Gyerekeknek a növény- és állatbarát életről
Egyéb
PEOPLE TEAM zöld szekciójában az élővilággal ismerkedhetnek meg a gyerekek

Május 22-én van a biológiai sokféleség nemzetközi napja: ezen a napon ünnepeljük a biodiverzitást. Magyarországon 2005 óta emlékezünk meg arról, hogy veszélyben van az élővilág sokszínűsége. Az UNESCO a probléma elleni küzdelmet a klímaváltozás megfékezése érdekében felvázolt tervek egyik fő alappillérének tartja a környezet, benne az óceánok kiemelt védelme mellett. A világnap idei jelmondata: „A megoldásaink a természetben vannak.”

Előre a fenntarthatóbb jövőért!

Világszinten egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás veszélye. Hazánkban tavaly rekordszámú sas esett szándékos mérgezés áldozatául, a klímaváltozás hatására pedig az elmúlt öt évben 20 százalékkal csökkent a fehér gólyák hazai állománya. Ezekről mi, emberek tehetünk. A cselekvésbe nem elég „majd egyszer” belefogni, már kisgyermekkorban el kell kezdeni a nevelést. Ha egyetértesz ezzel, és még suliba jársz, ne a Pató Pál-módi lebegjen a szemed előtt. Mit tehetsz te magad is a növény- és állatvilágért? Olvasd el alábbi ötleteinket!

Így óvhatod meg a biológiai sokszínűséget

– Ne bántsd a növényeket és az állatokat! Ugyanazt tedd másokkal, amit te is szeretnél visszakapni tőlük. Ha azt látod, hogy egy gyerek tépkedi a fák gallyait, megkarcolja a törzsüket, kutyákat, csigákat vagy bármilyen élőlényt bánt, szólj rá! Ha többen vagytok, és úgy teszitek ezt, még hatásosabb.

– Amennyiben azt látod, hogy bajba jutott egy állat, ne érj hozzá, hanem értesítsd először a közeli állatmentőket, és kérdezd meg, mi a teendő adott esetben!

– Használj minél kevesebb eldobható csomagolást! A műanyag zacskók az állatok gyomrába kerülhetnek, vagy a végtagjaikra tekeredhetnek, ezzel hosszú, fájdalmas szenvedést okozva nekik.

– Flakonos üdítők helyett válassz papírcsomagolású vagy üveges termékeket. De a legjobb, ha csapvizet iszol: egyszerre egészséges, környezetbarát és elérhető.

– Ne szemetelj, mi több: gyűjtsd szelektíven a szemetet! Ma már az ovisok is tudják, hogyan kell csinálni, szóval biztos te is tökéletesen tisztában vagy azzal, mire valók a színes kukák, nemdebár?

– Lehetőleg vegán, cruelty-free és mikroműanyag-mentes testápolási termékeket válassz.

– Ne dobj ki mindent, ami már nem kell, hanem ajánld fel egy ingyenes Facebook-csoportban: lehet, hogy ami a számodra szemét, másnak kincs.

Zöld tábor 18 év alattiaknak

Táborozásra adod a fejed? Akkor alap, hogy viszel magaddal kulacsot, és a legjobb, ha tematikus tábort választasz, ahol hozzád hasonló korú érdeklődésű fiatalokkal leszel együtt. Az 1991 óta nyári táborokat szervező PEOPLE TEAM idén is várja a 7–17 év közöttieket új generációs élménytáboraiba, július 25–31., augusztus 1–7. és augusztus 8–14. közötti turnusokra. Itt nincsenek flakonos üdítők, csak üvegesek, visszaválthatók, illetve büfé, bögrék és csapok. Tízféle témacsomag és harminc szekció vár. Az egyik a zöld tábor, ami a kicsik és a nagyok körében is méltán örvend nagy népszerűségnek (Kattints ide a részleteiért!). De az Ocean Cleanup – Boyan Slathoz is csatlakozhatsz, ha a vízi élővilág és a hulladékmentesítés témaköre foglalkoztat. Gyere, és zöldülj a PT nyári fesztiváltáboraiban remek skacokkal! Itt érhető el a jelentkezési lap.

Zöld tábor a PT-vel: https://peopleteam.hu/taborok/tudostabor-nyari-tabor/

Enélkül nincs élet
Kezdődjék a vakáció!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…
PEOPLE TEAM tábor
Mi az?

Mi az a PT-idegenvezetés?

A PEOPLE TEAM táboraiban turnusonként 500 gyerek nyaral. A táborozók jó része tapasztalt, visszatérő PT-s.…

KAPCSOLÓDÓ