Pénzügyi tudatosság már a kezdetektől
Tématáborok
PEOPLE TEAM tábor

Napjaink közbeszédének már-már állandó toposzává vált a pénzügyi tudatosság – vagy inkább annak hiánya. Merthogy a témában megszólaló vállalkozók, közgazdászok, szociológusok éppen ebben a hiányban vélik felfedezni a társadalom számos rákfenéjét. Mai cikkünkben a PEOPLE TEAM ifjú brókereket és tőzsdecápákat megcélzó táborának egyik mentorával, Gáborral beszélgettünk többek közt arról, hogy miért érdemes már egészen korán kialakítani a gyermekekben ezt a szemléletet. Bárt Roland interjúja.

Gábor, ha jól tudom, te már a – hívjuk röviden így – PT-tőzsdetábor alapításában is részt vállaltál. Hogy emlékszel, mik voltak azok a célok, ambíciók, amelyek létrehozták ezt az első látásra talán meghökkentő tematikájú tábort?

Jó, hogy ezzel a meghökkentőséggel jössz, mert mi is megkaptuk ezt anno a kollégáktól, amikor előálltunk az ötletünkkel. Hisz – szóltak az érvek – épp elég baj, hogy létezik egyáltalán pénz, elég, ha nekünk, felnőtteknek fáj érte a fejünk, a gyerekeket hagyjuk ki ebből, amíg lehet. Bár azt gondolom, nemes érzületek hajtják ezt a hozzáállást, mégsem tartom – ahogy nem tartottuk az alapításkor sem – előrevezetőnek a struccpolitikát. Sajnos, nem sajnos, a gyerekeink előbb-utóbb felnőtt és felelős állampolgárokká válnak (mi, szülők sem kívánunk kevesebbet nekik), ami bizony megköveteli azt, hogy egyszersmind gazdasági szereplőkké is előlépjenek. Ez elkerülhetetlen. Ha pedig szembenézünk ezzel az elkerülhetetlenséggel, talán mégiscsak jobb, ha a gyermekeinket nem érik majd arculcsapásként a munkaerőpiac vagy éppen az önálló költségvetés sajátosságai. Jobb ezekre előre felkészülni.

És ti a PT-ben hogyan járultok hozzá ehhez?

Igyekszünk bevezetni a fiatalokat az olyan alapvető pénzügyi és gazdasági fogalmakba, mint az adó, a hitel vagy a különböző vállalkozói és munkavállalói státuszok különbségei. És ha már vállalkozás: igyekszünk a fiatalokat a Magyarországon valamiért sokak által idegenkedéssel kezelt tőzsdével is megismertetni: elmagyarázzuk, mit jelent pontosan a részvény vagy az árfolyam. Igyekszünk olyan rendszerszintű szemléletet is adni, amellyel magyarázhatóvá válnak a világválságok okai és a globális pénzpiaci mozgások is.

Ez valóban nagyon komolynak tűnik. Tudtok viszont olyasvalaki számára is érdekeset és hasznosat nyújtani, aki nem brókerként vagy egyéb pénzmágusként képzeli el a jövőjét?

Persze, a legfontosabb nem is az, hogy mindenkiből vállalkozó váljon, hanem hogy kialakuljon legalább egy olyan alapvető pénzügyi tudatosság, amelyről az interjú elején beszéltünk. Hogy legalább a fundamentumokkal képben legyünk, és ne csak passzívan figyeljük a saját jelenlétünket a munkaerőpiacon. Az öngondoskodásra amúgy is nagyon nagy figyelmet fordítunk, amit a tábor során különböző pénzügyi játékokkal igyekszünk begyakoroltatni. Ezekben a gyerekeknek maguknak kell beosztani a tábor alatti tőkéjüket, így tanulva meg a takarékoskodás és a befektetés csínját-bínját. Ebben nagy segítségünkre van a Magyar Nemzeti Bank is – hisz közös érdekünk, hogy a jövő Magyarországát gazdaságilag öntudatos és felelős állampolgárok alkossák.

Sporttábor Kecskeméten a PEOPLE TEAM-mel
Tábori tájékoztató és MI hétfőn

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyéb

Matyi iskolás lesz

– Zsófi, te szeretsz iskolába járni? – kérdezte nővérét a nagycsoportos óvodás Matyi. – Hmmm……

KAPCSOLÓDÓ