A kreatív írás 5+1 alapszabálya
Egyéb
A kreatív írás 5+1 alapszabálya

Vers, novella, slam… esetleg regény? Bármit is szeretnél írni, érdemes betartanod néhány szabályt. Főleg akkor, ha majd a nagyközönség elé lépnél műveddel. Ne ijedj meg, nem kell elvonulnod a világ szeme elől, és remeteként élned azért, hogy megszálljon az ihlet. Pont ellenkezőleg: vedd körbe magad emberekkel – és irodalommal.

Olvass!

A kötelező olvasmányok mellett emelj le a polcról mindent, ami tetszik. Bővítsd szókincsedet szépirodalommal, kapcsolódj ki szórakoztató könyvekkel. Ismerj meg minél több stílust és műfajt, klasszikusokat és kortársakat, hazai és külföldi alkotásokat. Válaszd ki, mi áll hozzád legközelebb! Ne csodálkozz, ha idővel megváltozik az ízlésed: egyes könyveket érdemes többször elolvasni. A kis herceg például teljesen mást fog mondani neked öt vagy tíz év múlva, mint most.

Írj!

Ihletre vársz? Nem repül sült galamb módjára a szádba. Szánj rá időt, és írj akkor is, ha nem használod fel később a szöveget. Meglátod, ha belelendülsz, az ujjgyakorlatból is születhet egy-egy felhasználható versszak vagy mondat.

Fogadd el a kritikát!

Ez talán a legnehebb pont: a legtöbben saját gyermekükként tekintenek kreatív munkájuk gyümölcsére. A szerzőké egy különösen érzékeny „állatfaj”, a legtöbbjük pedig nem fogadja el a bírálatot. Sőt előfordul, hogy „csakazértis” egybeírják azt, hogy csak azért is. Kérd ki olyanok véleményét az irományodról, akik konyítanak az irodalomhoz – no és a nyelvtanhoz. Tudod, anyu így is, úgy is értékel, elismer és szeret, de nem biztos, hogy szakmailag is képes értékelni. Keresd fel magyartanárodat, illetve állj össze a többi faktossal, és indítsatok alkotókört, mondjuk a Holt Költők Társaságához hasonlót.

Ahányszor csak megkérsz valakit, hogy fogalmazza meg, mit gondol az írásodról, ne mentegetőzz vagy lendülj támadásba, mivel sokat tanulhatsz az elhangzó kritikákból. Ha nem fogadod el oktatód, mentorod véleményét, mit vársz egy kiadótól vagy egy újság szerkesztőjétől? Hogyan reagálsz majd arra, amikor meghúzzák, sőt átírják soraidat? Inkább törekedj arra, hogy minél jobbá válj, és te legyél az, aki később visszajelezhet másoknak – ehhez azonban le kell szállnod a magas lóról.

Mondj véleményt!

Egy íróközösségben te magad is értékelheted mások alkotásait. Ez nem azt jelenti, hogy rajtuk kell levezetni a feszültségedet, vagy revansot vehetsz korábbi sérelmeidért. Add vagy kapd a tanácsot, alázattal állj a javaslatokhoz, egyfajta fejlődési lehetőségként. Mindkettőből tanulsz: észreveszed saját hibáidat, amelyek korábban elkerülték figyelmedet.

Légy őszinte!

Ha kikérik a véleményedet, mondd el nyíltan. Emeld ki a pozitívumokat és a negatívumokat egyaránt. Kezdd az előbbiekkel, és keresd meg a jót a legrosszabb irományban is, de ne tegyél úgy, mintha tetszene, mivel azzal nem segíted elő társaid fejlődését. Ha mégis a kíméletes hazugság mellett döntesz, gondolj arra, hogy ezzel talán magadat is megfosztod a kritikus szemektől.

+ 1 Műhelymunkák

Egész évben látogathatod slammerek, költők és zenészek workshopjait, a nyár pedig különösen izgalmas programot tartogat a művészpalánták számára: a 7-17 éves gyerekeket 2020-ban is várja a PEOPLE TEAM kecskeméti tábora. A Pongrác Könyviadó által támogatott harmincadik összejövetelen is számíthatsz ismert költők és írók megjelenésére. Itt mutatunk pillanatképeket az élő irodalom és kreatív írás elnevezésű témakörből. Ha tetszik, amit látsz, ide kattintva jelentkezhetsz a táborba.

Írótábor a PT-vel: https://peopleteam.hu/taborok/irotabor-nyari-tabor/

, , , ,
Hét ok, amiért meg kell tanulnod angolul
A mama is utazik?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és…

KAPCSOLÓDÓ