Gének
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Ha láttál már róluk sokszorosára felnagyított képet, az hasonlíthatott a fiókodban található kék nadrágodra. A sejtjeinkben lévő, kromoszómának nevezett cérnaszerű szerkezeten felsorakoztatva lógnak, a fizikai vonásokat meghatározó DNS-szakaszokból állnak. Szemünk és bőrünk színét, azt, hogy hajunk egyenes vagy göndör, lábunk rövid vagy hosszú, a szüleinktől örökölt gének alakítják. Ha anyukánk szeplős vagy mosolygós, valószínűleg mi is azok vagyunk. Génjeink jellemvonásainkat meghatározó információt is hordoznak.

Egy-egy sejtünk akár több ezer kromoszómát, kromoszómáink akár 35.000 gént is tartalmazhatnak. Testünk több milliárd sejtből áll. A kromoszómáinkat és génjeinket tartalmazó sejtmag, mely egy tojás alakú szerkezet a sejten belül, a sejt agyaként működik: megmondja a sejt részeinek, hogy mit csináljanak. Egy óriási lexikonnál is több információt tárol. A benne lévő 46 kromoszóma fele az egyik, másik fele a másik szülőnktől való.

Minden génnek sajátságos feladata van. A sejten belül a génben levő DNS adja az utasítást a fehérjekészítésre, mint egy szakácskönyvreceptben. A fehérjék az építőkövei a fogainknak, csontjainknak, hajunknak, fülcimpánknak, izmainknak, vérünknek. A fehérjék segítenek nőni, munkát végezni, egészségesnek maradni.

A nem megfelelően működő vagy hiányzó gének betegségeket, a génmutációk tüdőproblémákat, daganatos megbetegedéseket okozhatnak. A vörösvértestek képzését segítő gének nem megfelelő működése is örökölhető.

A gének tehetők felelőssé az OCD kialakulásáért is, ami egy rögeszmés, kényszeres zavar. Ez a rendellenesség gyermekkorban megterhelő, kínzó gondolatokat és kellemetlen szokásokat eredményez. Olyan kényszerképzeteket, hogy valaki megbetegszik, megsérül vagy meghal; a tárgyak piszkosak, baktériumokkal szennyezettek; egyenesnek, egyenlőnek, pontosnak kell lennie mindennek; a rossz dolgok beteljesülnek; minden vagy szerencsés/jó/biztonságos, vagy szerencsétlen/rossz/veszélyes. Az OCD-ben szenvedők mindig ugyanúgy lejátszódó cselekedeteket végeznek: úgy érzik, állandóan mosakodniuk, takarítaniuk kell; újraírnak szövegeket; ismételnek szavakat; ellenőriznek és sorba rendeznek mindent, hogy a rossz dolog ne történjen meg.

A nem megfelelően működő gének megváltoztatásával, kijavításával a tudósok már kísérleteznek. Génterápiával lehetséges lesz bizonyos betegségek megelőzése, veleszületett betegségek legyőzése, gerincvelői idegsorvadás gyógyítása.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: kidshealth.org

A terv módosul (Az én mesém VII.)
A kreativitás életforma

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ