Miért tanulj színészetet?
Egyéb
Miért tanulj színészetet?

Szereplési vágy kortól és nemtől függetlenül majdnem mindenkiben ott rejtőzik. De mit nyersz azzal, ha kipróbálod magadat a világot jelentő deszkákon? Nagy művész csak kevés emberből válik, mégis: a színészet tökéletes azonosulás a világgal, önmagaddal és társaiddal. A színészkurzusok látogatóinak észrevétlenül fejlődik a személyisége, változik a kisugárzása. A kultúrától több leszel: az irodalomtól műveltebb, ékesszólóbb, a festészettől kreatívabb, nyitottabb, a zenétől öntudatosabb, felszabadultabb. A színészet az előbbiek mindegyikét egyesíti magában.

Műveltség

Színdarab nincs dráma nélkül. Az adaptált szöveg lehet egy ismert vagy kevésbé ismert klasszikus, de valami teljesen új is, vagy összeállíthattok saját ötletekből és szövegből is előadást. Az a vélekedés, hogy csak a poros művek bővítik a tudástáradat, egyszerűen hamis. A kortárs irodalom nyelvezetének, világlátásának elsajátítása szintén értékes készségekkel ruház fel. Napjaink prózáját nemcsak a jelenkor, de a múlt eseményei is nagyban befolyásolják: legyen szó akár történelmi személyekről vagy popkulturális utalásokról. A műveltség a világot is kitárja előtted: izgalmasabb témákról beszélgethetsz, vitázhatsz. Az ilyesfajta diskurzusokhoz a partnerek már adottak, hiszen a társulat többi tagja szintén belehelyezkedik a feldolgozandó műbe. Ezek az új „munkakapcsolatok” könnyen szoros barátságokká alakulhatnak.

Kreativitás

A színház jó értelemben meghökkenti a közönséget – egy társulatnak az a legfontosabb feladata, hogy hasson. Ami a darab egészét és a koncepciót illeti, a kreativitás főképp a dramaturg, a rendező, a jelmez- és díszlettervező felé elvárás, de át kell szőnie a színészi játék minden pillanatát is. A próbák során olyan forradalmi megoldásokkal találkozhatsz, amelyek magadtól talán eszedbe sem jutnának. Ha ötletgazdag környezetben töltöd az idődet, a problémamegoldó képességed is javul: az iskolai vagy munkahelyi feladatokat leleményesebben teljesíted majd. A formabontó jelmezek, díszletek az önkifejezés szabadságára tanítanak: azok, akik furcsa ruhákat öltenek esténként, reggel a tükörbe is sokkal magabiztosabban pillantanak. Minél inkább megtalálod önmagad, a kisugárzásod annál erőteljesebb lesz, te pedig szimpatikusabbá válhatsz mások számára.

Öntudatosság

Mondhatni, minden próba egy fellépés: az önbizalmad nem csak a hivatalos előadások során nő, hiszen anélkül színpadra sem lehet állni. A gyakorlás során a társulat minden egyes tagja odafigyel a másikra. Egy színészkurzus remek alternatíva azoknak, akik lámpalázasak, és kényelmetlenül érzik magukat, ha „szerepelnek”. A közös gyakorlások alkalmával a magad köré épített falak fokozatosan leomlanak. Az önbizalom alapvetés a mindennapokban: a kapcsolatok kialakításában és fenntartásában csakúgy, ahogy kellemetlen szituációk elkerülésében is.

Nyitottság

Bármilyen csoportos foglalkozást választasz, egy társaság részévé válsz. A színészképzőben nemcsak átlagos személyekkel, hanem különc karakterekkel is összehozhat a sors. A próbákon egyre inkább elmélyülsz majd a saját szerepedben, közben pedig lépésről lépésre megismered a többi figurát. Darabonként különböző perspektívából kell szemlélned a világot, ami segíthet legyűrni az előítéleteidet. Ahogy egyre nyitottabb leszel, úgy válsz barátságosabbá mások szemében. Az extrovertált személyiségjegyek friss lehetőségeket nyitnak meg a munkában és az iskolai életedben is. Egy olyan csoport büszke szövetségese leszel, amilyennel eddig talán nem is találkoztál: rendkívüli csapattag egy nem mindennapi csapatban.

Kinek való a színészmesterség?

A színházcsinálás mindenkire pozitívan hat, jóllehet maga a színészmesterség és a színházi szakma ennél jóval összetettebb. A felsoroltak ugyan jó alapot adnak, ám ennél sokkal több kell az érvényesüléshez. Amatőr színi társulatok és nyári táborok tömkelegéből válogathatsz, ahol hamar kiderül, szeretnéd-e és tudod-e majd profi szinten művelni a színészkedést. Ha mégsem, ez akkor is tökéletes alkalom a személyiségfejlesztésre. Bátran vágj bele, mert csak nyerhetsz vele!

Hogy csak egyet említsünk a sok közül: PEOPLE TEAM. A gyermek- és ifjúsági tábor színművészeti egyetemistákkal, hivatásos színművészekkel és rendezőkkel dolgozik együtt. A 13-17 évesek dinamikus színházi munkája ráadásul kiegészül közösségi programokkal, ahol a színészeken kívül más művészeket is megismerhetsz. Találkozz fiatal költőkkel, grafikusokkal, alkotókkal, vagy segíts a filmkészítőknek! Az motiváció két lábon szaladgál a tábor területén két héten keresztül, neked csak el kell kapnod. Sosem tudhatod előre, kitől vagy mitől kapsz inspirációt a karaktered megformálásához.

Színésztábor a PT-vel: https://peopleteam.hu/taborok/szinhazi-tabor-nyari-tabor/

, , , , ,
Légy kreatív!
Táborozás: a gyerek vagy a szülő dönt?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Aki legyőzte a sárkányt

A híres tavaszi névnapok (Gergely, Sándor, József, Benedek, Gábor, Tibor, Márk) között jelentős helyet foglal…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Ápolók világnapja

– Nagymama, képzeld, már neked is van világnapod! – lelkendezett Matyi. – Nekem? Mikor és…

KAPCSOLÓDÓ