Táborozás
Táborban
PEOPLE TEAM tábor

A táborozás elsődleges célja, hogy a gyerek hasznosan és kellemesen töltse el az idejét a nyári (néha őszi, téli vagy tavaszi) vakációban. A táborozás fejleszti a gyerek önállóságát, segíti a személyiségfejlődését, közösségben való együttműködését.

Programok

A tábor programjai lehetnek sporttal, művészettel, kultúrával, természettel kapcsolatosak. Ezáltal hozzájárulnak a gyerek mozgásának, kreativitásának, műveltségének fejlődéséhez. Empatikusabbá, együttműködőbbé, sokoldalúbbá válik. Megtanul a megszokottól eltérő környezetben boldogulni, az otthoni kényelemből kimozdulni, más gyerekekhez alkalmazkodni.

A jó táborban változatosak a munkaformák. A gyerek néha a barátaival tevékenykedik együtt, máskor viszont kimozdul a komfortzónájából, és ismeretlen társakkal kell együttműködnie.

A programok különböző szinteken zajlanak. Függőágyban heverészni vagy fotógéppel kattintgatni egyedül is lehet, kézműveskedni, robotokat építeni vagy főzőcskézni kis csapatban érdemes, focizni, vízi csatázni vagy tánckoreográfiát begyakorolni már nagyobb társaságban jó, a bulik, koncertek, táncházak, színi- vagy egyéb előadások pedig már össztábori szinten zajlanak.

Táborfajták

A vándortáborokban a csapat bejár egy bizonyos útvonalat, akár turistaúton, akár vízen, gyalogolva vagy kenuzva. Ilyenkor nem egy fix helyen van a szállás, hanem mindig ott verik fel a sátrakat, ahol megállnak egy-egy napi szakasz megtétele után.

Építőtáborok nemcsak a régi termelőszövetkezetes időkben léteztek, de ma is van létjogosultságuk, például ha az ember önkénteskedik egy ökofaluban. Ilyenkor a résztvevők napközben munkát végeznek, este pedig különböző kikapcsolódási és közösségépítési lehetőségekből válogathatnak.

Vannak szereptáborok, amelyek valamiféle tematika köré szerveződnek. A gyerekek tipikben laknak és indiánoknak öltöznek be, vagy animefilmek szereplőinek jelmezeit öltik magukra, és úgy teljesítenek különféle küldetéseket.

Ha már eleve zenél vagy sportol a gyerek, akkor mehet zenei vagy edzőtáborba, amikor (szinte) az összes tevékenység ezeknek rendelődik alá.

Vannak napközis táborok, ahová a gyerek reggel odamegy, délután pedig távozik. Vannak ottalvós táborok, ahol az éjszakát is ott tölti, sátorban, jurtában, faházban vagy kőépületben.

Az élménytáborokban a gyerek pihen, kikapcsolódik, illetve saját érdeklődéséhez kapcsolódó ismereteket szerez. Sok a program, a játék, változatosak a szabadidős és rekreációs lehetőségek. Ilyenek a PEOPLE TEAM táborai is.

Szerző: Tóth Réka

A haditerv (Az én mesém VI.)
Itt a vége (Az én mesém VIII.)

LEGFRISSEBB

KAPCSOLÓDÓ