Az őszi szünet kezdete
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Nem ünnepnap, tanárnak és diáknak mégis egyaránt fontos dátum, ezért augusztus végén vagy szeptemberben, a tanév elején felírja magának mindenki, akit valamilyen formában érint az iskola, hogy mikor kezdődik az őszi szünet. Minden évben más nap, általában egy november elsejéhez közeli dátum a kezdés időpontja. 2023-ban október 27. az utolsó tanítási nap a szünet előtt.

Több mint húsz éve

2000-ben vezették be először. Az oktatással foglalkozó szakemberek úgy látták, hogy a szeptembertől januárig tartó időszak, az első félév nagyon hosszú volt. A második viszont rövidebb a tavaszi ünnepnapok miatt. Az őszi szünettel közel ugyanolyan hosszúságú lett a két szakasz. Valljuk be, ez tényleg jó ötlet! Október végére fáradtak az iskolai dolgozók, szükséges a pihenés, és a diákoknak is jólesik kifújni magukat. Az osztályfőnökök a tanév rendjét jellemzően az első szülői értekezleten kihirdetik, így mindenki felkészülhet a tanévre.

Programajánló helyett

Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen programokat ajánljak erre a hétre, ám lehet, hogy legtöbbünknek érdemesebb csak a pihenésre, a családra összpontosítani. Előfordulhat, hogy némely szülő csak mindenszentek napján (november elsején) lesz otthon (ilyenkor az elhunyt hozzátartozókra való megemlékezés kerül a középpontba), ha nem tudott jól gazdálkodni a szabadságával. Megeshet, hogy a nagyszüleiddel töltöd ezt a pár napot, mert az anyukád és az apukád dolgozik.

Az utolsó októberi nap a padban

Október 27-e péntek. Ekkor mész utoljára iskolába, tehát délután, szombaton és vasárnap biztosan együtt lehet a család. Pénteken tervezzétek meg a következő napokat, készítsetek közösen vacsorát; a hétvégén kiránduljatok vagy sétáljatok – töltsetek minél több időt együtt. Ha középiskolába jársz, szervezhetsz magadnak programokat a barátaiddal, szülői felügyelet nélkül, de persze a családodat se felejtsd ki a listáról!

Tedd azt, amihez kedved van, ám mindenekelőtt töltődj fel energiával az előtted álló hetek, hónapok feladataihoz!

Kropokné Kiss Éva

Levél Lucának
Végóra

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Ahonnan elindulunk

Elgondolkoztatok már azon, hogy mit jelent számotokra a család? Most különösen aktuális ez a kérdés,…

KAPCSOLÓDÓ