Mindenkinek a magáé a legszebb?
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a nyelvek gazdagságára, sokszínűségére. Elgondolkoztatok-e már azon, hogy hány nyelvet beszélnek a földön? És azt tudjátok-e, hogy egy-egy nyelvet hány ember beszél?

A világ és Európa nyelvei

Nem könnyű dolog megszámolni sem a nyelveket, sem az anyanyelvi beszélőket. Kis afrikai vagy óceániai nyelvek esetében ez szinte lehetetlen. Az is elképzelhető, hogy az esőerdőkben vagy az Amazonas mentén még élnek a saját anyanyelvüket beszélő, eddig felderítetlen törzsek. A nyelvészek megpróbálják listába szedni a világ nyelveit. 2019-ben több mint 7000 nyelvet tartottak számon. A különféle katalógusok szerint Európában 230–240 nyelvet beszélnek.

Kis nyelv-e a magyar?

Sokan azt hiszik, hogy a mi anyanyelvünk kicsi és elszigetelt, nagyon kevesen beszélik. Ez attól is függ, mihez viszonyítjuk. A magyarul beszélők számát vizsgálva a világ nyelveinek sokezres rangsorának az elején, a 70. hely környékén foglalunk helyet, az európai mezőnyben pedig a tizenvalahanyadik helyen állunk. Ez azért nem rossz, ugye? Persze lemaradunk az elsőktől, a 300-400 milliós angoltól és spanyoltól. Mai becslések szerint 12,5-13 millióan beszélik a magyart anyanyelvként. Ez jóval több, mint hazánk lakossága, de tudjuk, hogy a szomszédos országokban (Romániában, Szlovákiában, Szerbiában, Horvátországban, Ausztriában, Szlovéniában és Ukrajnában), Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is jelentős számú magyar él. Pontos adatokat azért nehéz mondani, mert nincsenek teljesen egynyelvű, zárt országok, ahol nem élnek más anyanyelvű bevándorlók.

Kihalt, veszélyeztetett nyelvek

Sajnos sok olyan nyelv van a világon, amelyik már kihalt vagy mostanában fog kihalni. A nyelvészek szerint a világ nyelveinek szinte a fele, mintegy 3000 nyelv fog kihalni a 21. század végére. Jelenleg havonta két, őshonos lakosok által beszélt nyelv szűnik meg. Amikor meghal az utolsó anyanyelvi beszélő, a nyelv is eltűnik. Ezért egy nyelvet már akkor veszélyeztetetté nyilvánítanak, ha a beszélők száma százezer alá csökken. Ezt a folyamatot sajnos nem lehet megállítani. Az UNESCO ezért tartotta feladatának, hogy ráirányítsa a világ figyelmét erre a jelenségre.

A nemzetközi nap története

1952-re nyúlik vissza, amikor Pakisztánban az urdu lett az egyetlen hivatalos nyelv. Az ott élő bangladesiek tiltakoztak, hiszen az ő anyanyelvük a bengáli volt. Február 21-én Dakkában tüntetést szerveztek, ahol a rendőrség öt tüntetőt megölt. Bangladesben ezt a napot azóta a bengáli nyelvi mozgalom napjaként ünneplik, és javaslatukra nyilvánították az anyanyelv nemzetközi napjává.

Minden nyelv érdekes, értékes

Egy személyes élményemet osztom meg veletek. Egy nemzetközi táborban kaptuk azt a feladatot, hogy mindenki ugyanazt az angol mondatot fordítsa le az anyanyelvére, és tanítsa meg a hatfős csoportja minden tagjának. Érdekes és vidám nyelvi játék lett, sok nevetéssel, mire mindannyian észtül, lengyelül, németül, magyarul, sőt máltai nyelven elmondtuk a mondatunkat.

Laczkó Zsuzsa írása

Forrás: Maticsák Sándor: A magyar nyelv eredete és rokonsága. Gondolat Kiadó, Budapest, 2020.


Érzelmek és álmok
A szavak bűvésze

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…

KAPCSOLÓDÓ