Cu-csü – lábbal rúgni
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

December 9-e a labdarúgás világnapja. Tudtad, hogy ez a rendkívül népszerű csapatsport az ősi időkben gyökerezik, több ezer éve kínai harcosoknak segített erőnlétük fenntartásában? Labdajátékot az ókori görögök, rómaiak, türk népek és az amerikai indiánok is játszottak. Angol ellenségeik fejeit csatamezőn rugdosó 8. századi szászokról is szól a fáma. A mai labdarúgás szabályzata a 19. századi angol bentlakásos iskolákban alakult ki, a sport a brit gyarmatbirodalom terjeszkedésével párhuzamosan vált befolyásossá. 1857-ben a Sheffield Futballklub elsőként kezdte el működését, 1872 novemberében tartották az első Anglia–Skócia-mérkőzést, a Futball-ligát 1888-ban Angliában alapították. A FIFA 1904-ben Párizsban alakult meg. A világkupa Jules Rimet nevét viselte 1970-ig, majd Niké istennőről nevezték el a trófeát, a brazilok győzelme óta a világkupáért folyik a küzdelem. Körülbelül húszéves sportpályafutásuk alatt 575–805 gólt lőttek a legeredményesebb labdarúgók: Bitsan, Romaio, Pelé, Puskás, Müller, Ronaldo, Messi, Deák, Seeler, Costa.

Puskás

A labdarúgás első nemzetközi szupersztárja honfitársunk, Puskás Ferenc volt. Nemzeti válogatottunk 84 mérkőzésén 83 gólt lőtt, a Real Madrid játékosaként hozzájárult Európa-kupa-győzelmükhöz 1959-ben, 1960-ban és 1966-ban. Hihetetlenül pontosan célzott bal lábbal.

Pelé

Korának legjobban fizetett brazil labdarúgója 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben tagja volt a világkupagyőztes nemzeti csapatnak. A kezdetben több brazil klub által is elutasított játékos nemzeti hőssé vált, „Fekete Gyöngyszemként” emlegették. 16 évesen már nemzetközi meccsen játszott, volt, hogy combizma szakadt. Rúgóereje és pontossága azzal a képességgel párosult, hogy előre látta más játékosok mozdulatait. Szinte felvillanyozódott a pályán. A 909. első osztályú mérkőzésén rúgta az ezredik gólját.

Ronaldo

Nemzedékének legjobb csatárja, a portugál Cristiano 15 évesen szívműtéten esett át, felépülését követően több csapat tagja volt a közel kétméteres játékos. Segített a Manchester Unitednak megszerezni a Bajnokok Ligája-győztesi címet 2008-ban. Bátorságáról tett tanúbizonyságot a Real Madridnál is, volt, hogy egy szezon alatt 46 gólt rúgott. Képes szinte megbabonázni ellenfeleit különleges támadási stílusával.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: internationaldays.co, internetprotocol.co, fcurartu.am és britannica.com

Láncos Miklós
A rollerezés szórakoztató

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

A titkos hódoló

Amikor Zsófi felkelt reggel, meglepődve látta, hogy a kerítésük elé valaki egy májusfát állított. Szép…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…

KAPCSOLÓDÓ