Gének
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Ha láttál már róluk sokszorosára felnagyított képet, az hasonlíthatott a fiókodban található kék nadrágodra. A sejtjeinkben lévő, kromoszómának nevezett cérnaszerű szerkezeten felsorakoztatva lógnak, a fizikai vonásokat meghatározó DNS-szakaszokból állnak. Szemünk és bőrünk színét, azt, hogy hajunk egyenes vagy göndör, lábunk rövid vagy hosszú, a szüleinktől örökölt gének alakítják. Ha anyukánk szeplős vagy mosolygós, valószínűleg mi is azok vagyunk. Génjeink jellemvonásainkat meghatározó információt is hordoznak.

Egy-egy sejtünk akár több ezer kromoszómát, kromoszómáink akár 35.000 gént is tartalmazhatnak. Testünk több milliárd sejtből áll. A kromoszómáinkat és génjeinket tartalmazó sejtmag, mely egy tojás alakú szerkezet a sejten belül, a sejt agyaként működik: megmondja a sejt részeinek, hogy mit csináljanak. Egy óriási lexikonnál is több információt tárol. A benne lévő 46 kromoszóma fele az egyik, másik fele a másik szülőnktől való.

Minden génnek sajátságos feladata van. A sejten belül a génben levő DNS adja az utasítást a fehérjekészítésre, mint egy szakácskönyvreceptben. A fehérjék az építőkövei a fogainknak, csontjainknak, hajunknak, fülcimpánknak, izmainknak, vérünknek. A fehérjék segítenek nőni, munkát végezni, egészségesnek maradni.

A nem megfelelően működő vagy hiányzó gének betegségeket, a génmutációk tüdőproblémákat, daganatos megbetegedéseket okozhatnak. A vörösvértestek képzését segítő gének nem megfelelő működése is örökölhető.

A gének tehetők felelőssé az OCD kialakulásáért is, ami egy rögeszmés, kényszeres zavar. Ez a rendellenesség gyermekkorban megterhelő, kínzó gondolatokat és kellemetlen szokásokat eredményez. Olyan kényszerképzeteket, hogy valaki megbetegszik, megsérül vagy meghal; a tárgyak piszkosak, baktériumokkal szennyezettek; egyenesnek, egyenlőnek, pontosnak kell lennie mindennek; a rossz dolgok beteljesülnek; minden vagy szerencsés/jó/biztonságos, vagy szerencsétlen/rossz/veszélyes. Az OCD-ben szenvedők mindig ugyanúgy lejátszódó cselekedeteket végeznek: úgy érzik, állandóan mosakodniuk, takarítaniuk kell; újraírnak szövegeket; ismételnek szavakat; ellenőriznek és sorba rendeznek mindent, hogy a rossz dolog ne történjen meg.

A nem megfelelően működő gének megváltoztatásával, kijavításával a tudósok már kísérleteznek. Génterápiával lehetséges lesz bizonyos betegségek megelőzése, veleszületett betegségek legyőzése, gerincvelői idegsorvadás gyógyítása.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: kidshealth.org

A terv módosul (Az én mesém VII.)
A kreativitás életforma

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…

KAPCSOLÓDÓ