Mókus és cica
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Judit néni épp becsöngetésre ért be a terembe. Mi már mind készültünk az órára. A kedvencem az ének. Judit néninek pedig olyan szép hangja van.

A tanító néni odament a táblához, és először egy dátumot írt fel:

2023. november 13-tól november 19-ig. Mit gondoltok, milyen hét lehet ez?

Csendesen ült mindenki az osztályban, és persze lehajtottuk a fejünket, nehogy minket szólítson fel a tanító néni.

– Ha nincs ötlet, akkor elmondom. Ez a hét a magyar népdal és népköltészet hete. Tudjátok-e, miről szól ez a hét?

Újabb csend következett, bár mintha Niki elkezdte volna felemelni a kezét.

– Nincs ötlet? Nem olyan nehéz ez, gyerekek. Beszéljünk róla egy kicsit! Mi is az a népdal?

Amikor nyáron a PEOPLE TEAM írótáborában voltam, beszéltünk ilyesmiről. Összeszedtem a bátorságomat, és felemeltem a kezem. Judit néni örömmel szólított fel:

– Mondd csak, Kinga!

– A népdal egy olyan énekforma, ami szájhagyomány útján terjed.

– Pontosan – örvendett a tanító néni.

Aztán még mesélt nekünk a népdalokról és a népmesékről. Beszéltünk arról is, hogy vannak olyan mesék, amiket még a nagyszüleink meséltek a szüleinknek, aztán meg a szüleink nekünk. Beszélgettünk arról is, hogy mit fejeznek ki a népdalok, népmesék. Nekem a kedvenceim azok, amik furfangos mesék, vicces történetek.

Judit néni aztán kérte, hogy valamelyikünk énekelje el az egyik kedvenc gyerekkori dalát, amit még ovis korában énekelt neki az anyukája. Zsófi jelentkezett, és angyali hangján elkezdett énekelni:

– A cica, a cica, felmászott a fára. Leesett, leesett, kitörött a lába.

Robi közbevágott:

– Az nem cica, hanem mókus.

Erre felzörejlett az osztály, és hangos vitába kezdtek az állatokat illetően. Judit néni egy csengővel csillapította el a zajt.

– Nos, gyerekek, éppen ez az, amiért egy dalt népdalnak nevezünk. Zsófi családja az Alföldről származik, ahol cicával énekelték ezt a dalt. Robi családja tősgyökeres bakonyi család, így náluk a mókuskával maradt fenn a dal. A népdalok, népmesék esetében nincs rossz történet. Bátran meséljetek egymásnak, és rá fogtok jönni, hogy ahány ház, annyi szokás. Mindenki másképp ismer egy-egy történetet, de a lényeg, a tanulság benne mindig ugyanaz. Ezen a héten még sokat fogunk erről beszélni, a hét végére pedig megalkotjuk együtt az osztály népmeséjét. Nagyon fontos, hogy fenntartsuk a hagyományainkat, az értékeinket. Ezeket a népmeséket, népdalokat sokan gyűjtötték és dokumentálták, hogy fennmaradhassanak nekünk, és majd ti is tovább tudjátok adni a gyerekeiteknek, unokáitoknak.

Erre aztán egy kicsit felnevetett az osztály. Kicsengetésig még énekeltünk néhány kedves népdalt, aztán együtt szaladtunk az udvarra fogócskázni.

Lejegyezte: Kovács Dalma

Ártatlanok a nagy háborúban
Te mit találtál fel ma?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

A titkos hódoló

Amikor Zsófi felkelt reggel, meglepődve látta, hogy a kerítésük elé valaki egy májusfát állított. Szép…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…

KAPCSOLÓDÓ