Életem legkülönlegesebb szülinapja volt itt
Interjú
PEOPLE TEAM tábor

Milyen táboroztatónak lenni? Megszólalt a PEOPLE TEAM egyik mókusa, és elmondta, hogyan zajlik az élet a legtutibb nyári táborban.

Z. imád gyerekekkel lenni, nem csoda tehát, hogy az előző nyarát egy nyári tábor segítőjeként töltötte. A PEOPLE TEAM kecskeméti gyerektáborában járt, amelyen ún. mókusként vett részt, ráadásul a születésnapját is itt ünnepelte – nem is akárhogyan.

Mikor és hogyan kerültél először a PEOPLE TEAM-be?

2021-ben, igazából egy véletlen folytán. Önkéntes munkát kerestem a nyárra, ahol táboroztathatok, és rátaláltam a PT-re.

Mivel foglalkozol egyébként? Ha nem azt tanítod a táborban tanárként, miért?

Egyetemen pedagógiát tanulok, de nem tanárként voltam jelen a táborban.

Mitől érzed magadat lelkileg teljesen feltöltődve? Mi kapcsol ki leginkább?

A hétköznapokban nekem az írás, olvasás, zenélés tud a legtöbbet adni, illetve ha kirándulhatok, sportolhatok, utazhatok, vagy ha azokkal az emberekkel vagyok, akiket szeretek. Most már egyre fontosabb, hogy olyan dologgal foglalkozzak, amit szeretek. Akár a táborban, akár az egyetemen, mindenem, hogy gyerekekkel lehessek együtt.

A hétköznapokban mi okozza számodra a legfőbb nehézséget, ami esetleg másnak természetes?

A folyamatos maximalizmusom. Mindig mindenhol a legjobbat szeretném nyújtani, viszont sokszor lusta vagyok. Ennek a kettőnek a találkozása nem kifejezetten szerencsés.

Mi motivál leginkább, bármiről legyen is szó?

Talán nem mi, hanem ki: a családom, a barátaim, a számomra fontos emberek. Ha ők ott vannak, támogatnak, az nekem mindennél többet ér. Ami motiválni tud sokszor, az saját magam, az, hogy el szeretnék érni valamit, és ezért megküzdök bármivel.

Van példaképed?

Sokszor olyan emberek a példaképeim, akik a közelemben vannak. Azokra az emberekre tudok a leginkább felnézni, akik valami olyan dologban tudnak engem motiválni, ami a gyengeségem.

Sport, hobbi, őrület?

Kosaraztam sokáig, és imádtam. Zenélek 14 éve, elég komoly szinten. Emellett a színház, írás, túrázás a mindenem. A legtöbb dologra hagyok magamnak időt is, mert kellenek a mindennapok szürkesége után, szükségem van rájuk.

Melyik PT-s délutáni kötetlen program a favoritod?

Az egyik legszebb emlékem, amikor a gyerekekkel együtt csocsóztunk és kártyáztunk. Jó gyerekké változni, és együtt örülni egy gólnak vagy a játék varázsának.

Melyik a kedvenc esti táboros programod?

Az egész csapatjátékos este. A sok játszani akaró, csodálatosan vidám, izgalommal teli gyerekkel együtt gyereknek lenni – csoda szép pillanat! A kedvencem az egymás elleni csapatverseny, amikor sötétedésig kint mászkálunk 10 állomás között. Annyi nevetés, annyi szeretet, és bár ne érne véget az este!

Melyik kifejezés hagyja el leggyakrabban a szádat a táborozás alatt?

„Menjünk!”, „Segítek!” – szerintem ezek azok, amiket a leggyakrabban mondok a gyerekeknek és a táboroztatóknak. Hol fáradtan, hol lelkesen, de mindig szívből. Habár szerintem sokszor olyan dolgokat mondok-csinálok, amiket így előre nem is tudok eltervezni, csak sodródom.

A tábor területén melyik helyszín a kedvenced?

A Hangár… a közös kajálások, a játékok és az esti beszélgetések miatt.

Játsszunk kicsit! Fejezd be a következő mondatokat! Ha tábor, akkor…

Pár nap-hét kiszakadás a mindennapi életből. Barátokkal lenni, egy új világban létezni, boldognak lenni. Önfeledtség, szeretet.

Ha tábortánc, akkor…

Közösségi mulatság. Nem kell, hogy tudj táncolni, csak élvezd!

Ha mosogatás, akkor…

Először nem szereted, aztán a tábor végén már hiányzik. Beszélgetések, nevetések, táncolások, na és MUNKA és MUNKA!

Ha nulladik nap, akkor…

A varázslat kezdete. Előkészületek, hogy minden tökéletesen induljon, hogy egy otthont csiszoljunk minden gyermek számára. Fárasztó nap, egyben egy kis birodalom teremtése nagy ismerkedésekkel és egymásra találásokkal.

Ha vasárnap, akkor…

Újabb gyerekek, újabb kalandok kezdete.

Ha PT’s Got Talent, akkor…

Amikor mi mutatunk valamit a gyereknek, és ők ismerhetik meg több arcunkat.

Túróice vagy X-Pop?

Túróice.

Ha tészta az ebéd, melyik feltétet választod?

Általában főztem, és ami maradt.

Mi volt az első gondolatod, amikor életedben először a PT-be érkeztél?

Izgultam; senkit sem ismertem. Könnyen tudok barátkozni, mégis aggódtam. Ez az aggodalom szerintem pár percig tartott, most már nem is emlékszem erre a félelemre, eltűnt.

Milyen szerepkörökben próbáltad már ki magad? Van-e táboros álommelód?

Kismókusként. Tanárként is kipróbálnám magamat, különleges az a fajta kapcsolat is a gyerekekkel.

Melyik a leghajmeresztőbb tábori élményed?

Nem feltétlenül a leghajmeresztőbb, inkább a legszebb. Itt tölthettem az előző születésnapomat. A csapat írt nekem egy verset, a táboroztatók tortát sütöttek, ezren gratuláltak… Szerintem életem legkülönlegesebb szülinapja volt.

Milyen extrém helyen aludtál már el a táborban?

Mi a legviccesebb gyerekkori csínytevésed?

Szerintem túl jó gyerek voltam, de a táborokban direkt hangoskodtunk, és átszöktünk más szobákba, hogy büntetést kapjunk.

Milyen csínytevésen kaptál rajta táborozókat?

Lefekvés után egy órával a kétszemélyes szobában ketten voltak, de amikor beléptem, hirtelen hat ember rohant be a zuhanyzóba.

Mit gondolsz: kiket érdemes táboroztatónak hívni, vagyis mely képességek nélkülözhetetlenek a PT-s nyomuláshoz?

Jókedv, határozottság, de kellő lazaság, megbízhatóság, figyelem, játékkedv, nyitottság, kíváncsiság. Szerintem az első és legfontosabb az, hogy szeressük, amit csinálunk, szeressünk játszani, szeressünk gyerekekkel lenni.

Hogyan ajánlanád egy haverodnak a tábort?

Ha emlékezetes és tartalmas nyarat szeretnél, akkor a PT-be kell jönnöd.

Milyen érzéssel tölt el a tábor vége?

A tábor vége jó. Eredményhirdetés, ölelések, beszélgetések. Ám a hazaút – üresség és magány. Egy más világot kell megszokni, amit az elmúlt időben félretettünk.

Hasonlítsd össze az otthoni és a tábori létet!

Összehasonlíthatatlan. Szeretek otthon is lenni, de a tábor energiái egészen mások.

Ha gyerek lennél, melyik tematikus táborba jelentkeznél, és miért?

Nem tudnék választani, de a fotóstábort vagy az írótábort választanám, ezek érdekelnek a legjobban, illetve az angoltábor.

Mondj kedved szerint bármit!

Annyi minden van még bennem, de mégis annyit mondanék csak, hogy hálás vagyok az itt kapott megerősítésekért, szeretetért, nevetésért-sírásért. Sok dolgot kaptam és tudtam adni, és bízom benne, hogy idén is részese lehetek ennek a varázslatnak.

Végezetül üzenj valamit a régi és a leendő táborozóknak!

Én személy szerint szinte mindenkitől kaptam valami olyan dolgot, amit el tudok magamban raktározni. Amit üzennék, hogy mindenki maradjon olyan, amilyen, és legyünk még sok ilyen csodálatos táborozásnak-táboroztatásnak a részese a PT-ben vagy azon kívül. A leendő táborozóknak pedig azt üzenem, hogy jó helyük lesz köztünk, megéri ehhez a csapathoz csatlakozni. Nyáron találkozunk, mindenkit ölelek!

Egy életre elkísér
A folyamatos mosolygás mindent elárul

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Gyümölcsoltó Boldogasszony

– Nagymama, a gyümölcsök milyen oltást kapnak? Bárányhimlő vagy szamárköhögés ellenit? – kérdezte Matyi. –…

KAPCSOLÓDÓ