Te mit választanál: napközis vagy ottalvós tábort?
Táborban
PEOPLE TEAM tábor

Milyen előnyei vannak a hazajárós (napközis) és a bentlakásos (ottalvós) táboroknak? Kiderül a cikkből.

A cím nem pontos, hiszen a nyári tábor választása kapcsán érdemesebb azt előtérbe helyeznünk, hogy a gyermekünk mit szeretne. Lehet, hogy neked is vannak táborozási tapasztalataid (annál jobb, hiszen akkor nagyjából tudod, mire számíthattok), de nem te vagy az ő helyében, szóval javasolt a témaválasztástól a helyszínen át a táborozási formáig mindent megbeszélnetek. Ha lehet, minél előbb, mert a Covid-korlátozások feloldása óta rekordot dönt a tábori jelentkezések száma, ezért könnyen lemaradhattok.

Napközis táborok

A kisebb gyermekeket, így az óvodásokat is ajánlatos először napközis táborba íratni. Ez azt jelenti, hogy reggeltől délutánig (mintha az oviban vagy a suliban lenne) a táborban lesz a gyermek, a választott téma szerinti foglalkozásokon vesz részt, de az intézményi keretekhez képest jóval önfeledtebben telnek az órák, hiszen nem lesz teljesítménymérés, többet fog a levegőn tartózkodni, és szabad programjai is lesznek. Ne lepődj meg, ha a táborok többsége nem szedi pontokba, hogy mikor mit fognak csinálni a gyerekek – ez nem flegmaság, és nem is azt jelenti, hogy egymást bámulva unatkoznak majd a résztvevők, egyszerűen csak nagyobb szabadságot enged meg, és különben is: mikor lépjünk ki az önmagunk és az idő utáni loholásból, ha nem pont nyáron?

A napközis táborok többségében ugyanúgy elérhető reggeli, ebéd és uzsonna (vagy vacsora), mint az ottalvósokban; a legnagyobb különbség a kettő között, hogy előbbi esetben a gyermeked otthon hajtja álomra a fejét. Léteznek olyan táborok, amelyekben mindkét forma, a hazajárós és a bentlakásos opció is elérhető. Ilyen a PEOPLE TEAM is, azonban a kecskeméti táborba olyan sokan regisztráltak, hogy az első turnus előtt több mint egy hónappal már nincs lehetőség ottalvósként jelentkezni egyik szekcióra sem. A hazamenők se keseredjenek el, mert a PT-tábor helyszínén, a Homokbányai Kollégium területén maradhatnak ők is akár takarodóig, és ugyanazokon a programokon vesznek részt, illetve ugyanabban az ellátásban részesülnek, mint a kollégiumi elhelyezést kapók – csak kb. feleannyit fizetnek ezért.

Ottalvós táborok

Ottalvós táborral kezdeni talán mély víznek tűnhet, de megvan ennek is az előnye, hiszen a résztvevők nem szakadnak ki a tábori környezetből. Ez különösen akkor fontos, ha a választott témára fókuszálnának reggeltől estig, de az is előfordulhat, hogy annyira jól érzik magukat a gyerekek, hogy szívesebben maradnának az újonnan megismert társasággal – ezt sem kell magadra venned, inkább örülj, hiszen egy jó társaság valósággal szárnyakat adhat a gyermekednek, nyíltabbá és alkalmazkodóbbá teheti őt. Az ottalvós táborok előnye továbbá, hogy nem kell ingázniuk sem a gyerekeknek, sem a szülőknek. Való igaz, hogy az élménybeszámolók nem lesznek olyan hosszúak, mint ha útközben vagy lefekvés előtt gyermeked mindennap beszámolna a történtekről, de úgy is képben maradhatsz, ha felhívjátok egymást. Ha még nincs neki, érdemes beszerezni egy okosórát, így te is nyugodtabb leszel, ha tudod, hogy bármikor elérhetitek egymást.

A lényeg

Bármelyik táborozási formára voksoltok, sok egyéb szempontot kell mérlegelni (ár, helyszín, vélemények, esetleg fotók alapján is dönthettek). A legfontosabb mégis az, hogy jól érezze magát a gyermeked, és ehhez az is kell, hogy ne stresszelj rá a témára. Nyugodj meg, hogy nélküled is meglesz a csemetéd, és minden rendben lesz, hiszen sok tábor már évtizedek óta fogadja a gyerekeket, és tudják, mit csinálnak. A fentebb említett ok miatt azonban nem árt sietni a jelentkezéssel, hiszen ha halogatsz, előfordulhat, hogy a kiszemelt táborban nem lesz hely, lelkileg felkészülni pedig a tábor előtti napokban sem késő.

Néhány táborba már most sem lehet jelentkezni
Vakáció ON: becsengettek a nyári táborokba

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ