Ártatlanok a nagy háborúban
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Az I. világháború több mint négy évig tartó világméretű konfliktus volt a XX. század elején, 1914 és 1918 között. A nagy háború, ahogy a kortársak nevezték, a történelem egyik legvéresebb háborújának számít a harctereken elesett 9 millió katonájával és további 5 millió polgári áldozatával. Közöttük rengeteg fiatallal. November 11-én a nagy háború befejezésére emlékezünk.

Kalandvágy és kötelezettség közt

1915-ben, amikor a nagy háború valóságát még nem mindenki tapasztalta meg, sok gyerek kalandvágyból próbálkozott a frontra jutni. Mégsem a kötelezettség hajtotta őket, hanem inkább az izgalmas, romantikus elképzelések a katonai életről. A háború elején sok fiatal vállalta az önkéntes szolgálatot, azonban a hadvezetés ezt nem nézte jó szemmel.

Az Est beszámolói a fiatal hősökről

Egy olyan korban, amikor a hírek lassabban terjedtek, Az Est tudósításai kiemelt figyelmet szenteltek a frontra vonuló fiataloknak. Ezek a – többnyire 14–17 éves –gyerekek gyakran elszöktek otthonról, és míg néhánynak volt szülői engedélye, másokat a hadvezetés küldött haza, amint kiderült, mennyi idősek.

A háború árnyéka az otthon maradottakon

A Keleti pályaudvaron szedelőzködő srácok történetei mély betekintést engednek abba, hogyan hatott a háború azokra a fiatalokra, akik otthon maradtak. Sokuk számára az apjuk elvesztése és a mindennapok nehézségei azt jelentették, hogy bármit vállalnának, csak ne maradjanak otthon, ami egyenlő volt a tehetetlenség beismerésével és elfogadásával.

Globális trend

A Monarchián kívül is sok fiatal próbált szerencsét a hadseregnél. Számos országban a sorozóbizottságok gyakran nem vettek tudomást az önkéntesek életkoráról. A britek és a szerbek között is akadtak szép számmal kivételesen fiatal katonák, akiknek sikerült kijátszaniuk a korhatárokat.

Az emberveszteség súlyos ára

Ahogy a háború haladt előre, és az emberveszteség nőtt, az újonnan sorozottak egyre fiatalabbak lettek. A korhatárok folyamatosan módosultak: több katona kellett. Ez azt eredményezte, hogy rengeteg fiatal került a frontra, gyakran teljesen felkészületlenül.

A változó hadkötelezettség

Az elhúzódó háború és a veszteségek következménye az lett, hogy az országoknak módosítaniuk kellett a korhatárokat a sorozásnál. Míg néhányan, mint az USA, kezdetben magasabb korhatárt alkalmazott, mások, mint a Monarchia, egyre lejjebb vitték a korhatárt, hogy a frontvonalakat feltöltsék.

Mindenki

A háború tehát csakhamar nemcsak a felnőtteket, hanem a fiatalokat is érintette, akik gyakran túl korán kerültek bele a konfliktus sűrűjébe. A kalandvágytól a rémisztő valósággal való szembenézésig – a gyerekek és fiatalok történetei megmutatják a háború igazi arcát.

Lejegyezte: S. Imagiro

Forrás: B. I.: Pesti gyerekek a harcvonal mögött (Az Est, 1915. június 7.), Gyermekkatonák a budapesti főkapitányságon (Az Est, 1915. május 10.), F. L.: Waczlaw Sura, őfelsége legfiatalabb katonája (Az Est, 1914. október 19.), Takács Róbert írása nyomán

Minden, csak nem szardellás pizza
Mókus és cica

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyéb

Matyi iskolás lesz

– Zsófi, te szeretsz iskolába járni? – kérdezte nővérét a nagycsoportos óvodás Matyi. – Hmmm……

KAPCSOLÓDÓ