Nincs zűr az űrben, avagy ünnepeljük a világűr hetét!
Táborban
Űrhajózás a PEOPLE TEAM táborban

Az ENSZ Közgyűlése 1999-ben határozott arról, hogy minden évben október 4. és 10. között ünnepeljük a világűr hetét (World Space Week). De miért pont ekkor? 1957. október 4-én emelkedett fel ugyanis az űrbe az első műhold, a Szputnyik–1, az űrkutatást szabályozó Alapelvszerződés pedig 1967. október 10-én lépett hatályba. A jeles időszak apropóján lássunk néhány, a témával kapcsolatos érdekességet!

5 érdekesség az űrhajózásról

1. A világűrben megforduló első állat Lajka kutya volt, amelyet a szovjet Szputnyik–2 műholddal lőttek ki 1957. november 3-án. Az első űrbeli élőlény mégsem a híres négylábú, hanem egy marék vetőmag volt, amelyet abból a célból indítottak el 1946. július 9-én, hogy megvizsgálják, hogyan hat a növényekre a kozmikus sugárzás. Az első kísérletek nem nevezhetőek kimondottan sikeresnek, Lajka miatt például heves vita támadt az állatvédők részéről amiatt, hogy az állatnak esélye sem volt a túlélésre.

2. Az első embert, aki Föld körüli útra ment, Jurij Alekszejevics Gagarinnak hívták. A szovjet–orosz űrhajós a Vosztok–1 űrhajóval indult el Bajkonurból 1961. április 12-én – vagyis a Szovjetunió az emberes űrrepülések terén is megelőzte a másik nagyhatalmat, az Amerikai Egyesült Államokat: az első amerikai űrhajós, aki megkerülhette a bolygót a Mercury–Atlas–6 nevű program keretében, John Glenn volt (tíz hónappal Gagarin után).

3. Ha az űrt a szovjetek is hódították meg, az amerikaiak a Holdért való küzdelemben nyerésre álltak: az égitest felszínére elsőként Neil Armstrong, az Apollo–11 parancsnoka lépett 1969. július 20-án. Bizonyára te is ismered Armstrong híressé vált mondatát: „Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek.”

4. Az amerikai Hold-program leghírhedtebb fejezete az Apollo–13 sikertelen küldetéséhez kapcsolódik. Habár a Tom Hanks főszereplésével készült filmben a „Houston, baj van!” mondat hangzott el, a valóságban Jim Lovell, az Apollo–13 parancsnoka a „Houston, volt egy problémánk!” üzenettel jelezte a központnak, hogy a Földtől 320 ezer kilométerre felrobbant egy oxigéntartály, a jármű pedig magatehetetlenül sodródott a világűrben. Habár a három űrhajós nem érte el a Holdat, a résztvevők szerencsére épségben megúszták a kalandot.

5. Farkas Bertalan fordult meg első – és eddig egyetlen – magyarként a világűrben, ezzel az utazással Magyarország lett a hetedik nemzet, amelynek képviselője az űrben járt. Farkas Bertalan Valerij Kubaszovval 1980. május 26-án indult nyolcnapos útra a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén.

Szemtől szemben a csillagokkal

Téged is foglalkoztat a „Földön túli” élet? Magyarország több nagyvárosában is elérhető csillagvizsgáló, néhánynak itt találod a listáját. Planetáriumot Budapesten kívül Debrecenben, Egerben, Pécsett, Bakonybélben és Kecskeméten találsz. Utóbbi város planetáriumának honlapja részletezi, hogy mire számíthatsz, ha meglátogatod a Bács-Kiskun megyei helyszínt: szemléltetik az égitestek mozgását, mutatnak űrszondák által készített színes közelképeket, továbbá a világ legjobb távcsöveivel fényképezett égitesteket. A planetáriumi vetítőgéppel be tudják mutatni az Egyenlítőtől az Északi-sarkig bármely földrajzi szélességről megfigyelhető csillagos eget. A Föld forgását szimulálva kipróbálhatod, hogy milyen lenne, ha fölgyorsítanák az időt, illetve ha egy űrhajóban tartózkodnál. Megismerkedhetsz a bolygókkal, a csillagokkal, a csillagképekkel, tájékozódhatsz a csillagászat és az űrkutatás legújabb eredményeiről, valamint látványos lézershow-ban is gyönyörködhetsz.

Irány Kecskemét!

Tudtad, hogy Kecskeméten van az egész Naprendszer? Nem túlzás ezt állítani, mivel a településen köztéri szobrok formájában találkozhatsz a Naprendszer méret- és távolságarányos modelljével, egész pontosan Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaival. A városközponttól a Kecskeméti Planetáriumig (kb. 2,5 km-t) elsétálva megtekintheted a tíz bolygószobrot, amelyeket a planetárium honlapján elérhető térkép segítségével még könnyebb lesz felfedezned. Sőt, ha nem vagy még 18 éves, ajánljuk figyelmedbe a PEOPLE TEAM nyári táborait, azok közül is elsősorban a zöld tábort – ennek résztvevőjeként még többet hallhatsz világunkról: az űrről, a természeti jelenségekről és az állatokról. Esténként a tábor területén távcsővel kémlelheted az eget, ráadásul hasonló érdeklődésű gyerekekkel köthetsz barátságot. Innen már csak néhány ugrás a planetárium, szóval ha komplex nyári programra vágysz, a hírös városban a helyed!

Zöld tábor a PT-vel: https://peopleteam.hu/taborok/tudostabor-nyari-tabor/

Digitális élménykonvertálás
Hamarosan jön az év legtutibb gyerekprogramja

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ