A mama is utazik?
Egyéb
A mama is utazik?

A koronavírus-járvány miatt igencsak rezgett a léc, hogy el lehet-e egyáltalán utazni idegen országba, de mostanra szerencsére javult a helyzet. Minél színesebb a világ, annál izgalmasabb! Így van ezzel a PEOPLE TEAM csapata is, ezért is örvendeznek évről évre, ha minél több országból jönnek hozzájuk a táborlakók. Sok olyan gyerkőc van, akiknek nagyszülei Magyarországon élnek, és semmi pénzért nem hagynák ki a nyári látogatást. Na meg a PEOPLE TEAM-tábort sem!

Ők a kezdésig előírás szerint már több hétig itt, házi karanténban lesznek, tutira makkegészségesek. Kevin például tizenkét évesen fordult meg először a PT-ben, évről évre visszajáró „vendég”, Svájcban él, beszél magyarul, franciául, németül, olaszul és angolul. Minden nyáron a mozgóképes csapathoz csatlakozik, és olyan profi fikciós filmeket készít, hogy a PT-es gárda komoly filmes szakemberként tartja számon.

A tábor jó híre szájról szájra terjed, már nem csak magyarul beszélő gyerekek vállalkoznak a kecskeméti kiruccanásra. Júliusban egy olyan – Magyarországon élő –  kínai kislány is ott lesz a táborban, aki nem tökéletesen beszéli a nyelvünket, de magyar barátnője élménybeszámolói arra sarkallták, hogy csatlakozzon a csapathoz. Angolul simán trécselhet bárkivel, és ha szerencséje van, még az anyanyelvén is társaloghat – az előző években húsz-harminc kínai gyerek fordult meg a PT programjain nyaranta.

Apropó, nagyszülők! Egyszer egy kínai kisfiú nagyon szeretett volna a PT táborába menni, de még soha nem utazott sehová a szülei nélkül. Talpraesett nagymamája vígan vállalkozott a nagy kalandra, igaz, egy kukkot sem beszélt magyarul, de még csak angolul sem. Ám olyan fesztelen a tábor hangulata, hogy nagyszerűen feltalálta magát, még egy zsűribe is lelkesen beült, hogy véleményezze a résztvevők produkcióit.

A táborszervezők mindig a megoldást keresik, ha egy gyerek nagyon szeretne csatlakozni hozzájuk, de valamilyen problémája vagy aggodalma van. Ugyanez vonatkozik a szülőkre is. Két éve egy anyuka nagyon szerette volna, ha imádott csemetéje végre elmenne táborozni, mert az osztálytársai évről évre óriási élményekről számoltak be. Egyetlen megoldás maradt: ha a mama is ideutazik! Kétágyas szobákban vannak elszállásolva a gyerkőcök, az alvás nem jelentett gondot. A szervezők fölöttébb lazán és természetesnek fogták fel ezt a szituációt, ennek a srácnak arra volt szüksége, hogy egy hozzátartozója is vele legyen. Ezt kommunikálták a többi táborozó felé is, így egyáltalán nem volt ciki vagy rendkívüli, amikor az anyuka is csatlakozott. Azóta a fiú már csak a haverjaival jár a táborba.

Általában Angliából, Németországból, Spanyolországból, az USA-ból, de még Mexikóból is jönnek diákok, bár igaz, 2020-ban valószínűleg többeknek módosítaniuk kellett az eredeti teveiket. Az különösen izgalmas, amikor érzékletes élménybeszámolót tartanak az ország kultúrájáról, hagyományairól, vagy nekiállnak a konyhában különleges nemzeti ételt készíteni. Erre is volt már számtalan példa.

A PEOPLE TEAM három hétre Kecskeméten hozza össze a „világot”, s ez majdnem olyan, mint egy fesztivál, jóllehet még annál is több: értékes tudással és fantasztikus élményekkel is elhalmozzák a gyerekeket.

, , , , , ,
A kreatív írás 5+1 alapszabálya
Tíz érdekesség angolul

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Nap vagy nap?

– Jött a suliba egy angol srác! – újságolta lelkesen Zsófi. – És azon akadt…

KAPCSOLÓDÓ