Ártatlanok a nagy háborúban
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Az I. világháború több mint négy évig tartó világméretű konfliktus volt a XX. század elején, 1914 és 1918 között. A nagy háború, ahogy a kortársak nevezték, a történelem egyik legvéresebb háborújának számít a harctereken elesett 9 millió katonájával és további 5 millió polgári áldozatával. Közöttük rengeteg fiatallal. November 11-én a nagy háború befejezésére emlékezünk.

Kalandvágy és kötelezettség közt

1915-ben, amikor a nagy háború valóságát még nem mindenki tapasztalta meg, sok gyerek kalandvágyból próbálkozott a frontra jutni. Mégsem a kötelezettség hajtotta őket, hanem inkább az izgalmas, romantikus elképzelések a katonai életről. A háború elején sok fiatal vállalta az önkéntes szolgálatot, azonban a hadvezetés ezt nem nézte jó szemmel.

Az Est beszámolói a fiatal hősökről

Egy olyan korban, amikor a hírek lassabban terjedtek, Az Est tudósításai kiemelt figyelmet szenteltek a frontra vonuló fiataloknak. Ezek a – többnyire 14–17 éves –gyerekek gyakran elszöktek otthonról, és míg néhánynak volt szülői engedélye, másokat a hadvezetés küldött haza, amint kiderült, mennyi idősek.

A háború árnyéka az otthon maradottakon

A Keleti pályaudvaron szedelőzködő srácok történetei mély betekintést engednek abba, hogyan hatott a háború azokra a fiatalokra, akik otthon maradtak. Sokuk számára az apjuk elvesztése és a mindennapok nehézségei azt jelentették, hogy bármit vállalnának, csak ne maradjanak otthon, ami egyenlő volt a tehetetlenség beismerésével és elfogadásával.

Globális trend

A Monarchián kívül is sok fiatal próbált szerencsét a hadseregnél. Számos országban a sorozóbizottságok gyakran nem vettek tudomást az önkéntesek életkoráról. A britek és a szerbek között is akadtak szép számmal kivételesen fiatal katonák, akiknek sikerült kijátszaniuk a korhatárokat.

Az emberveszteség súlyos ára

Ahogy a háború haladt előre, és az emberveszteség nőtt, az újonnan sorozottak egyre fiatalabbak lettek. A korhatárok folyamatosan módosultak: több katona kellett. Ez azt eredményezte, hogy rengeteg fiatal került a frontra, gyakran teljesen felkészületlenül.

A változó hadkötelezettség

Az elhúzódó háború és a veszteségek következménye az lett, hogy az országoknak módosítaniuk kellett a korhatárokat a sorozásnál. Míg néhányan, mint az USA, kezdetben magasabb korhatárt alkalmazott, mások, mint a Monarchia, egyre lejjebb vitték a korhatárt, hogy a frontvonalakat feltöltsék.

Mindenki

A háború tehát csakhamar nemcsak a felnőtteket, hanem a fiatalokat is érintette, akik gyakran túl korán kerültek bele a konfliktus sűrűjébe. A kalandvágytól a rémisztő valósággal való szembenézésig – a gyerekek és fiatalok történetei megmutatják a háború igazi arcát.

Lejegyezte: S. Imagiro

Forrás: B. I.: Pesti gyerekek a harcvonal mögött (Az Est, 1915. június 7.), Gyermekkatonák a budapesti főkapitányságon (Az Est, 1915. május 10.), F. L.: Waczlaw Sura, őfelsége legfiatalabb katonája (Az Est, 1914. október 19.), Takács Róbert írása nyomán

Minden, csak nem szardellás pizza
Mókus és cica

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

A titkos hódoló

Amikor Zsófi felkelt reggel, meglepődve látta, hogy a kerítésük elé valaki egy májusfát állított. Szép…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…

KAPCSOLÓDÓ