Hurrá, táborozzunk!
Táborban
Legyen tánc! Irány a PT!

Már csak egy picit kell kibírni, és a tanulók kiszabadulnak az iskolapadból, kezdődik a nyári szünet. Ez sok szülőnek fejtörést okozhat. Egyre többen választják azt az opciót, hogy beíratják ottalvós vagy bejárós táborba a kicsiket és a tiniket legalább néhány hétre a vakációban, ahol szakavatott szemek egész nap figyelnek rájuk. Így tehermentesítik magukat a nyáron is elfoglalt anyukák és apukák. Ez a megoldás nemcsak azért hasznos, mert biztonságban tudhatják az ifjabb családtagokat, hanem azért is, mert a táborozásnak rengeteg pozitív hatása van a kiskamaszok és a kamaszok fejlődésére.

Vegyük hát sorra a nyári táborozás jótékony impulzusait!

Élmény és lazítás

A suli és a hétköznapok minden diák életében kialakítanak egy megszokott ritmust és rendet, amelynek meghatározó részét jelenti, hogy a srácok a nap nagyobb részében a tanórákon ülnek az iskolapadban vagy – ahogy az utóbbi időben – otthon, a számítógép előtt „élvezik” az online oktatást. A nyári szünetben ez megváltozik, és végre módjuk nyílik majd minél több időt a lakáson kívül tölteni és önfeledten játszani.

Az ország egyik legnagyobb és legrégebbi táborszervezője, a PEOPLE TEAM (a továbbiakban PT) kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a gyerekeknek minél több lehetőségük legyen sportolni, mozogni, tombolni. A szervezők számos kalandot és alternatívát kínálnak a táborlakóknak a szabadban – a kincskereséstől, a kültéri kaszinótól vagy a koboldok városától kezdve a trambulinon való ugráláson vagy a teniszezésen át a foci- és kosárlabdameccsekig, a habpartival megspékelt vízicsatákról és a lovagi tornákról nem is szólva. A résztvevők díjakra, jutalmakra is számíthatnak, ami még izgalmasabbá és vonzóbbá teszi az amúgy is különleges programokat.

Mindenkinek szüksége van olykor arra, hogy kiszakadjon a hétköznapi rutinból – ez alól az iskolások sem kivételek, akik ugyanazzal a társasággal találkoznak nap mint nap. Az év közbeni szürke hónapok nem kedveznek az új kapcsolatok kialakításának. Egy nyári tábor erre is megoldást nyújt, hiszen itt egy friss közösség jön létre, amelybe nem csupán egyetlen korosztályból verbuválódnak a tagok – kisebbek és nagyobbak együtt vesznek részt a programokon.

Környezetváltozás

Nagyon sok szülő annak alapján dönti el, hogy melyik táborba íratja a gyereket, hogy hová megy a többi iskolatárs. Ez egyfajta biztonságérzetet jelent, ám nem garantáltan ez a legbölcsebb választás. A fiatalok többsége ugyanis sokkal rugalmasabb a felnőtteknél, és kifejezetten nyitott a többiek irányába. Ezért nem szabad előre megrémülni attól, ha az egyébként is könnyen barátkozó és önálló újonc senkit sem ismer a táborból. Ha motivált, egyedül is nyugodtan nekiindulhat.

A PT-táborban senki nem marad magára: fiatal, energikus és lelkes táboroztatók lesik a táborozók kívánságait, és mivel 5-6 táborlakóra jut egy szervező, valóban minden gyerekre képesek odafigyelni. Nem szabad féltenünk a gyerekünket az újtól és az ismeretlentől, hiszen úgy pont a lényeg veszhet el: az izgalom, a változatosság, az újdonság ereje.

A PT-táborban – amellett, hogy fantasztikus közösségi élményt és felszabadult kikapcsolódást nyújt – fejlődnek is a gyerekek. A színes és változatos programkínálattal, illetve a táborozók javaslatai alapján összeállított témacsomagokkal és szakmai topikokkal minden feltétel adott bármelyik 7–17 évesnek, hogy belevesse magát a nyári élvezetek sűrűjébe.

A nagy táboron belül működő szakmai egységek a készségfejlesztő tábortól a kommunikációs, a média-, a vlogger- vagy a youtubertáboron át a legó- és az angol nyelvi táborszekciókig rengeteg témában otthon vannak. 2021-ben több mint 30 területet érintenek. Ezekben – az iskolában megszokott módszerektől eltérően működő – szekciókban a diákok választanak és kérdeznek, nem a tanár; a csoporttagok együtt határozzák meg a projekteket és a haladási sebességet, a csoportvezetők pedig inspirálnak és koordinálnak. Ennek a módszernek köszönhető, hogy a diákok a legelfoglaltabb és a legtöbb energiájukat igénylő műveletek közben sem fogják megterhelőnek érezni a tanulást, sőt élvezik, és teljes erőbedobással odateszik magukat.

Bizonyára megannyi szülő teszi fel a kérdést: „Nem kicsi még ehhez?” Mi az alsó korhatár, amely alatt inkább ne küldjük táborba a legkisebbeket?

Minél fiatalabb korban – ám feltétlenül megfelelő társaságban és körülmények között! – kezdi valaki a táborozást, annál önállóbb lesz, és idősebb korában is annál könnyebben fog menni neki a beilleszkedés idegen vagy szokatlan közegben. Felelősséggel és előrelátással tartozunk a csemeténknek, ezt egyetlen pillanatra sem téveszthetjük szem elől! Mivel mi ismerjük legjobban, és bennünk bízik leginkább, csakis kellő körültekintéssel és meggyőződéssel hozhatjuk meg a döntést az első táborozásáról, és magától értetődik: kizárólag vele egyetértésben! A PEOPLE TEAM-tábor kisiskolás kortól várja a táborozni vágyókat és a barátaikat – mert ketten-hárman mindig vidámabb már megérkezni is!

Hajrá, gyertek minél többen! Felejthetetlen nyaratok lesz nálunk. Mi már nagyon várjuk a nyarat és a 31. PT-tábort!

10 szempont nyári táborokhoz
A suli vége a nyár eleje

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyéb

Matyi iskolás lesz

– Zsófi, te szeretsz iskolába járni? – kérdezte nővérét a nagycsoportos óvodás Matyi. – Hmmm……

KAPCSOLÓDÓ