10 szempont nyári táborokhoz
Táborban

Időpontok

Egy család életét megszervezni év közben sem egyszerű feladat: különórák, céges összejövetelek időpontját kell egyeztetni úgy, hogy a minden családtag időben eljusson mindenhova, és a közös programok se maradjanak el. A nyári szünetben sincs ez másként. A gyerekek számára nem feltétlenül kell egész nyáron feszes programot kialakítani. Közvetlenül az iskola után érdemes egy-két hetet hagyni nekik, amikor csak a „lábukat lógatják”. Legtöbbször a családi nyaralás időpontja van meg először, és ehhez igazodik a többi program. A nyári táborok dátumait a legtöbb szervezet már tavasszal közzéteszi. Az információk birtokában könnyebben fixálható a nyaralás a nagymamánál, vagy az a néhány nap, amikor a szülők akár kettesben is elutazhatnak valahova.

Célok

Furcsának tűnhet, de a két dolog működhet egyszerre. Ha a gyerekek azzal foglalkozhatnak, ami érdekli őket, észre sem veszik, hogy közben tanulnak is. Például egy fotóstáborban a jövő fotóművészei nemcsak kattintgatnak, hanem megtanulhatnak hagyományos technikával is fényképet előhívni, elsajátíthatják, mi a kompozíció vagy a digitális képfeldogozás. Persze nem csupán ezzel telik a nap. Minden tábor kínál játékokat, vetélkedőket. Jó részükről akár videó is elérhető. Tájékozódjunk a tábor honlapjáról!

Döntések

Ez függ a gyerekek életkorától, de attól is, mennyire önállóak. Van olyan hétéves, aki simán táborozik akár két hetet a szülei nélkül, de van olyan kamasz is, akit két nap után már gyötör a honvágy. És ez bizony igaz a felnőttekre is, sok táborozás azért sikerül rosszul, mert anyuka vagy apuka nem tud meglenni csemetéje nélkül. Beszélgessünk erről, és közösen döntsük el, melyik megoldás a legjobb mindenkinek. A bejárós táboroknál fontos, hogy ne kelljen naponta sokat utazni. Ottalvós táboroknál legyünk fokozatosak, ne akarjuk a gyereket első alkalommal több hétre „leadni”.

Helyszínek

Nagyon nem mindegy, milyen az elhelyezés egy táborban. Sátor vagy kollégium? Emeletes ágy vagy heverő? Kell-e vinni ágyneműt vagy hálózsákot? Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyekre választ kell kapni még a táborozás előtt. Az sem mindegy, hogyan lehet eljutni a táborba: indítanak-e különbuszt, vagy mindenkinek magának kell megoldania az utazást.

Nyelvek

A mai gyerekek nem elégszenek meg azzal, ha egy táborban naponta mehetnek strandra. Minden tábor valamilyen speciális programot kínál. Így van ez a PEOPLE TEAM táboraiban is, ahol 2021-ben már 10 témacsomag és több mint 30 téma közül lehet választani. Legnépszerűbb az angol. Naponta 2 x 60 és 1 x 90 percben tanulják a gyerekek a nyelvet, nem magyar anyanyelvű tanárok segítségével. A csoportok szintfelmérés után alakulnak ki. Tudjuk, hogy minden szülő legszívesebben az angolt választaná, de nyár van, bízzuk a döntést a gyerekre. Of course, yes!

Alkotások

Nem csak az a hasznos, amit a felnőttek annak ítélnek. Ha gyermeked festeni vágyna, vagy ha a világot jelentő deszkákat célozná meg, esetleg vásznon szeretné megörökíteni a világot, filmen dokumentálná az élete minden egyes percét, vámpírregényt ír, de ha cirkuszi akrobata vagy szalontáncos szeretne lenni, akkor sem szabad lebeszélni arról, hogy megvalósítsa vágyait. Néhány kattintással minden művészeti ághoz találhatunk megfelelő tábort.

Technológiák

A gyerekek általában – különösen a kamaszok! – nehezen szakadnak el a számítógéptől és az e-kütyüktől. Szívesebben töltik az időt egy hűvös szobában. Egy drón- vagy robotépítő tábor hallatán azonban bármelyik tinédzser szívesen kimozdul otthonról. Egy kis programozásra, 3D grafikára pedig azonnal kapható mindegyikük. Ne beszéljük le erről, főleg ne tiltsuk meg neki, ha ezt választaná. A táborban rengeteg szabadidős program kompenzálja a gép előtt töltött időt.

Társak

Egyedül elindulni az ismeretlenbe még egy felnőttől is nagy bátorságra vall. Ha nem sikerül egy osztálytársat, barátot sem beszervezni, akkor se hátráljunk meg, biztassuk a gyereket, hogy próbálja meg egyedül is. Biztosan sikerül új barátokra és ismerősökre szert tennie. Ezt a célt szolgálja a PT-s táborokban a „buddy-program”. Az egyedül érkező gyerekeknek az első perctől kezdve keresnek hasonló korú és érdeklődési körű társakat. Egy közös jégkrémezés vagy játék, és pillanatok alatt életre szóló barátságok szövődnek.

Kapcsolódások

Ha beütjük a keresőbe a „tábor” szót, több ezer találatot kapunk. Nézzünk utána alaposan, kik szervezik a tábort, hány éve csinálják, jelen vannak-e a közösségi médiában. Érdemes elolvasgatni az előző évek táborozóinak hozzászólásait, kommentjeit. A kommunikáció és a személyes kapcsolat megteremti a bizalmat a táboroztatók és a gyerekek között, és a szülők is tudják, hova engedik el csemetéjüket.

Elengedések

Nagyon kevés olyan szülő van, aki ne töltött volna fergeteges napokat nyaranta táborokban. Ne felejtsük el, mennyire jó volt a baráti társaság, az élmények! A mai gyerekek is át szeretnék élni ugyanezt. Támogassuk őket ebben! Táborozásra fel!

Nyári tábor: merjük majd?
Hurrá, táborozzunk!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és…

KAPCSOLÓDÓ