A gyerekekért igenis bírjuk
Táborban
PEOPLE TEAM tábor

Egy táborhoz alapvetően két dolog szükséges: táborozók és táboroztatók. Egy tábor akkor az igazi, ha a táboroztatók a legjobb csapat. Egy olyan társaság, amelynek tagjai szívesen csinálják, összetartanak és élvezik is a táboroztatást. Mindenki részt vesz minden feladatban. Egy 500 fős gyermek- és ifjúsági táborban nem lehetnek üresjáratok, nem lehet egyetlen percre sem lazítani. Mivel minden egymásra épül, itt különösen érvényesül a „Mindenki egyért, egy mindenkiért!” elve. Ha valaki nem végzi rendesen a munkáját, a teher a többiekre hárul.

Figyelünk

Egy ilyen gárdát összehozni nem kis feladat. A PEOPLE TEAM táboraiban kiemelt figyelmet fordítunk a tábori személyzet képzésére, és arra is, hogy a kőkemény munka ellenére mindenki jól érezze magát.

Nevetünk

A táboroztatók két nagy csoportra oszthatók: szaktanárok és programszervezők. Az utóbbiakat a táboron belül „mókusoknak” hívják őket. Hogy miért? Elég vicces történet. Sok-sok évvel ezelőtt apróhirdetést adtunk fel, amelyben nyári táborba kerestünk animátorokat és mókamestereket. Nem hittünk a szemünknek, amikor a szövegben megláttuk a „mókusmesterek” szót. A mókamestereket azóta is mókusnak hívjuk, és biztosan állíthatjuk, hogy mesterei a mókázásnak.

Átváltozunk

A szaktanárok egyetemisták vagy fiatal, végzett oktatók, akik a gyerekek számára érthető nyelven, velük együttműködve adják át a tudásukat. Angol nyelvet kizárólag nem magyar anyanyelvűek tanítanak. A szaktanárok ugyanúgy részt vesznek a tábor életében, mint a mókusok. Segítenek a délutáni és az esti programok lebonyolításában. Ők is beöltöznek postásnak, koboldnak, detektívnek vagy akár jósnak is. Beszállnak a tanár-diák focimeccsbe, ételt osztanak, mosogatnak, ők is csapatkapitányok és felügyelnek is a gyerekekre.

Mosogatunk

Amíg a tanárok délelőtt tanítanak, a mókusok előkészítik a szabadidős foglalkozásokat. Nem egyszerű egy 500 fős táborban olyan programot szervezni, amelyet nagyjából mindenki szeret. A mókusok szervezési feladataik mellett gondoskodnak a tábor tisztaságáról, ügyelnek a trambulinoknál, ételt osztanak, és ha megérkezik egy teherautónyi üdítő, azt is lepakolják – énekelve, hangos zenekísérettel.

Felnövünk

Az elmúlt 30 év legnagyobb előnye az, hogy felnőtt egy olyan generáció, aki maga is táborozó volt már a PEOPLE TEAM-táborokban. Ők a leglelkesebbek és a legelkötelezettebbek a tábor iránt. Tapasztaltak, hiszen gyerekként maguk is részt vettek a programokban. Persze sokukat sokkhatásként éri, amikor átkerülnek a másik oldalra. Megtapasztalják, hogy mennyi munka van egy szolgáltatóház vagy egy kincskeresés megszervezésében és lebonyolításában. Egyedül az óriási logisztikai feladat, hogy 500 ember egyszerre megebédeljen. Ehhez 20-30 fő megfeszített, összehangolt munkája szükséges.

Kitartunk

Reggeltől estig mindenki szolgálatban van, hiszen egy gyerektáborban mindig adódnak váratlan helyzetek, amelyekre kötelező nagyon gyorsan kell reagálni. 100 főre számítottunk, de 150-en akarnak strandra menni? Sebaj, villámgyorsan kell még 10 fő önkéntes, aki a pihenőidejét beáldozva elkíséri a gyerekeket.

Válogatunk

Minden évben többnapos tréninget szervezünk a táborszervezőknek. Ezen az eseményen részt vesznek a régiek és az újonnan jelentkezők is. Ezt az eseményt a táborhelyen tartjuk, így mindenki megismerheti a helyszínt. Egy hétvége alatt eljátsszuk a tábort. A résztvevőket ugyanúgy csapatokra osztjuk és egymással versenyeztetjük, mint a gyerekeket. Csak a gyakorlatban derül ki, ki az, aki alkalmas egy gyerekfesztivál megszervezésére; kinek mi az erőssége, milyen feladatra lehet beosztani.

Összerázódunk

Van, aki nem szeret a gyerekcsapatokkal futni, lelkesíteni, nincs akkora hangja. Viszont profin csinálja az adminisztrációt, a szobaosztást és ez egyéb háttérmunkát. A tréning célja, hogy mindenki elmondhassa és bemutathassa, hogy mire alkalmas. Az igazi erőpróba úgyis az lesz, amikor megérkezik 400 gyerek a táborba, ám alaposan felkészülve sokkal könnyebb elérni, hogy minden táborozónak és táboroztatónak feledhetetlen legyen a nyara.

GI Joe állatbarát lesz
Hogyan lettünk tábormániás család?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Gyümölcsoltó Boldogasszony

– Nagymama, a gyümölcsök milyen oltást kapnak? Bárányhimlő vagy szamárköhögés ellenit? – kérdezte Matyi. –…

KAPCSOLÓDÓ