat egy része a legújabb technológiákra és a kütyükre épül, természetesen a mobil- vagy okosóra-használatot sem tiltják meg. Palotás Attila „Ater”, a PT táborvezetője a kutatás eredményeit kommentálva elárulta, hogy habár náluk ezt is szabad, azért nem viszik túlzásba a kütyüzést a gyerekek, mivel napközben a választott tematika szerinti foglalkozásokon élik ki alkotókedvüket, délutánonként és esténként pedig annyi program közül választhatnak, hogy nem mindig jut eszébe a gyerekeknek maguktól felhívni a szüleiket: ez azt jelzi, hogy jól érzik magukat, de természetesen a szervezők is tudják, hogy fontos a helyzetjelentés, erre időnként ők is figyelmeztetik a diákokat. Mivel a PT idén 32 éve táboroztat, gyakran előfordul, hogy a mostani anyukák/apukák maguk is PT-sek voltak, ezért tudják, mire számíthatnak – őket is elengedték több napra annak idején a szüleik, így most ők is ezt teszik. Ater megfigyelése alapján a táboraikba jelentkező gyerekek többségét szabadon nevelik, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a szülők gyerekkorukban maguk is nagyobb szabadságot kaptak, tehát nem véletlenül telik be hamarabb az ottalvós keretük. Ide kattintva lehet jelentkezni a PT-be.

A táborban 17-ből 1 Shakespeare, 1 Robert Kapa, és így tovább
Önfeledt táborozás

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ