Nincs zűr az űrben, avagy ünnepeljük a világűr hetét!
Táborban
Űrhajózás a PEOPLE TEAM táborban

Az ENSZ Közgyűlése 1999-ben határozott arról, hogy minden évben október 4. és 10. között ünnepeljük a világűr hetét (World Space Week). De miért pont ekkor? 1957. október 4-én emelkedett fel ugyanis az űrbe az első műhold, a Szputnyik–1, az űrkutatást szabályozó Alapelvszerződés pedig 1967. október 10-én lépett hatályba. A jeles időszak apropóján lássunk néhány, a témával kapcsolatos érdekességet!

5 érdekesség az űrhajózásról

1. A világűrben megforduló első állat Lajka kutya volt, amelyet a szovjet Szputnyik–2 műholddal lőttek ki 1957. november 3-án. Az első űrbeli élőlény mégsem a híres négylábú, hanem egy marék vetőmag volt, amelyet abból a célból indítottak el 1946. július 9-én, hogy megvizsgálják, hogyan hat a növényekre a kozmikus sugárzás. Az első kísérletek nem nevezhetőek kimondottan sikeresnek, Lajka miatt például heves vita támadt az állatvédők részéről amiatt, hogy az állatnak esélye sem volt a túlélésre.

2. Az első embert, aki Föld körüli útra ment, Jurij Alekszejevics Gagarinnak hívták. A szovjet–orosz űrhajós a Vosztok–1 űrhajóval indult el Bajkonurból 1961. április 12-én – vagyis a Szovjetunió az emberes űrrepülések terén is megelőzte a másik nagyhatalmat, az Amerikai Egyesült Államokat: az első amerikai űrhajós, aki megkerülhette a bolygót a Mercury–Atlas–6 nevű program keretében, John Glenn volt (tíz hónappal Gagarin után).

3. Ha az űrt a szovjetek is hódították meg, az amerikaiak a Holdért való küzdelemben nyerésre álltak: az égitest felszínére elsőként Neil Armstrong, az Apollo–11 parancsnoka lépett 1969. július 20-án. Bizonyára te is ismered Armstrong híressé vált mondatát: „Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek.”

4. Az amerikai Hold-program leghírhedtebb fejezete az Apollo–13 sikertelen küldetéséhez kapcsolódik. Habár a Tom Hanks főszereplésével készült filmben a „Houston, baj van!” mondat hangzott el, a valóságban Jim Lovell, az Apollo–13 parancsnoka a „Houston, volt egy problémánk!” üzenettel jelezte a központnak, hogy a Földtől 320 ezer kilométerre felrobbant egy oxigéntartály, a jármű pedig magatehetetlenül sodródott a világűrben. Habár a három űrhajós nem érte el a Holdat, a résztvevők szerencsére épségben megúszták a kalandot.

5. Farkas Bertalan fordult meg első – és eddig egyetlen – magyarként a világűrben, ezzel az utazással Magyarország lett a hetedik nemzet, amelynek képviselője az űrben járt. Farkas Bertalan Valerij Kubaszovval 1980. május 26-án indult nyolcnapos útra a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén.

Szemtől szemben a csillagokkal

Téged is foglalkoztat a „Földön túli” élet? Magyarország több nagyvárosában is elérhető csillagvizsgáló, néhánynak itt találod a listáját. Planetáriumot Budapesten kívül Debrecenben, Egerben, Pécsett, Bakonybélben és Kecskeméten találsz. Utóbbi város planetáriumának honlapja részletezi, hogy mire számíthatsz, ha meglátogatod a Bács-Kiskun megyei helyszínt: szemléltetik az égitestek mozgását, mutatnak űrszondák által készített színes közelképeket, továbbá a világ legjobb távcsöveivel fényképezett égitesteket. A planetáriumi vetítőgéppel be tudják mutatni az Egyenlítőtől az Északi-sarkig bármely földrajzi szélességről megfigyelhető csillagos eget. A Föld forgását szimulálva kipróbálhatod, hogy milyen lenne, ha fölgyorsítanák az időt, illetve ha egy űrhajóban tartózkodnál. Megismerkedhetsz a bolygókkal, a csillagokkal, a csillagképekkel, tájékozódhatsz a csillagászat és az űrkutatás legújabb eredményeiről, valamint látványos lézershow-ban is gyönyörködhetsz.

Irány Kecskemét!

Tudtad, hogy Kecskeméten van az egész Naprendszer? Nem túlzás ezt állítani, mivel a településen köztéri szobrok formájában találkozhatsz a Naprendszer méret- és távolságarányos modelljével, egész pontosan Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaival. A városközponttól a Kecskeméti Planetáriumig (kb. 2,5 km-t) elsétálva megtekintheted a tíz bolygószobrot, amelyeket a planetárium honlapján elérhető térkép segítségével még könnyebb lesz felfedezned. Sőt, ha nem vagy még 18 éves, ajánljuk figyelmedbe a PEOPLE TEAM nyári táborait, azok közül is elsősorban a zöld tábort – ennek résztvevőjeként még többet hallhatsz világunkról: az űrről, a természeti jelenségekről és az állatokról. Esténként a tábor területén távcsővel kémlelheted az eget, ráadásul hasonló érdeklődésű gyerekekkel köthetsz barátságot. Innen már csak néhány ugrás a planetárium, szóval ha komplex nyári programra vágysz, a hírös városban a helyed!

Zöld tábor a PT-vel: https://peopleteam.hu/taborok/tudostabor-nyari-tabor/

Digitális élménykonvertálás
Hamarosan jön az év legtutibb gyerekprogramja

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…

KAPCSOLÓDÓ